14.6 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăSpecialArtistul român Ionel Talpazan a murit la vârsta de 60 de ani

Artistul român Ionel Talpazan a murit la vârsta de 60 de ani

Artistul român Ionel Talpazan a murit, în 21 septembrie, la vârsta de 60 de ani, în urma unui atac cerebral, după ce a suferit timp de mai mulţi ani de diabet, scrie New York Times.

Ionel Talpazan susţinea că la vârsta de opt ani, într-o noapte pe care şi-o petrecea la ţară, a văzut o formă neobişnuită care a coborât din cer şi l-a învăluit cu lumină albastră. Această experienţă a devenit sursa lui de inspiraţie.

Picturile, desenele și sculpturile artistului român prezintă în mod obsesiv nave extraterestre și tehnologia care stă în spatele acestora, precum și comentarii în limba română.   

Astfel, artistul susţinea că lucrările lui prezintă importanţă atât pentru iubitorii de artă, cât şi pentru cercetătorii NASA, întrucât în navele lui, a prezentat propulsia pe bază de antimaterie.

“Arta mea este despre marele mister al vieţii. Cum am ajuns pe planeta Pământ? De ce suntem aici? Există viaţă pe alte planete?”, spunea Talpazan pentru Western Folklore, în anul 2008.

Ionel Talpazan a fost născut în 16 august 1955, în comuna Petrăchioaia. Artistul a fost adoptat de o familie, în comuna Măineasca.  

În anul 1987, Talpazan, care lucra în construcţii, s-a hotărât să plece din România şi a traversat Dunărea înot, până pe malul Iugoslaviei. După ce a trăit într-o tabără a Naţiunilor Unite în Belgrad, timp de câteva luni, artistul a primit azil politic în Statele Unite ale Americii şi s-a stabilit în New York.

Românul a fost descoperit de curatorul american Henry Tobler, care l-a văzut vânzându-şi lucrările în faţa Muzeului de Artă Modernă. 

Deschideţi galeria foto de mai sus pentru a vedea o imagini cu Ionel Talpazan şi lucrări semnate de el. 

Cele mai citite

Lion Capital și Bursa Română de Mărfuri inventează motive pentru a nu plăti dividende. Acționarii societăților controlate de Bogdan Drăgoi și Gabriel Purice, nemulțumiți

Numeroși acționari ai Lion Capital, fosta SIF Banat-Crișana, sunt nemulțumiți că societatea condusă de fostul ministru de finanțe Bogdan Drăgoi nu plătește dividende. O...

Anunț de ultimă oră al Federaţiei Germane de Fotbal! Ce se întâmplă cu selecționerul Julian Nagelsmann

Federaţia Germană de Fotbal (DFB) a anunțat că i-a prelungit contractul selecționerului Julian Nagelsmann până în anul 2026. „Este o decizie care vine din suflet....

Sorin Grindeanu, la Abu Dhabi: „România îşi doreşte expertiză şi finanţare din partea Emiratelor Arabe Unite”

Ministrul Transporturilor şi Infrastructurii, Sorin Grindeanu, a discutat, joi, la Abu Dhabi, despre extinderea parteneriatului dintre România şi Emiratele Arabe Unite, ţara noastră dorind...
Ultima oră
Pe aceeași temă