13.7 C
București
duminică, 19 mai 2024
AcasăSpecialGaudeamus 2016. Ce oferte au pregătit editorii de carte pentru acest weekend

Gaudeamus 2016. Ce oferte au pregătit editorii de carte pentru acest weekend

Târgul Internaţional de carte Gaudeamus a ajuns la a 23-a ediție. Până duminică, 20 noiembrie, în pavilionul central de la Romexpo, editurile se întrec în a-și atrage cititorii cu titluri atractive din toate domeniile și mai ales cu oferte de preț care fac cartea accesibilă unui număr mai mare de cititori.

Târgul este deschis zilnic de la ora 10.00 la ora 20.00. Deopotrivă târg de carte și cafenea literară, Gaudeamus propune în această ediție peste 800 de evenimente culturale, constituindu-se într-un efervescent spațiu de dezbatere în care cititorii se pot întâlni cu cele mai în vogă personalități culturale ale momentului. De altfel, Gaudeamus este târgul la care participă cele mai multe edituri existente pe piața de carte din România, inclusiv cele cu profil tehnic, universitare, vânzările fiind mult mai atractive, se pare.

Poate pentru că se desfășoară la început de an universitar, poate pentru că se apropie sărbătorile de iarnă și cartea devine un bun prilej de a face un cadou cu suflet ce coalizează în jurul ei și impresii transmise din prieten în prieten… Nu contează, important este că pentru aproape o săptămână e plăcut să faci o plimbare la Gaudeamus, să te intersectezi încă de la poarta Romexpo cu oamenii ce au în mâini pungi pline cu cărți, personalizate pe edituri, apoi să te plimbi printre standuri cu titluri pentru absolut toate gusturile. Iar Gaudeamus părea animat din prima zi, chiar dacă se știe, weekendul este cel care adună cei mai mulți vizitatori.

Gaudeamus este prilejul ideal de a te întâlni cu prieteni pe care altfel reușești mai greu să-i vezi, de a schimba impresii la standuri, de a recomada și de a primi recomandări despre titluri citite. Sau, cum spune Liviu Papadima, președintele de onoare al Târgului Gaudeamus, “Niciunde altundeva nu-ți este dată o asemenea densitate de prieteni pe metru pătrat“. Iar spațiile în care puteți sta la o cană de ceai și schimba impresii cu prietenii sunt generoase și se întrec în oferte.

Pentru părinți și copii deopotrivă, Gaudeamus are foarte multe oferte, zona de cărți pentru copii fiind extrem de bogată, dar și generoasă la capitolul reduceri. Cărțile pentru copii, cu povești clasice, dar și moderne, minunat ilustrate, cartonate, sau cele tip dicționare ori diverse educaționale pot fi găsite la prețuri de neocolit.

Iar editurile prezente la Gaudeamus cu astfel de cărți sunt într-un număr extrem de mare. Editura Teora vine cu 50% reduceri la toate titlurile ei, la Editura Paralela 45 puteți găsi cărți de povești cu 5 lei, dar și Shakespeare cu 15 lei, ori „Istoria critică a literaturii române“ a lui Nicolae Manolescu cu 60 lei sau dicționare utile la școală cu opt sau 10 lei. Și lista poate continua cu edituri precum Diana, Fischer International, Prut etc. Le veți descoperi singuri plimbându-vă tacticos printre standuri.

Invitatul de onoare al acestei ediții Gaudeamus este China, la standul căreia lansările au început chiar din prima zi a târgului, iar prezența tinerilor era impresionantă. Cei pasionați de cultura și literatura chineză vor avea ocazia să participe și la lansări de carte chineză apărută în traducere la edituri românești, în prezența autorilor.

Amintim pe scurt câteva dintre lansările din acest weekend, lăsându-vă pe dumneavoastră, cititorii, să le descoperiți pe toate printr-o plimbare activă în pavilionul central Romexpo, ajutați fiind și de trompeta nelipsitului poet excentric Paul Daian.

Lansări în weekend

Editura Humanitas

Astfel, la Editura Humanitas, azi, de la ora 18.00, se lansează „În viață“, în prezența autorului, Yu Hua. Mai puteți găsi din literatura chineză și un nou volum al deținătorului Premiului Nobel pentru Literatură, Mo Yan, „Femeia cu buchetul de flori și alte povestiri“, apărut la Humanitas Fiction în colecția Raftul Denisei, a cărui lansare va fi duminică, ora 12.30

De altfel, la cele 36 de evenimente Humanitas ce se vor desfășura la standul editurii veți avea prilejul de a vă întâlni cu Andrei Pleșu, Ioana Pârvulescu, Ana Blandiana, Horia-Roman Patapievici, Emil Brumaru, Cristian Mungiu, Gabriel Liiceanu, Mircea Cărtărescu, Vlad Zografi, Radu Paraschivescu, Oana Pellea, Dana Grigorcea, Andrei Vieru, Jan Cornelius, Radu Vancu, Nora Iuga, Dan Flonta, Tia Șerbănescu, Lucian Boia, Clotilde Armand, Tania Radu, Dan C. Mihăilescu, Sabina Fati, Andreea Esca, Radu Jude, Marian Voicu, Andreea Răsuceanu, Marius Chivu, Ana Barton, Svetlana Cârstean, Ruxandra Cesereanu și lista continuă cu multe alte nume.

Azi, de la ora 17.00, se lansează în prezența autorului audiobook-ul „Pardon, scuzați, bonsoir“, al lui Andrei Pleșu, în timp ce „Amintiri din rai“ vă prilejuiește o jumătate de oră mai târziu, întâlnirea cu poetul Emil Brumaru. La ora 18.30, Ana Blandiana vorbește despre volumul ei „Povestiri fantastice“, iar de la ora 19.00 se lansează în prezența Denisei Comănescu și a lui Angelo Mitchievici un nou volum Michel Houellebecq, „Neîmpăcat“.

Sâmbătă, de la ora 11.00, Humanitas cheamă copiii să participe la un atelier de povestit și desenat, „Hărți. O călătorie prin țările, mările și culturile lumii“.

Tot sâmbătă, de la ora 13.00, Clotilde Armand vă poate spune, în prezența lui Gabriel Liiceanu, “De ce am ales România“. La ora 13.30, tot la standul editurii se lansează romanul „Imago“, de Ludmila Ulițkaia, în prezența Denisei Comănescu, a lui Radu Paraschivescu și Ioanei Pârvulescu. Sabina Fati este prezentă cu un nou titlu, „Ocolul Mării Negre în 90 de zile. Șapte țări, opt granițe și o lovitură de stat în prime-time“, iar Radu Paraschivescu vine, așa cum ne-a obișnuit, cu un titlu ce descrie cu umor realitatea imediată, „Aștept să crăpi (de astăzi, în prime-time)“.

Duminică, de la ora 11.00, continuă seria lansărilor Humanitas cu titluri aparținând unor autori străini și români cunoscuți, precum Thomas Mann, Marguerite Yourcenar, Mario Vargas Llosa, Olavo de Carvalho, Aleksandr Dughin, Antoine de Saint-Exupéry, Tia Șerbănescu, Cristian Pătrășconiu, Lucian Boia, Herta Müller.

Editura Polirom

La standul Editurii Polirom se vor lansa atât traduceri din literatura universală, apărute în colecția „Biblioteca Polirom“, cât și autori români sau străini din celelalte colecții cunoscute ale editurii, precum și proză apărută la Editura Cartea Românească. Sâmbătă, de la ora 13.30, se lansează ultima parte a trilogiei „Chipul tău, mâine“, romanul lui Javier Marias, „Venin și umbră și adio“, iar de la ora 14.00 vă veți „întâlni“ cu „Scrisori către Vera“, cronica unei povești de dragoste de o viață a scriitorului Vladimir Nabokov. Charles Bukovski, un alt autor îndrăgit, este prezent cu o antologie de povestiri, „Dragoste la 17,50 $“, despre o Americă a periferiilor, săracă, degradată și coruptă, tot sâmbătă, dar de la ora 19.00. La Editura Polirom mai găsiți ca noutăți Haruki Murakami, cu „Meseria de romancier“ sau „Coajă de nucă“, de Ian McEwan, acesta din urmă având lansarea sâmbătă, ora 16.30.

Din aria nonfiction, la standul Polirom mai puteți găsi titluri semnate de Ileana Mălăncioiu, Marta Petreu, Ruxandra Cesereanu, Cristian Tudor Popescu, Mircea Mihăieș, Robert Șerban, Vasile Ernu, Bill Bryson etc., ce vor putea fi achiziționate cu reduceri de
20-30%.

„Summa theologica“, volumul III, de Toma Aquino, se va lansa azi, de la ora 18.00, în timp ce sâmbătă, de la ora 13.00, veți putea participa la lansarea volumului Ilenei Mălăncioiu, „Am reușit să rămân eu însămi“. Pe Mircea Mihăieș și al său „Ulysses, 732. Romanul romanului“ îi puteți întâlni la standul Polirom sâmbătă de la ora 14.30.

Adam Burakowski va fi prezent la standul Polirom, sâmbătă, ora 12.00, pentru lansarea unei noi ediții a volumului „Dictatura lui Nicolae Ceaușescu (1965-1989). Geniul Carpaților“, eveniment organizat în parteneriat cu Institutul Polonez din București. „1927. O vară care a schimbat lumea“, de Bill Bryson, „Republica Populară a Amneziei. Tiananmen, 1989“, de Louisa Lim, „Oamenii-şobolani. În subteranele interzise ale Chinei“, de Patrick Saint-Paul, corespondent în China al ziarului „Le Figaro“, sunt alte câteva titluri ale Editurii Polirom prezente la târg.

Editura Curtea Veche

La Editura Curtea Veche, așa cum ne-a obișnuit, ofertele merg de la cărți motivaționale – găsiți toate titlurile lui Dale Carnegie – până la cărți de bucate ale celor mai cunoscuți bucătari ai lumii, dar și o triplă lansare de carte regală. Este vorba despre cărțile „Ana Regina.  Acasă pentru totdeauna“, de Alexandru Muraru, „Mihai I al României“, un volum pentru tineri semnat de Adrian Cioroianu și Mihaela Simina, și Calendarul Regal 2017, o colecție de fotografii ce îl surprind pe Majestatea Sa Mihai I al României în diverse perioade ale vieții. De asemenea, la Curtea Veche găsiți o interesantă carte pentru copii, semnată de Adina Rosetti, „Cartea curajului“, ilustrată de Alexia Udriște, care reunește 10 povești inspirate din realitate, dezvoltate în jurul a „10 ființe mici care fac gesturi mari“. Printre povești se numără și una aparținând lui Vlad Voiculescu, ministrul Sănătății. De amintit că lansarea cărții s-a transmis live pe Facebook în peste 15 biblioteci din țară.

Grupul Editorial All

Astăzi de la ora 17.00, la standul editurii, unde au loc toate lansările, se lansează în prezența traducătoarei Antoaneta Olteanu, a lui Marius Văcărelu, specialist în geopolitică și a diplomatului Vadim Guzun, romanul „Necuratul“ de Valentin Pikul, iar sâmbătă, începând cu ora 14.00, vă puteți întâlni aici cu Mona Muscă, Marina Constantinescu – la prezentarea cărții „Dragă, mă duc la Charlie“, de Maryse Wolinski –, sau cu Mircea Mihăieș și Pavel Șușară, la lansarea „Culori și tradiții în folclorul românesc“, de Davis Grebu, precum și cu un moment artistic etno-jazz cu Maria Răducanu.

Din lansările ce continuă din oră în oră, mai amintim:

„Din Liverpool în Carpați“, de Arabella McIntyre-Brown, și „Stabilit în România“, de Nigel Shakespeare.

Editura Litera

Lista evenimentelor Editurii Litera este deschisă azi, de la ora 17.30, de Luminița Saviuc, autoarea ghidului motivațional pentru a descoperi bucuria fără efort „15 lucruri la care trebuie să renunți pentru a fi fericit“.  Sâmbătă, de la ora 13.00, are loc lansarea seriei de autor Carla Guelfenbein, în colecția Buzz Books, cu titlurile „Cu tine în depărtare“ și „Restul e tăcere“, pentru ca de la ora 14.00 să vă întâlniți cu Teodor Paleologu, Bogdan Lefter și Bedros Horasangian la lansarea cărții lui Garry Kasparov, „Vine iarna. De ce trebuie opriți Vladimir Putin și inamicii lumii libere“.

Cum weekendul se anunță a fi însorit, nu vă rămâne decât să faceți o plimbare la Gaudeamus, să vă bucurați de atmosferă și să profitați de reduceri. Reducerile merg în general până pe la 35-40%, dar există foarte multe alte oferte de genul cărți la 10 lei sau pachete de câte trei-patru cărți la un preț promoțional ori la două cărți dintr-o colecție, primești patru etc. 

Cele mai citite

Allen Coliban(USR) îl provoacă pe George Scripcaru(PNL-PSD) la o dezbatere privind viitorul Brașovului

Primarul USR al Braşovului, Allen Coliban, care candidează pentru un nou mandat, l-a provocat, sâmbătă, la o dezbatere privind viitorul oraşului pe principalul său...

Erdogan a grațiat șapte generali închiși pentru puciul din 1997 din Turcia

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a graţiat şapte generali aflaţi în detenţie pentru rolul lor în puciul din 1997 împotriva primului guvern islamist din...

O rachetă rusească a rănit doi copii și trei adulți la Harkov

Doi copii şi trei adulţi au fost răniţi într-un atac aerian asupra oraşului Harkov. O rachetă lansată de ruşi a lovit o zonă rezidenţială....
Ultima oră
Pe aceeași temă