9.5 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăSpecialBookFest 2017. Multe cărţi, prea puţin timp şi tot mai puţini cititori...

BookFest 2017. Multe cărţi, prea puţin timp şi tot mai puţini cititori | REPORTAJ

Cea de-a XII-a ediţie a Salonului Internaţional de Carte, BookFest, şi-a deschis, miercuri, porţile în faţa unui public redus, în ciuda ofertelor generoase, puse la dispoziţie de cele mai prestigioase edituri din ţară. 

Evenimentul din acest an se anunţă a fi divers şi ofertant din punct de vedere al evenimentelor, însă, în prima zi, cititorii nu s-au înghesuit să răsfoiască cele peste un milion de titluri anunţate de organizatori. Dovada stă în faptul că, spre deosebire de alţi ani, de această dată, nu s-a creat îmbulzeală printre standuri, iar cei care doreau să răsfoiască o carte înainte de a o cumpăra, o puteau face, liniştiţi, fără presiunea celor din jur.

De asemenea, prima zi a Salonului de carte a avut invitaţi de prestigiu. Procurorul-general al României, Augustin Lazăr, a fost prezent la lansarea lucrării “Conflictul de interese. Teorie şi jurisprudenţă. Studii de drept comparat”; ministrul Culturii, Ionuţ Vulpescu, a susţinut un discurs la deschiderea Salonului, în prezenţa E.S. Anneli Lindhal Kenny, ambasadoarea Suediei şi ai altor invitaţi din partea instituţiei diplomatice, iar jurnalistul Cristian Tudor Popescu a participat la dezbaterea cu tema "Puterea morală a cărților" și la lansarea cărții "Crimă în ținutul secuiesc", vol. I din seria “Parazitul prietenos”, de Caius Dobrescu. Însă, nici prezenţa acestor personalităţi nu a convins publicul să vină într-un număr mai mare.

Lipsa publicului poate fi pusă pe seama a mai multor factori, printre care orele nepotrivite (12.00 – deschiderea evenimentului, 16.00, ora la care sunt organizate majoritatea dezbaterilor şi lansărilor) la care au fost puse anumite evenimente, dar şi monotonia ofertei de carte: aceleaşi titluri, cu mici variaţii, au fost şterse de praful ediţiilor anterioare sau au fost mutate din librării pe rafturile standurilor din pavilionul Romexpo.

Organizatorii au încercat să anime atmosfera cu evenimente diverse, de la dezbateri, workshop-uri şi expoziţii, până la proiecţii cinematografice (vezi programul AICI), însă realitatea este că oferta de carte e învechită, în ciuda celor trei patru titluri noi anunţate de edituri, iar multe dintre acestea sunt cărţi de specialitate, ştiinţifice, care nu se adresează publicului larg.

Vizitatorii privilegiaţi ai ediţiei din acest an a Salonului de Carte sunt, însă, copiii. Organizatorii le-au pregătit un Bookfest Junior special pentru ei, care grupează toate evenimentele la care cei mici sunt așteptați atât la standurile celor peste 200 de edituri prezente, cât și la spațiul dedicat Bookfest Junior, de două ori mai mare decât în oricare din anii trecuți.

Îmbucurător este, totuşi, că românii mai citesc şi citesc divers, de la beletristică şi filosofie până la cărţi de self-help, biografii şi spiritualitate şi, totodată, sunt curioşi să descopere noi culturi prin prisma autorilor originari din ţările respective (China, ţările arabe, Rusia, Polonia), iar asta o dovedeşte şi popularitatea de care se bucură, în România, genul literar nordic noir, „invitatul de onoare” al BookFest 2017.

Cele mai citite

Fântânile arteziene din Sectorul 4, pregătite pentru zilele călduroase de vară

Sectorul 4 al Capitalei este o comoară ascunsă pentru cei care își doresc să exploreze frumusețea orașului. Printre numeroasele sale atracții, cum ar fi...

Fântânile arteziene din Sectorul 4, pregătite pentru zilele călduroase de vară

Sectorul 4 al Capitalei este o comoară ascunsă pentru cei care își doresc să exploreze frumusețea orașului. Printre numeroasele sale atracții, cum ar fi...
Ultima oră
Pe aceeași temă