12.2 C
București
duminică, 19 mai 2024
AcasăSpecialHerta Muller, Mircea Cărtărescu și Norman Manea, invitați de onoare la FILIT

Herta Muller, Mircea Cărtărescu și Norman Manea, invitați de onoare la FILIT

Încă de la prima sa ediție, cea din 2013, Festivalul Internațional de Literatură și Traducere (FILIT) Iași s-a dovedit a fi un eveniment de anvergură având nu mai puțin de 26.000 de vizitatori dornici să se întâlnească cu scriitorii pe care îi cunoșteau doar din manuale, cărți sau publicații. Anul acesta, manifestarea este și mai ambițioasă. FILIT va reuni la Iași, în perioada 1 – 5 octombrie, peste 300 de profesioniști din domeniul cărții din ţară şi din străinătate.

Scriitori, traducători, editori, organizatori de festival, critici literari, librari, distribuitori de carte, manageri şi jurnalişti culturali – cu toţii vor fi în centrul unor evenimente destinate atât publicului larg, cât şi specialiştilor din domeniu, pe de alta.

Desfășurat în acest an sub Patronajul Reprezentanței Comisiei Europene în România, FILIT va cuprinde lecturi publice, întâlniri ale scriitorilor cu publicul tânăr din licee și universități, Serile FILIT găzduite de Teatrul Național, concerte, mese rotunde și conferințe specializate. Iar Târgul de carte BOOKFEST va prezenta publicului ieșean oferta de carte a celor mai importante edituri din România.

 

Un eveniment cu ”croială
europeană”

Cele mai importante întâlniri ale cititorilor vor fi, desigur, cele cu laureata Premiului Nobel pentru Literatură, Herta Muller, și cu scriitorii Mircea Cărtărescu și Norman Manea, aflați de multă vreme pe lista potențialilor câștigători ai aceluiași prestigios premiu. Pe lângă aceștia, la Iași va fi prezent celebrul scriitor britanic David Lodge, un autentic clasic în viață, creatorul unor bestseller-uri traduse în întreaga lume, autorul mexican Guillermo Arriaga, scriitoarea iraniană, rezidentă în Statele Unite, Sahar Delijani și mulți, mulți alții.

În cadrul Serilor FILIT, în superba sală a Teatrului Național „Vasile Alecsandri”, publicul îi va putea vedea pe David Lodge pe 1 octombrie, pe Guillermo Arriaga pe 2 octombrie, pe Herta Mller vineri, 3 octombrie, pe Mircea Cărtărescu, sâmbătă, 4 octombrie și pe Norman Manea, duminică, 5 octombrie.

Toată floarea cea vestită a literaturii române contemporane se va afla la FILIT printre scriitorii invitați la cea de-a doua ediție a manifestării numărându-se Nora Iuga, Matei Vișniec, Adrian Schiop, Magda Cârneci, Radu Aldulescu și lista este departe de a se fi încheiat .Printre traducătorii care și-au anunțat venirea se află Marily Le Nir din Franţa, Inger Johansson din Suedia, Sean Cotter din Statele Unite, Georg Aescht din Germania și alții.

Pe lângă întâlnirile cu scriitorii, publicul ieșean va fi răsfățat și cu câteva concerte pe cinste. Concertul simfonic al Filarmonicii Moldova din Iaşi, reprezentaţiile oferite de Alexandrina Hristov, de Maria Răducanu şi Maxim Belciug, trupa KUMM sau ieşenii Cosmin Vaman, Alexandra Andrei şi Trupa Spam sunt parte din oferta de anul acesta a celui mai amplu eveniment literar din România.

Deși foarte tânăr, FILIT este deja cunoscut în lumea largă. După ediția din 2013, cotidianul spaniol El Pais a declarat că FILIT “este încă de la prima sa ediție, cel mai important festival literar din Europa de Est“, iar Frankfurter Allgemeine Zeitung a apreciat că “un eveniment de asemenea anvergură și de o asemenea croială europeană n-a mai existat vreodată în România“.

Așa că toți românii dependenți de lectură sunt așteptați să pornească spre Iași într-un autentic pelerinaj literar.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă