16.6 C
București
sâmbătă, 4 mai 2024
AcasăSpecialDe la baba comunistă la fetița căpșunarilor

De la baba comunistă la fetița căpșunarilor

 

După ce a încheiat apoteotic cea de-a doua ediție a Festivalului Internațional de Literatură și Traducere (FILIT) de la Iași, scriitorul Dan Lungu participă astăzi, de la ora 19.00, în Sala D a Quartier21 din MuseumsQuartier de la Viena, la lectura unor fragmente din cel mai recent roman al său, „Fetiţa care se juca de-a Dumnezeu“.

Romanul „Fetiţa care se juca de-a Dumnezeu” a apărut recent în colecţia „Fiction Ltd.“ a Editurii Polirom. Volumul explorează emigraţia temporară, un fenomen ce a marcat profund România postcomunistă. Pentru a-şi scoate familia din impas financiar, Letiţia hotărăşte să plece la muncă în străinătate pentru câteva luni. Acasă rămân cele două fetiţe: Radiţa – sensibilă, introvertită – în grija bunicilor şi Mălina în cea a soţului Letiţiei, Vali. Aflată la început de şcoală şi puternic ataşată de mama sa, Radiţa suferă în urma despărţirii aşa cum numai copiii pot să o facă, cu tot corpul şi toată imaginaţia. Cele câteva luni preconizate se prelungesc, planurile suferă mereu schimbări, iar efectele secundare ale plecării mamei se dovedesc imprevizibile. Romanul îmbină o varietate de teme: copilăria, inocenţa, înstrăinarea, confruntarea mentalităţilor, relaţiile de cuplu sau reconfigurarea identităţii. Traducerea în limba germană îi aparţine lui Jan Cornelius şi va fi citită de actriţa Patricia Moga.

Dan Lungu, director al Muzeului Literaturii Române din Iaşi, este unul dintre cei mai apreciaţi şi mai traduşi scriitori români, cărţile sale fiind traduse în limbile franceză, germană, italiană, spaniolă, poloneză, slovenă, maghiară, bulgară, greacă, norvegiană şi turcă. La Polirom a publicat romanele „Raiul găinilor (fals roman de zvonuri şi mistere)”, „Sunt o babă comunistă!”, ”Cum să uiţi o femeie” şi „În iad toate becurile sunt arse” (2011, 2014), volumele de proză scurtă ”Băieţi de gaşcă” şi ”Proza cu amănuntul” şi a coordonat, în colaborare, volumele ”Tovarăşe de drum. Experienţa feminină în comunism”, ”Str. Revoluţiei nr. 89” şi ”Cărţi, filme, muzici şi alte distracţii din comunism”.

Romanul ”Sunt o babă comunistă” a fost ecranizat în regia lui Stere Gulea și montat pe scena Teatrului Bouwkunde din Deventer, Olanda, la Teatrul „Katona József“ din Budapesta și la Ateneul Tătăraşi din Iaşi. Versiunea franceză a cărţii a fost dublu nominalizată la Premiile Europene Jean Monnet, în timp ce versiunea poloneză a fost nominalizată la Premiul pentru literatură central-europeană „Angelus“. Romanul ”În iad toate becurile sunt arse” a fost prezentat și la Viena, în cadrul unei rezidenţe a scriitorului din anul 2012 la Quartier21, MuseumsQuartier.

Actrița Patricia Moga a urmat studii de doctorat în teatrologie la Universitatea din München, oraş în care a locuit timp de 6 ani. Patricia a avut roluri în lungmetrajul ”Desperados on the Block”, în regia lui Tomasz Rudzik, şi în filmul de scurtmetraj ”Apele tac”, regia Anca Miruna Lăzărescu.

Dan Lungu participă și la proiecţiile filmului ”Sunt o babă comunistă” alături de regizorul Stere Gulea şi actriţa Ana Ularu, în cadrul festivalului internaţional de film Let’s CEE, derulat la Viena în perioada 2-11 octombrie 2014.  

Cele mai citite

Șase persoane au fost rănite în regiunile ucrainene Harkov și Dnipro

Rusia a lansat peste noapte un atac cu drone asupra regiunilor ucrainene Harkov și Dnipro, rănind cel puțin șase persoane și lovind infrastructuri critice,...

VIDEO. Incendiu în Berlin. A luat foc o fabrică de armament

Incendiul care a izbucnit vineri la o mare fabrică de armament din Berlin a stârnit îngrijorare și alertă în capitala Germaniei. Potrivit informațiilor furnizate...

Rusia – Ucraina, ziua 780: Moscova susține că armata Kievului a atacat Crimeea cu rachete cu rază lungă de acțiune

Sistemele de apărare antiaeriană ruse au distrus patru rachete ATACMS cu rază lungă de acţiune, furnizate de SUA Kievului şi care au fost lansate...
Ultima oră
Pe aceeași temă