10.5 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăSpecialUn film de Cristian Mungiu ocupă locul 15 în seria celor mai...

Un film de Cristian Mungiu ocupă locul 15 în seria celor mai bune 100 de pelicule ale secolului XXI

Lungmetrajul regizorului român Cristian Mungiu “4 luni, 3 săptămâni și 2 zile” – câștigătorul premiului Palme d’Or la a 60-a ediție a Festivalului de la Cannes din 2007 – ocupă în opinia criticilor consultați de BBC Culture locul al 15-lea, într-un sondaj care desemnează cele mai bune 100 de filme ale acestui secol, informează Agerpres.

Pentru acest sondaj, echipa BBC a intervievat 177 de critici de film din 36 de țări, cu privire la filmele lor preferate din ultimii 16 de ani. Criticii consultați de BBC Culture au clasat pe primul loc, în topul celor mai bune filme ale secolului 21, lungmetrajul “Mulholland Drive”.

“Mulholland Drive”, în regia lui David Lynch, cu Justin Theroux și Naomi Watts în rolurile principale, a fost lansat în 2001 și a obținut o nominalizare la Oscar pentru cel mai bun regizor. Filmul are în centru povestea unei actrițe aspirante care se mută în Los Angeles și se împrietenește cu o femeie amnezică. Lungmetrajul nu a făcut parte din filmele cu cele mai mari încasări la box-office, însă a avut o primire călduroasă din partea criticilor.

Pe locul al doilea regăsim “In the Mood for Love”, cu Maggie Cheung și Tony Leung, în regia cu Wong Kar-wai. Filmul, lansat în 2000, a fost nominalizat la Palme d’Or, marele premiu al Festivalului de Film de la Cannes.

Locul al treilea este ocupat de “There Will Be Blood”, lansat în 2007, cu Daniel Day-Lewis, în rolul petrolistului aflat într-o cursă pentru îmbogățire.

În topul primelor 10 filme preferate de critici, regăsim pe locul al patrulea “Spirited Away” (2001), urmat de “Boyhood” (2014), “Eternal Sunshine of the Spotless Mind” (2004), “The Tree of Life” (2011), “Yi Yi: A One and a Two” (2000), “A Separation” (2011) și “No Country for Old Men” (2007).

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Părerea românilor despre cazinourile pe bani reali

În momentul de față se discută foarte mult la nivel național despre cazinouri și platforme care oferă jocuri pe bani reali. Operatorii de jocuri...

Urzicile: Delicii Verzi Pline de Nutrienți și Beneficii pentru Sănătate

Urzicile, deși adesea evitate din cauza proprietăților lor iritante la contactul cu pielea, sunt o sursă valoroasă de nutrienți și au numeroase beneficii pentru...

Nicușor a lansat cel mai mare fake-news de campanie

Nicușor Dan a rostogolit cea mai mare minciună din actuala campanie electorală. Presa neomarxistă s-a grăbit să preia anunțul echipei sale, potrivit căruia Agenția...
Ultima oră
Pe aceeași temă