11.5 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSpecialZilele Culturii Române la Edinburgh

Zilele Culturii Române la Edinburgh

După Reykjavik în 2013 şi Dublin în 2014, iată că, în acest an, e rândul capitalei scoţiene să găzduiască o nouă ediţie a Zilelor Culturii Române – un program caleidoscopic, ce pune în valoare diversitatea şi vitalitatea culturii române contemporane.

Astfel, între 10 și 17 octombrie, de-a lungul unei săptămâni pline de evenimente, publicul scoțian, ca și cel islandez și irlandez în anii trecuți, va avea un acces privilegiat la cultura română, printr-un concert de gală de muzică clasică, o expoziție dedicată artei românești din ultimele decenii, proiecţii de film, seri de teatru și de literatură și demonstraţii gastronomice.

Printre protagoniştii programului, primul de această amploare organizat de Institutul Cultural Român în Scoția, se numără artiști recunoscuţi pe plan internaţional și intelectuali de prim rang: muzicienii Remus Azoiţei şi Eduard Stan, regizorii Radu Jude şi Dan Piţa, actriţa Amalia Ciolan şi scriitorul Dan Lungu, împreună cu prestigioşi interlocutori britanici, precum regizorul și criticul de film Mark Cousins, curatorul Richard Demarco, prozatorul şi jurnalistul James Meek și scriitoarea şi animatoarea culturală Peggy Hughes.

Evenimentele vor avea loc în spațiile culturale cele mai cunoscute ale capitalei scoțiene, precum sala de concerte de la Playfair Library, parte a venerabilei Universități din Edinburgh, cinematograful de artă Filmhouse, Centrul Scoțian pentru Literatură, un  spațiu predilect al întâlnirilor cu scriitorii, Centrul Cultural Summerhall, devenit în ultimii ani un epicentru al proiectelor culturale inovatoare, și Teatrul Pleasance, unul dintre reperele celebrului Festival de la Edinburgh.

Zilele Culturii Române la Edinburgh este un proiect conceput şi implementat de ICR Londra, care se desfășoară cu sprijinul Ambasadei României la Londra şi al Biroului Consular al României la Edinburgh, ca şi al mai multor parteneri scoţieni şi români de marcă, precum Demarco European Art Foundation și Summerhall, Universitatea din Edinburgh, Filmhouse, Scottish Storytelling Centre, Teatrul Naţional din Bucureşti şi Centrul Naţional al Cinematografiei.

Programul este unul foarte variat. Pe 10 octombrie, orele 14.30-17.00, la Summerhall are loc vernisajul expoziţiei „Artişti români în colecţia Demarco”.

Vizionarul curator Richard Demarco, cel care a lansat, de-a lungul timpului, carierele occidentale ale unora dintre cei mai bine cotați artişti din Europa de Est, propune, la Centrul Cultural Summerhall, o fascinantă incursiune în istoria artei româneşti, pornind de la colecţia românească din inestimabilele sale arhive vizuale. Expoziţia cuprinde lucrări de Paul Neagu, Horia Bernea, Ion Bițan, Ovidiu Maitec, Sultana Maitec, Vladimir Șetran, Pavel Ilie, Sorin Dumitrescu, Peter Jacobi şi mulţi alţii. Ea va putea fi vizitată până în data de 30 octombrie 2015.

Pe 12 octombrie, ora 19.00, la Playfair Library este programat un concert de gală cu Remus Azoiţei şi Eduard Stan.

Violonistul Remus Azoiţei şi pianistul Eduard Stan, unii dintre cei mai buni interpreţi ai creaţiei camerale a lui George Enescu şi autorii integralei lucrărilor pentru vioară şi pian ale acestuia, imprimare CD încununată cu mai multe premii, oferă un recital de gală de mare virtuozitate. Programul include: Sonata pentru vioară nr. 1 în la major, op. 13, de Gabriel Fauré și Sonata pentru vioară nr. 3 în la minor, op. 25, „în caracter popular românesc”, de George Enescu. Evenimentul se va desfăşura în prezenţa E.S. dl Mih­nea Motoc, ambasadorul României în Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord.

La Scottish Storytelling Centre, pe 13 octombrie, la ora 19.00, va avea loc o întâlnire cu scriitorii Dan Lungu şi James Meek cu tema „Scrierea şi rescrierea istoriei”. Dan Lungu, unul dintre cei mai admiraţi scriitori români contemporani şi fondator al FILIT, cel mai mare festival literar internaţional din România, se alătură prozatorului şi jurnalistului britanic James Meek, câştigătorul de anul acesta al prestigiosului Premiu Orwell, pentru un dialog despre vicleniile istoriei şi reziduurile nostalgice ale schimbărilor sociale, despre abisul deceniilor de dictatură şi incertitudinile societăţii de azi. Întâlnirea va fi moderată de Peggy Hughes, directoarea Festivalului Literar din Dundee.

Desigur că din program nu putea lipsi filmul românesc. Pe 14 şi 15 octombrie, la Filmhouse şi Summerhall, cu binecunoscutul său fler, regizorul şi scriitorul Mark Cousins inaugurează,  la Zilele Culturii Române, un sezon de film românesc cu un decupaj personal, reunind creaţii hipnotice ale realismului poetic, comedii îmbibate de sarcasm şi filme mai recente, din seria „mizerabilistă”, a căror originalitate le-a adus cele mai râvnite premii internaţionale. Sezonul continuă pe parcursul lunilor noiembrie și decembrie, la cel mai frecventat cinematograf de artă din Edinburgh, Filmhouse.

În cadrul Zilelor Culturii Române, vor fi proiectate filmele: „Aferim!” de Radu Jude, câştigător al Ursului de Argint la ediţia 2015 a Festivalului de Film de la Berlin; urmat de o sesiune de întrebări şi răspunsuri via Skype cu regizorul Radu Jude pe 14 octombrie, ora 20.30,  la Filmhouse; „Nunta de piatră” de Dan Piţa şi Mircea Veroiu, film selecţionat la Festivalul de la Cannes în anul 1973, urmat de o sesiune de întrebări şi răspunsuri via Skype cu regizorul Dan Piţa  pe 15 octombrie, ora 19.00, la Summerhall.

Pe 16 octombrie, ora 20.00, la Summerhall se va organiza o petrecere românească cu tema „Vampirologie – o seară cu colți”. De cum se lasă seara, descindem în vremuri şi locuri de legendă, aşteptând miezul nopţii şi fatidicele sale apariţii – cu muzica dată la maximum, dan­suri frenetice şi degustări de produse gastronomice tradiționale. Pelerinele negre și dinții de plastic sunt bineveniți. O seară „cu colţi”, animată de Balkanarama Kolektiv.

Pe 17 octombrie, ora 19.00, la Pleasance One, va avea loc spectacolul de teatru „20 de ani în Siberia”, montare a Teatrului Național din București.

Bazat pe memoriile răscolitoare ale Aniţei Nandriş-Cudla, spectacolul lui Sorin Misiranţu, „20 de ani în Siberia”, cu Amalia Ciolan în rolul principal, este o monodramă emoţionantă ce urmăreşte destinul uneia dintre cele mai admirate românce din toate timpurile, începând cu implicarea sa plină de curaj în mişcarea anticomunistă, urmată de exilul în teribilul Gulag sovietic, și până la repatrierea sa, după mai bine de 20 de ani de detenţie. O poveste tulburătoare despre demnitatea umană, pe care nu o poate frânge nici Răul cel mai devastator. Spectacolul, prezentat la Edinburgh la Teatrul Pleasance, face parte din programul TNT „Procesul comunismului prin teatru”.   

Cele mai citite

Tendințe de Culori și Materiale pentru 2024: O Privire Asupra Designului Interior

Anul 2024 aduce o schimbare notabilă în preferințele de culori și materiale în lumea designului interior, reflectând o nevoie crescândă de confort, sustenabilitate și...

Cum hidroizolația poate face diferența între o iarnă sigură și o primăvară ușoară pentru locuința ta

O dată cu trecerea iernii și venirea primăverii, proprietarii de case și constructorii se gândesc la moduri de a proteja locuințele de umiditate și...

Toți cei 45 de pasageri dintr-un autobuz și-au pierdut viața într-un accident în Africa de Sud

Aproape toţi pasagerii dintr-un autobuz, 45 de persoane, şi-au pierdut viaţa joi în Africa de Sud într-un accident rutier grav, după ce vehiculul în...
Ultima oră
Pe aceeași temă