20 C
București
joi, 16 mai 2024
AcasăSpecialTurneul extraordinar al marelui violonist norvegian Henning Kraggerud 17-20 decembrie

Turneul extraordinar al marelui violonist norvegian Henning Kraggerud 17-20 decembrie

Lipatti Evenings au drept invitat în luna decembrie un violonist norvegian de mare prestigiu, Henning Kraggerud, care va susține alături de talentatul pianist român Răzvan Dragnea un turneu cu recitaluri la Filarmonica Ion Dumitrescu din Râmnicu Vâlcea în data de 17 decembrie, ora 19.00, la Filarmonica Brașov în data de 18 decembrie, ora 19.00, la Filarmonica de Stat Sibiu în data de 19 decembrie, ora 19.00, iar pe 20 decembrie la Teatrul Al.Davila din Pitești. În program sunt sonate de Mozart, Brahms și Franck, precum și două piese din ciclul Equinox compus de Henning Kraggerud.

Turneul face parte din secțiunea internațională a Serilor Lipatti 2015-2016, denumită Lipatti Evenings și constituită într-un proiect în sine al programului, ,,Promovarea diversității în cultură și artă în cadrul patrimoniului cultural european”, finanțat printr-un Grant oferit de Norvegia, Islanda, Liechtenstein și Guvernul României.

Henning Kraggerud este un muzician norvegian complex – violonist, violist și compozitor – și a devenit unul dintre cei mai remarcabili soliști internaționali originari din Scandinavia. Violonistul cântă pe o vioară Guarneri del Gesù, Cremona, 1744.

Kraggerud s-a născut la Oslo în 1973 și a studiat vioara cu Camilla Wieks, Emanuel Hurwitz și Stephan Barratt Due, iar apoi și-a construit o carieră internațională prin aparițiile sale solo în Europa, Rusia și Statele Unite, cântând alături de orchestre de prim rang conduse de dirijori importanți.

Și-a făcut debutul în Statele Unite în 1998 la Carnegie Hall alături de Orpheus Chamber Orchestra, iar apoi a susținut concerte cu Cincinnati Symphony Orchestra și Seattle Symphony. În Marea Britanie a concertat alături de Scottish Chamber Orchestra, London Philharmonic Orchestra și Detroit Symphony Orchestra. A colaborat în cadrul unor recitaluri și al unor concerte de muzică de cameră cu mulți muzicieni talentați, fiind cunoscut deasemenea și ca un bun concert-maestru pentru orchestrele de cameră. Talentul improvizației și experiența de compozitor, l-au făcut să-și compună singur cadențele din concerte.

Cu o mare dăruire față de muzica de cameră Kraggerud cântă în festivalurile de muzică importante, recentele colaborări incluzând proiectul Szymanowski Focus inițiat de Piotr Anderszewski la Wigmore Hall din Londra, cât și la Zankel Hall din cadrul Carnegie Hall din New York. Kraggerud a cântat la festivalul de la Verbier împreună cu Joshua Bell, Leonidas Kavakos și Martha Argerich.

Violonistul norvegian a fost răsplătit cu prestigiosul premiu Grieg, iar Festivalul Internațional de la Bergen l-a desemnat ca Artist Resident în 2004. În anul 2008 a primit premiul Spellemann, echivalentul norvegian al premiului Grammy pentru albumul Eugéne Ysaÿe ,,Șase sonate pentru vioară solo’’, iar în anul 2011 premiul Gammleng, creat de Fondul pentru artiști din Norvegia, la categoria Artă muzicală.

Kraggerud a fost numit codirector artistic la Risør Festival of Chamber Music în 2011. În același an a apărut la Hong Kong International Chamber Music Festival și la Seoul Spring Festival. A concertat în 2012 la Rio International Chamber Music Week în Brazilia și la Stavanger International Chamber Music Festival. Alături de Imogen Cooper și Adrian Brendel a apărut la ,,LSO St Luke’s’’ în seria de concerte de muzică de cameră organizată de BBC. Tot din anul 2012 a devenit director artistic al Tromsø Chamber Orchestra.

Henning Kraggerud predă un curs internațional de vioară la Royal Northern College of Music din Manchester și este director artistic la Arctic Philharmonic Chamber Orchestra și profesor la Barratt Due Institute of Music din Oslo.

Pianistul Răzvan Dragnea a studiat la Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti şi la Hochschule der Künste din Berlin. În 2001 a obţinut bursa DAAD – Deutsche Akademische Austauschdienst – pentru a studia la Stuttgart şi München. Este distins cu diverse premii naţionale şi internaţionale, între care Premiul III la Concursul internațional  George Enescu (Bucureşti, 2003), Medalia de Argint la Concursul internațional de pian de la Porto (2002), Premiul III la  Concursul international de pian Lory Wallfisch (2003), premiul Mozart (Paris, 1994), premiul Jeunesses musicales (Bucureşti, 1993), premiul Remember Enescu (1999), Semifinalist al Concursului international de pian – Pretoria/Africa de Sud (2000) ș.a. Răzvan Dragnea deţine un repertoriu vast şi reprezentativ – de la Bach la Beethoven şi până la Enescu și compozitori contemporani – susţinând concerte şi recitaluri în România şi în străinătate: Africa de Sud, Japonia, Coreea de Sud, Ungaria, Germania, Franţa, Italia, Portugalia etc.

A colaborat cu soprana Mariana Nicolescu precum și cu unii dintre cei mai importanți dirijori – Horia Andreescu, Emil Simon, Iosif Conta, Gheorghe Costin, Taco Kooistra, Winston Wogel, Alexander Walker, Janco Zsolt și Horvath Joszef.

Răzvan Dragnea, nelipsit din Serile Lipatti de la Fundățeanca, a avut un recital de mare succes, în august 2015, în cadrul secțiunii Lipatti Evenings, găzduită de Chamber Music Festival din Kopavogur, Islanda.

Contact:

Tel.: 021.222.3931

E-mail: lipattievenings@gmail.com

Site: www.lipatti-evenings.ro

www.facebook.com/serilelipatti

Sponsor pricipal: Erste Private Banking, serviciu oferit de BCR

Sponsori: TONDACH Romania, Hotel Argeș, Hotel Ambasador, Dacia – mașina oficială a Serilor Lipatti

Parteneri: Institutul Cultural Român, Consiliul Județean Argeș, Filarmonica Ion Dumitrescu Rm.Vâlcea, Filarmonica Brașov, Filarmonica de Stat Sibiu, Teatrul Al.Davila Pitești.

Partener media principal: România Liberă

Parteneri media: Observator Cultural, Radio România Cultural, Radio România Muzical,  Revista Căminul, Tribuna Sibiu, Curierul de Vâlcea, Curierul zilei, Allgemeine Deutsche Zeitung, www.calendarevenimente.ro, www.orasulm.eu, www.bucuresteni.ro, festivaluri-romanesti.ro

 

Cele mai citite

Alege covorașe profesionale și moderne dedicate spațiilor de business!

Primul contact cu clienții este important, poate fi pasul de creare a unor parteneriate de durată, așadar o impresie pozitivă nu face decât să...

Cum arată joburile viitorului. 62% dintre elevii români aspiră să lucreze în domeniul IT

Domeniul IT&C este cel mai atractiv pentru liceeni atunci când vine vorba despre viitorul lor loc de muncă (62%), urmat de zona de creare...

Presupusul autor al atacului împotriva premierului slovac a fost acuzat de tentativă de omor cu premeditare

Poliţia l-a acuzat joi pe presupusul autor al atacului armat asupra premierului slovac, populistul Robert Fico, de "tentativă de omor cu premeditare, din răzbunare",...
Ultima oră
Pe aceeași temă