10.6 C
București
luni, 13 mai 2024
AcasăSpecialUn film mut din anul 1929, votat cel mai bun documentar

Un film mut din anul 1929, votat cel mai bun documentar

"Man with a Movie Camera", de Dziga Vertov, un film mut din anul 1929, a fost ales cel mai bun documentar, în urma unui sondaj la care au participat 300 de cineaşti şi critici, informează bbc.co.uk, scrie Mediafax.

"Man with a Movie Camera", regizat de Dziga Vertov, a fost preferatul a peste 100 de cineaşti care au participat la sondajul realizat de revista internaţională de film Sight & Sound.

Revista a realizat acest sondaj după ce filmul lui Vertov a fost proiectat în Odesa, Kiev şi Harkov şi s-a situat pe locul al optulea în sondajul publicaţiei din 2012 cu privire la cel mai bun film.

Revista Institutului de film britanic realizează câte un sondaj la fiecare zece ani pentru a găsi cel mai bun film. În urma celui mai recent sondaj, realizat în 2012, filmul "Vertigo" al lui Alfred Hitchcock s-a situat pe primul loc. Dar "Man With a Movie Camera" "a apărut din senin" pe locul al optulea, astfel că s-a luat decizia de a realiza un sondaj separat, privind cele mai bune documentare.

"Este o parte a unui gen care a fost foarte popular în anii 1920", a declarat editorul web al revistei Sight & Sound, Nick Bradshaw.

"Este un film despre oraş şi despre societate şi despre lume; este, de asemenea, un film despre cinema şi despre ce aduce cinema-ul lumii", a mai spus acesta.

Peste 1.000 de filme au fost nominalizate de peste 200 de critici şi 100 de cineaşti din întreaga lume.

Astfel, în topul zece al celor mai bune documentare s-au situat, în ordine, "Man with a Movie Camera", regizat de Dziga Vertov (URSS, 1929), "Shoah", regizat de Claude Lanzmann (Franţa, 1985), "Sans soleil", regizat de Chris Marker (Franţa, 1982), "Night and Fog", regizat de Alain Resnais (Franţa, 1955), "The Thin Blue Line", regizat de Errol Morris (SUA, 1989), "Chronicle of a Summer", regizat de Jean Rouch & Edgar Morin (Franţa, 1961), "Nanook of the North", regizat de Robert Flaherty (SUA, 1922), "The Gleaners and I", regizat de Agnes Varda (Franţa, 2000), şi "Don't Look Back", regizat de D.A. Pennebaker (SUA, 1967), la egalitate cu "Grey Gardens", regizat de Albert şi David Maysles, Ellen Hovde şi Muffie Meyer (SUA, 1975).

Cele mai citite

Starea actorului Florin Piersic se ameliorează

Starea actorului Florin Piersic se ameliorează dar pacientul rămâne internat în spital, au anunțat, duminică, 12 mai 2024, atât conducerea spitalului cât și ministrul...

VIDEO. Semimaratonul Bucureștiului, câștigat de atletul kenyan Alex Nzioka Matata

Cea de-a 13 ediţie a Semimaratonului Bucureşti a fost câștigată de atletul kenian Alex Nzioka Matata, care a parcurs cei 21 de km într-o...

Daniel Nicodim, viceprimar Ploiești: Legea care a declarat 10 Mai ca Ziua Independenței Naționale a îndreptat o gravă mistificare istorică

Primăria municipiului Ploiești și Garnizoana Ploiești au organizat ceremoniile dedicate Zilei Independenței Naționale a României, care s-au desfășurat la Monumentul Vânătorilor, primul monument din...
Ultima oră
Pe aceeași temă