13.9 C
București
vineri, 17 mai 2024
AcasăSpecialZilele Artei Bizantine, la Muzeul Etnografic al Transilvaniei

Zilele Artei Bizantine, la Muzeul Etnografic al Transilvaniei

 

Prestigioasa moștenire bizantină continuă să marcheze cultura românească de azi. Dincolo de iconografia bisericească sau de mozaicurile monumentale, filosofia, teologia și, în general, atitudinea bizantinilor față de lume se regăsesc în lumea intelectuală clujeană de azi. Acesta este contextul în care Muzeul Etnografic al Transilvaniei găzduiește, azi și mâine, o manifestare care pune în valoare tradiția artistică bizantină.

Manifestarea este organizată de Grupul Sfântul Ioan Damaschin, are ca temă centrală ”Paideia Bizantină” și constituie și un bun prilej de pregătire spirituală pentru Învierea Domnului. Paștele este serbat la sfârșitul acestei săptămâni de cele două biserici românești care păstrează tezaurul liturgic bizantin, Biserica Ortodoxă Română și Biserica Română Unită cu Roma, Greco-Catolică.

Care sunt evenimentele ­programate

„În cadrul manifestării, în prima zi va avea loc Expoziția de Artă Bizantină organizată de Grupul Sfântul Ioan Damaschin, care va cuprinde icoane, sculptură, arhitectură și artă fotografică, al cărei vernisaj va avea loc în cadrul Muzeului Etnografic al Transilvaniei cu începere de la ora 18.00, curatorul acesteia și al întregii manifestări fiind lector univ. dr. Sorin Albu.  O secțiune specială este dedicată în acest an fotografiei, motiv pentru care expoziția artiștilor fotografi este complexă și cuprinde atât o muncă documentară – o privire întoarsă în timp, care scoate la iveală elemente de artă bizantină, cât și lucrări care surprind un mod de viață și de gândire al mai multor generații.

Tot în prima zi, în a doua parte a manifestării, cu începere de la ora 19.00, Corurile Sfântul Ioan Damaschin și Deisis vor susține un concert de muzică bizantină. Manifestarea se va încheia pe data de 27 aprilie cu o masă rotundă cu tema ”Paideia Bizantină”, organizată tot în cadrul Muzeului Etnografic al Transilvaniei, cu începere de la ora 14.00”, spun organizatorii evenimentului cultural.  

 

 

Cele mai citite

Marcel Ciolacu, ferm convins că România va avea până la sfârșitul anului o inflație de sub 5%

Premierul Marcel Ciolacu a declarat că trendul inflaţiei este unul descendent, iar pe finalul acestui an va coborî sub cinci la sută. Acesta a...

Turneul final EURO Under-17 va putea fi vizionat în România pe TVR Sport

EURO Under-17, turneul final european dedicat tinerilor fotbalişti, care se va desfășura în perioada 20 mai-5 iunie 2024, va fi transmis în România de...

Tânăra antrenată de maestra emerită a sportului, Mirela Pașca, înscrisă în campania „100 de tineri pentru dezvoltarea României”

Antonia Dragomir, o tânără gimnastă de doar 11 ani, a devenit un nume cunoscut în lumea gimnasticii românești și internaționale, datorită talentului său remarcabil...
Ultima oră
Pe aceeași temă