15.4 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăSpecialCum arată viaţa unei fete din armata israeliană

Cum arată viaţa unei fete din armata israeliană

 

De curând, la Editura Polirom a apărut romanul „Oamenii eternităţii nu se tem niciodată”, de Shani Boianjiu, debutul unei tinere autoare israeliene cu origini româneşti şi irakiene, în care romanciera foloseşte din plin experienţa trăită de ea ca soldat în armata ţării sale.

Născută la Ierusalim în 1987, Shani Boianjiu şi-a făcut stagiul militar obligatoriu în Forţele de Apărare Israeliene, timp de doi ani, între 2005 si 2007. Experienţele din această perioadă au stat la baza romanului său de debut, “Oamenii eternităţii nu se tem niciodată”, început în timpul unui curs de creative writing, pe când studia literatura la Harvard.

“Oamenii eternităţii nu se tem niciodată”, roman aflat pe lista celor mai bune zece titluri de ficţiune a publicaţiei The Wall Street Journal în 2012, a apărut în colecţia „Biblioteca Polirom” (coordonator Bogdan-Alexandru Stănescu), traducere din limba engleză de Ioana Filat. The Wall Street Journal consideră volumul ca fiind „un roman care marchează naşterea unui scriitor strălucit.”

Maturizare pe linia frontului

“Oamenii eternităţii nu se tem niciodată” are în centru trei prietene adolescente israeliene, Yael, Avişag şi Lea, dintr-un sat prăfuit de lângă graniţa cu Libanul, care îşi îndeplinesc serviciul militar într-o atmosferă ce pendulează între plictis şi teroare. Lea păzeşte un punct de frontieră spre Cisiordania, verificând permisele palestinienilor care pătrund în Israel, şi, ca să-şi alunge plictiseala, îşi imaginează poveştile lor de viaţă. Avişag păzeşte graniţa egipteană, având în sarcină oprirea emigranţilor ilegali şi a filmelor porno piratate, privind în fiecare zi cum refugiaţii se izbesc cu disperare de sârma ghimpată, iar Yael face instrucţie de trageri şi flirtează cu băieţi mai mici decât ea. Toate trei aşteaptă în praful graniţei să se întâmple ceva, prinse mereu în clipa intensă de dinaintea izbucnirii unei nenorociri.

Presa internaţională a lăudat pe o singură voce romanul tinerei scriitoare. „În acest roman al formării, viaţa în armată naşte metamorfoza fetei ce va deveni femeie. Povestea are când aerul unui vis, când al unui coşmar, iar această nevoie de a alege tot timpul între cele două realităţi onirice te face să citeşti mai departe”, scrie The Economist. În timp ce The Washington Post notează: „Romanul lui Shani Boianjiu şterge răul făcut memoriei, sentimentelor celor mai profunde, gândirii libere şi dragostei. Într-o vreme când atât de mulţi autori contemporani americani au renunţat la proza faptului real şi s-au întors către ficţiunile cu zombi sau fantome şi către thrillere, Shani Boianjiu îmbrăţişează realitatea”.

Shani Boianjiu este cea mai tânără laureată a Premiului „5 under 35“ decernat de National Book Foundation, dar şi prima scriitoare israeliană nominalizată în Marea Britanie la Women’s Prize for Fiction. Ea a publicat texte literare în revistele The New York Times, The New Yorker, The Guardian, The Wall Street Journal, Vice şi Zoetrope: All-Story.   

Cele mai citite

Taiwanul anunță că a detectat 21 de avioane militare chineze în jurul insulei

21 de avioane militare chineze au fost detectate în jurul Insulei Taiwan începând cu ora locală 8:15 (0:15 GMT), a anunţat sâmbătă Ministerul Apărării...

Economia UE va suferi dacă va intra într-o „cursă a subvențiilor” cu SUA și China

Economia Uniunii Europene va fi afectată dacă va intra într-o ”cursă a subvențiilor” cu Statele Unite(SUA) și China, avertizează un oficial din cadrul Fondului...

Naomi, cea mai cunoscută cântăreață transgender din România, a murit la vârsta de 47 de ani

Naomi, una dintre cele mai emblematice figuri transgender din România, s-a stins din viață la vârsta de 47 de ani. Ea a fost spitalizată...
Ultima oră
Pe aceeași temă