10.8 C
București
sâmbătă, 27 aprilie 2024
AcasăSpecialMammy, doica din "Pe aripile vântului", eroina unui roman

Mammy, doica din “Pe aripile vântului”, eroina unui roman

Mammy, celebra doică a personajului Scarlett O'Hara din romanul "Pe aripile vântului", a devenit la rândul ei eroină de roman şi este protagonista volumului "Ruth's Journey", informează AFP, conform Mediafax.

Acest roman scris de Donald McCaig nu reprezintă însă o continuare a celebrului volum "Pe aripile vântului", recompensat cu premiul Pulitzer în 1937, ci un "prequel", o operă a cărei intrigă o precede pe aceea din romanul original.

"Este o anchetă şi o reconstituire a vieţii unui personaj de prim rang care, poate, nu a fost apreciat la adevărata lui valoare", a declarat romancierul american, în vârstă de 74 de ani, autorul unui foarte apreciat volum despre Războiul de Secesiune.

În cartea scrisă de Margaret Mitchell, ca şi în filmul-cult, de la lansarea căruia s-au împlinit 75 de ani în 2014, "cititorul nici măcar nu îi reţine numele", spune scriitorul, evocând-o pe doica de culoare, corpolentă, amabilă şi adeseori încruntată.

Margaret Mitchell a fost de altfel acuzată de rasism. "În epocă, îi era fără îndoială imposibil unui scriitor alb să le considere pe persoanele de culoare la fel de importante ca albii", a subliniat Donald McCaig.

Astfel, "Mammy" a devenit în romanul său Ruth, ca o referinţă la personajul biblic omonim, un simbol pentru credinţă şi fidelitate.

Pornind de la o menţiune despre originile franceze ale mamei lui Scarlett, romanul "Ruth's Journey", publicat recent în Statele Unite de editura Atria Books, prezintă copilăria petrecută pe insula St. Domingo – fostă colonie franceză devenită Haiti – a viitoarei doici, o fetiţă orfană salvată de un cuplu francez.

În urma revoltelor pentru independenţă, cuplul se mută în Statele Unite, în oraşul Savannah din statul american Georgia, unde femeia franceză, devenită între timp văduvă, se recăsătoreşte şi o aduce pe lume pe Ellen Robillard, viitoarea doamnă O'Hara, mama lui Scarlett.

Mammy Abigaol îşi trăieşte în această carte propria viaţă, înainte de a se ocupa de copil.

"Au existat zeci de mii de «mammy» de culoare în sudul american", spune Donald McCaig, iar acestea "îi creşteau şi educau pe copiii albilor bogaţi".

"Pentru mine, absenţa din «Pe aripile vântului» a vocii lui Mammy, a poveştii ei, a personalităţii ei, e ca şi cum ai spune doar jumătate din poveste", a continuat romancierul american. "Ruth este un personaj de tragedie care nu îşi pierde niciodată speranţa. Ea are caracter, este foarte demnă, dar nu este o rebelă".

Cartea, a cărei cea de-a treia parte este scrisă din punctul de vedere al doicii, se termină cu o săptămână înainte de petrecerea care deschide romanul lui Margaret Mitchell.

Donald McCaig a scris deja, la cererea moştenitorilor celebrei scriitoare, volumul "Rhett Butler's People", apărut în anul 2007.

Acest roman este unul dintre singurele două continuări autorizate – alături de "Scarlett", scris de Alexandra Ripley în 1991 – ale celebrului "Pe aripile vântului", publicat în 1936, care prezintă iubirea turbulentă dintre Scarlett O'Hara şi Rhett Butler din timpul Războiului de Secesiune.

Cea mai mare provocare în faţa unei cărţi legendare "este de a fi în acelaşi timp respectuos cu originalul şi de a avea ceva de adăugat", afirmă Donald McCaig, care a beneficiat de o "libertate considerabilă" din partea moştenitorilor scriitoarei Margaret Mitchell.

Cartea "Rut's Journey" este dedicată actriţei Hattie McDaniel, prima actriţă de culoare care a câştigat un premiu Oscar. Actriţa americană a primit această distincţie tocmai pentru rolul secundar "Mammy" din filmul "Pe aripile vântului".

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă