15 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăSpecialUPDATE: Teatrul Nottara va ţine spectacole la Politehnică şi la Radiodifuziune

UPDATE: Teatrul Nottara va ţine spectacole la Politehnică şi la Radiodifuziune

UPDATE: Directoarea ArCuB – Centrul Cultural al Municipiului Bucureşti, Mihaela Păun, a declarat, luni, că nu există argumente pentru care să demisioneze, după ce Teatrul Nottara a rămas fără sediu, din cauza încadrării clădirii din strada Batişte în clasa I de risc seismic, în urma unei expertize recente. Ea a adăugat că va intenta un proces de calomnie împotriva directoarei instituţiei teatrale, Marinela Ţepuş.

De asemenea, Mihaela Păun a declarat, pentru Mediafax, că a menţionat, în timpul unor întâlniri cu Marinela Ţepuş, în ciuda acuzaţiilor directoarei teatrului Nottara, că se desfăşoară un studiu de fezabilitate, dar că “nimeni nu recunoaşte” acest lucru şi că s-a ajuns la conflict din cauza “grabei” pentru ca Nottara să îşi găsească un sediu.

Potrivit directoarei instituţiei, în luna ianuarie a anului trecut, ArCuB a cerut şi fundamentat, în propunerea bugetară pentru 2015 suma de 109 mii lei, necesară realizării unui studiu de fezabilitate, pentru consolidarea clădirii din strada Batişte nr. 14, clădire pe care o deţine în administrare, prin hotărâre de consiliu, din anul 1996. Clădirea fusese expertizată pentru aflarea gradului de risc seismic în 2006, de către Primăria Capitalei, care a demarat, în 2007, procedurile pentru consolidarea clădirii. Însă, lucrările nu au mai avut loc, “din motive independente de voinţa ArCuB”.

Mihaela Păun a explicat că, după mutarea sediului administrativ al ArCuB în spaţiul din strada Lipscani – Hanul Gabroveni, începând cu ianuarie 2015, a reluat procedurile pentru consolidarea clădirii din Batişte, după ce în anul 2011 a reuşit clasarea ei şi introducerea pe lista monumentelor istorice, salvând-o, astfel, de la o potenţială demolare.

Echipa Teatrului Nottara va susţine spectacole în mai multe locații din Bucureşti şi din ţară, printre care se numără săli de la Societatea Română de Radiodifuziune şi de la Universitatea Politehnică.

Teatrul Nottara a rămas fără sediu după ce clădirea ArCuB din strada Batişte, în care trebuia să îşi desfăşoare activitatea, a primit bulină roşie. Teatrul îşi va susţine spectacolele în mai multe teatre din Capitală, dar şi din ţară, precum şi în săli ale unor instituţii precum Institutul Maghiar din Bucureşti, Centrul Cultural pentru UNESCO, Casa Artelor, din sectorul 3, Societatea Română de Radiodifuziune, dar şi în Aula mare a Universităţii Politehnice, care se construieşte lângă Biblioteca nouă a instituţiei şi care se va deschide la sfârşitul lunii martie.

Astfel, potrivit managerului Nottara, Marinela Ţepuş, 20 dintre producţiile instituţiei vor fi găzduite de Teatrul Elisabeta.

Despre sala pusă la dispoziţia insituţiei teatrale pe care o conduce, Marinela Ţepuş a declarat  că are 300 de locuri şi “este un loc foarte frumos şi foarte special”. “Trebuie să ajustăm scena, ca să putem să aducem 24 de producţii acolo. Nu e nevoie să ne ajute primăria, pentru că noi avem toată scenotehnica noastră, avem ateliere de tâmplărie, trebuie să cumpărăm doar nişte cherestea. Dar nu sunt costuri mari. Primăria ne ajută să închiriem spaţiul şi este chiar foarte alături de noi”, a spus Marinela Ţepuş.

O altă instituţie care a oferit ajutor Teatrului Nottara este Teatrul Ţăndărică, despre al cărui director, Călin Mocanu, Marinela Ţepuş a spus: “A fost primul care ne-a invitat să repetăm şi să jucăm coproducţia care era deja planificată înainte de suspendarea spectacolelor Teatrului Nottara”.

De asemenea, Nottara a primit ajutor de la George Mihăiţă, directorul Teatrului de Comedie, care a întrerupt repetiţiile pentru spectacolul “Îmbânzirea scorpiei”, în regia lui Gelu Colceag, timp de trei zile, pentru a găzdui premiera Nottara “Familie de artişti”, în regia lui Alexander Hausvater, care va avea loc pe 20 ianuarie.

Totodată, Alexandru Darie, directorul Teatrului Bulandra, a fost de acord să “ofere adăpost”, sub acoperişul instituţiei pe care o conduce, pentru alte două spectacole ale Teatrului Nottara.

Nottara a primit invitaţii şi de la instituţii teatrale din ţară, între care Teatrul “George Ciprian” din Buzău şi Teatrul “Tony Bulandra” din Târgovişte.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Petre Roman, la Parchetul General, în Dosarul Mineriada. FOTO

Fostul premier Petre Roman, s-a prezentat, astăzi, la sediul Parchetului General, pentru a lua la cunoştinţă că a fost pus din nou sub acuzare...

Premierul Ciolacu a convocat ședința de guvern la Timișoara, unde PNL a acceptat să susțină candidatul PSD

Ședința de guvern din ziua de joi, 25 aprilie 2024, se va desfășura la Timișoara, reiese din comunicatele transmise de Guvernul României. Programul oficial al...

Nicuşor Dan şi Dreapta Unită au depus candidaturile la Bucureşti

Primarul Capitalei, Nicuşor Dan, şi-a depus joi candidatura pentru un nou mandat, iar alături de el s-au aflat liderii Alianţei Dreapta Unită, care au...
Ultima oră
Pe aceeași temă