11.3 C
București
vineri, 17 mai 2024
AcasăSpecialVaticanul a obținut interzicerea în Italia a unui cântec celebru, considerat obscen

Vaticanul a obținut interzicerea în Italia a unui cântec celebru, considerat obscen

Publicația oficială a Vaticanului, Osservatore Romano, a cerut și a obținut interzicerea în Italia a faimosului cântec "Je t'aime…moi non plus", scrie ziarul Le Figaro, citat de Agerpres.

Incidentul s-a produs în anul 1969, când piesa, abia lansată, a fost considerată obscenă de către Vatican. Informația a fost difuzată de presa franceză cu ocazia comemorării compozitorului-cântăreţ francez Serge Gainsbourg, decedat la data de 2 martie în urmă cu 25 de ani. 

Sub titlul ''Istoria secretă a 'Je t'aime…moi non plus a lui Gainsbourg şi Birkin'', ziarul francez dă detalii despre piesa care a scandalizat toată lumea la lansare, în 1969, şi a făcut-o cunoscută publicului pe tânăra britanică Jane Birkin.

"Pot să merg la închisoare, dar nu numai pentru un cântec de 45 de turaţii! Întoarceţi-vă la Londra şi faceţi un album!" – după mai mult de 40 de ani, Jane Birkin îşi aminteşte cu tandreţe de aceste cuvinte ale producătorului Georges Meyerstein, patronul casei de discuri Philips, care a avut intuiţie. Cântecul pe care se pregătea să îl lanseze avea să fie cel mai scandalos din perioada sa. 

"Papa a fost cel mai bun agent de publicitate al nostru", îşi aminteşte cântăreaţa. Osservatore Romano, publicaţia oficială a Vaticanului, a cerut boicotarea piesei considerate obscene şi a obţinut ca difuzarea sa să fie interzisă în Italia. 

Acelaşi lucru s-a întâmplat şi în Marea Britanie, unde respectabilul BBC nu concepea să transmită pe undele sale cântecul. Melodia s-a plasat totuşi în fruntea clasamentelor britanice, mare premieră pentru o producţie franceză. De altfel piesa a fost înregistrată la Londra, unde Gainsbourg obişnuia să îşi înregistreze discurile din 1966. Prima versiune a ei fusese interpretată cu un an înainte de Gainsbourg, în duet cu Brigitte Bardot. 

Pentru ca interpretarea lui Birkin să se deosebească de cea a lui Bardot, compozitorul i-a cerut să cânte cu o octavă mai sus. "Stăteam la hotelul din strada des Beaux-Arts unde a murit Oscar Wilde. La parter era un restaurant foarte şic şi acolo Serge a pus discul. Când a văzut furculiţele rămânând în aer, s-a întors spre mine şi a spus: +Avem un hit+", îşi aminteşte Jane Birkin. 

Cântecul a avut efectul unei bombe. Casa Philips a refuzat să îl comercializeze, posturile de radio să îl difuzeze, ca şi televiziunea. Piesa îşi datorează ascensiunea spectaculoasă în clasamentele muzicale circuitului cluburilor de noapte, iar Birkin crede că toată cariera ei are la bază "Je t'aime…moi non plus". "Ştiu deja ce cântec mi se va cânta la înmormântare!", arată Jane Birkin. Cotidianul britanic The Guardian l-a declarat recent cel mai bun disc erotic din toate timpurile. 

În 1986, Serge Gainsbourg i-a telefonat lui Jane Birkin, de care se despărţise de câţiva ani, anunţând-o că va face publică versiunea înregistrată cu Brigitte Bardot. Artista britanică a fost de acord cu difuzarea versiunii rămase secrete aproape 20 de ani, însă în cele din urmă în istorie a intrat interpretarea Gainsbourg-Birkin.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Impostura snoabă și propaganda veselă

Obsesia multor snobi care ce îmbogățesc peste măsură este să devină artiști prin intermediul banilor. Întâi își tot dichisesc și bibilesc casa de un...

Misterul surdității lui Bethoven se dezvăluie

Se spune că marile genii ale umanității ard rapid! Creează opere monumentale și se sting devreme. Despre viața și simfoniile lui Beethoven s-au scris...

Impostura snoabă și propaganda veselă

Obsesia multor snobi care ce îmbogățesc peste măsură este să devină artiști prin intermediul banilor. Întâi își tot dichisesc și bibilesc casa de un...
Ultima oră
Pe aceeași temă