15.3 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăSpecialUnul dintre filmele iconice ale cinematografiei, acum și pe scenă

Unul dintre filmele iconice ale cinematografiei, acum și pe scenă

 

Tânărul regizor american Tom Dugdale montează cel de-al doilea spectacol la Teatrul Maghiar de Stat din Cluj, şi anume o inedită şi curajoasă adaptare după filmul lui Lars von Trier „Breaking the Waves”. Premiera va avea loc sâmbătă, 25 aprilie, ora 20.00, la Sala Studio.

Lungmetrajul realizat de Lars von Trier în 1996, Breaking the Waves, a cărui acţiune se petrece într-un sat izolat din Podişul Scoţian, a şocat lumea filmului. Peisajele aspre şi estetica dezgolită a filmului ridică numeroase întrebări şi oferă puţine răspunsuri. De ce îi întoarcem spatele celui mai slab? Când devine sufocantă împăcarea? Oare credinţa nu este mai degrabă un sentiment şi mai puţin un cuvânt gol?

La conferinţa de presă organizată cu ocazia premierei, Tom Dugdale a mărturisit că adaptarea scenică a filmului îl preocupă de multă vreme, fiind interesat de modalitățile transpunerii unei creații artistice într-un mediu diferit, fără ca aceasta să devină o simplă copie, ci dimpotrivă, să se transforme într-o creaţie nouă şi valabilă. „Nu îmi amintesc nici un alt film în care prestaţia actorilor să fi ameninţat atât de violent şi cu atâta graţie ruperea cadrului cinematografic, pentru a deveni reală” – spunea regizorul despre opţiunea sa privind scenariul.

Filmul lui Lars von Trier are numeroase imagini impresionante, tocmai de aceea echipa spectacolului a evitat capcana reproducerii acestora. În schimb, spectacolul încearcă să transpună energiile peliculei într-un prezent scenic. Regizorul a menţionat că Anikó Pethő (în rolul lui Bess) reuşeşte să mobilizeze energii imense printr-o interpretare inovativă şi sinceră. În rolul lui Jan îl putem vedea pe Ervin Szűcs, iar celelalte personaje importante ale poveştii sunt interpretate pe actorii Gizella Kicsid, Attila Orbán, Balázs Bodolai, Júlia Laczó, Ferenc Sinkó, András Buzási, Gábor Viola, Loránd Farkas, Loránd Váta.

András Visky, directorul artistic al teatrului, a adus în discuţie şi tema sacralității, crucială din punctul de vedere al firului dramatic. Tom Dugdale a confirmat faptul că problematica sacralității ocupă un rol important în spectacol prin felul în care Bess, personajul principal, reușește să găsească o sacralitate alternativă, creată pentru sine însăşi în contextul iubirii, după ce a fost exclusă din comunitatea de tip tradiţional.

Dramaturgul spectacolului este Eszter Biró, scenografia este semnată de Carmencita Brojboiu, iar muzica originală este compusă de regizorul Tom Dugdale. 

Cele mai citite

Lufthansa a evitat o grevă a salariaților chiar de Paște

Compania aeriană germană Lufthansa şi un sindicat care reprezintă personalul de la sol au anunţat miercuri că au ajuns la un acord privind salariile...

Tarifele polițelor de asigurare obligatorie rămân plafonate până la 30 iunie 2024

Executivul a aprobat actul normativ promovat de Ministerul Finanțelor și elaborat de Autoritatea de Supraveghere Financiară prin care prelungește cu trei luni perioada de...

Românii din Spania se încred în România: trimit bani, transferă expertiză și atitudine sănătoasă

Repatriot, platforma care conectează românii din afara granițelor cu țara, a condus misiunea economică România-Spania, desfășurată în perioada 21-27 martie în Barcelona și Insulele...
Ultima oră
Pe aceeași temă