9.8 C
București
miercuri, 24 aprilie 2024
AcasăSpecialCum s-a scris istoria bătrânului continent

Cum s-a scris istoria bătrânului continent

Un nou titlu publicat de Editura Polirom în colecţia „Historia“, coordonată de Mihai-Răzvan Ungureanu, disponibil începând din această săptămînă în librării este „Europa. Lupta pentru supremaţie de la 1453 până în prezent“ de Brendan Simms, în traducerea Luciei Popovici.

Cine controlează centrul Europei controlează întregul continent, iar cine controlează Europa poate să domine lumea – iată un adevăr fundamental al geopoliticii. În ultimele cinci secole, numeroşi regi, cuceritori, preşedinţi şi dictatori şi-au dorit să deţină puterea asupra zonei care se întinde din Ţările de Jos şi Germania până în Câmpia Padului. Carol Quintul, Napoleon, Hitler și Stalin au avut cu toţii acelaşi obiectiv: să domine centrul Europei. Totul a început, susţine Brendan Simms, în 1453, când prăbuşirea Imperiului Bizantin a deschis calea incursiunilor otomane pe continent şi a grăbit expansiunea Sfântului Imperiu Roman. După aceea conflictele s-au succedat aproape neîntrerupt, de la Războiul Civil englez şi Revoluţia Franceză până la cele două războaie mondiale.

Îmbinând religia, politica, strategia militară şi relaţiile internaţionale, Brendan Simms evocă o jumătate de mileniu de istorie pentru a arăta cum lupta pentru supremaţie în Europa a modelat istoria întregii lumi. Şi cum, atunci când în Europa este armonie, lumea întreagă are de câştigat. „Aceasta este istoria lui Richelieu, Metternich şi Kissinger, nu a lui Luther, Newton şi Beethoven. Poate părea arid, dar nu e deloc aşa. Europa cucereşte cititorul cu poveşti despre alianţe schimbătoare, armate puternice şi strategii ambiţioase”, scrie Wall Street Journal, în timp ce Financial Times consideră lucrarea ”o carte excelentă, care abordează cu luciditate marile teme ale istoriei Europei”.

Brendan Simms este profesor de istoria relaţiilor internaţionale la Universitatea Cambridge. A mai publicat ”Unfinest Hour: Britain and the Destruction of Bosnia” (2001), carte nominalizată pentru Samuel Johnson Prize şi ”Three Victories and a Defeat: The Rise and Fall of the British Empire” (2008).

În cadrul colecţiei „Historia” vor mai apărea :“Cei trei împăraţi. Trei veri, trei imperii şi drumul către Primul Război Mondial” de Miranda Carter (traducere de Mihaela Negrilă), o poveste fascinantă despre curţile regale ale Germaniei, Marii Britanii şi Rusiei înainte de primul conflict mondial, “Sapiens. Scurtă istorie a omenirii” de Yuval Noah Harari (traducere de Adrian Şerban), o sinteză captivantă ce reface parcursul lui homo sapiens de la apariţia sa până astăzi, și ”Istoria lumii. Din preistorie până în prezent” de J.M. Roberts și O.A. Westad (traducere de Cătălin Drăcşineanu), bestseller internaţional care oferă un tablou al întregii istorii cunoscute.

Cele mai citite

Serviciile germane de informații suspectează Rusia de finanțarea partidelor regionale de extremă dreapta

Agenția germană de informații interne a cerut luni autorităților de la Berlin să îi acorde mai multe puteri pentru a putea monitoriza fluxurile financiare,...

Zi perfectă pentru românce la Madrid! Irina Begu și Jaqueline Cristian au obținut victorii importante

Irina Begu s-a calificat în turul secund al turneului WTA 1.000 de la Madrid, în timp ce Jaqueline Cristian a reuşit să acceadă pe...

Apple va organiza un eveniment în luna mai a anului 2024. Ce pregătește compania

Apple va organiza un eveniment pe 7 mai, a anunțat marți compania, în contextul în care există informații potrivit cărora luna viitoare va lansa...
Ultima oră
Pe aceeași temă