5.4 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăSpecialNeagu Djuvara: Prefer să fiu celebru după moarte, decât prea celebrat în...

Neagu Djuvara: Prefer să fiu celebru după moarte, decât prea celebrat în timpul vieţii

Istoricul Neagu Djuvara a declarat, sâmbătă, că are o superstiţie – preferă să fie celebru după moartea sa, decât să fie prea celebrat în timpul vieţii, potrivit Agerpres.

“Să vă spun de ce sunt supărat când mi se scoate o carte. Aici este o problemă foarte delicată – am mai povestit asta în două-trei locuri -, lumea râde, dar nu este de râs. Am o superstiţie pe care am căpătat-o, de fapt, prin lecturile mele multe – că totuşi, până la 94 de ani, când ai început să citeşti la şase ani, asta face un pachet de lecturi. În lecturile mele, am ajuns la concluzia că, în general, faima unui om după moarte este invers proporţională cu masa de laude pe care le-a primit când a trăit”, a spus istoricul, sâmbătă, la lansarea volumului “Un secol cu Neagu Djuvara”, semnat de jurnalistul George Rădulescu. În context, Djuvara a dat exemplul lui Victor Hugo, care în timpul vieţii era cunoscut drept “cel mai mare poet francez”, dar după moartea lui nimeni nu mai pretindea acest lucru.

În contrast, istoricul a făcut apel la trecutul pictorului Vincent van Gogh, care nu a vândut decât un singur tablou în viaţa lui, dar care acum este cel mai scump pe piaţa mondială, dar şi la povestea de viaţă a lui Johann Gregor Mendel, care este inventatorul geneticii, deşi nimeni nu a ştiu acest lucru cât timp a trăit. “Eu prefer gloria lui Mendel, care n-a ştiut nimeni de el cât a trăit, decât a unuia care este foarte cântat şi foarte celebrat în viaţa lui şi care după moarte cade în neant. Eu prefer să fiu celebru după moarte, decât să fiu prea celebrat în timpul vieţii mele. De aceea sunt supărat pe domnul Rădulescu, dar acum s-a făcut nenorocirea, ca să zic aşa. Vă rog să credeţi că nu este o glumă – am un sentiment de frustrare când mi se face laudă acum, fiindcă am impresia că mi se fură ceva din viitor”, a adăugat Neagu Djuvara.George Rădulescu a punctat în debutul lansării că volumul pe care îl semnează reprezintă, în fapt, o “carte-document”. Jurnalistul a subliniat că Neagu Djuvara reprezintă pentru el un model şi o dovadă vie a faptului că merită să sperăm în continuare că lucrurile vor merge bine în România.

La lansarea volumului semnat de George Rădulescu a fost prezent şi istoricul Mihai-Răzvan Ungureanu, care a subliniat în intervenţia sa că Neagu Djuvara este o personalitate onestă cu propria viaţă, precum şi un om onest cu însăşi cunoaşterea istoriei.

Volumul “Un secol cu Neagu Djuvara” este prefaţat de scriitorul Andrei Pleşu, iar postfaţa poartă semnătura lui Mihai-Răzvan Ungureanu.

 

Cele mai citite

Urzicile: Delicii Verzi Pline de Nutrienți și Beneficii pentru Sănătate

Urzicile, deși adesea evitate din cauza proprietăților lor iritante la contactul cu pielea, sunt o sursă valoroasă de nutrienți și au numeroase beneficii pentru...

Nicușor a lansat cel mai mare fake-news de campanie

Nicușor Dan a rostogolit cea mai mare minciună din actuala campanie electorală. Presa neomarxistă s-a grăbit să preia anunțul echipei sale, potrivit căruia Agenția...

Părerea românilor despre cazinourile pe bani reali

În momentul de față se discută foarte mult la nivel național despre cazinouri și platforme care oferă jocuri pe bani reali. Operatorii de jocuri...
Ultima oră
Pe aceeași temă