13.9 C
București
joi, 2 mai 2024
AcasăSpecialO trilogie pentru adolescenți s-a vândut în peste 27 de milioane de...

O trilogie pentru adolescenți s-a vândut în peste 27 de milioane de exemplare. Ce poveste a fascinat tinerii

Trilogia ”The Hunger Games”, semnată de scriitoarea Suzanne Collins, a fost vândută, doar în 2012, în 27,7 milioane de exemplare în întreaga lume, atât în format tipărit cât și digital, după cum se menționează în ediția 2015 a Guinness Book of Records, citată de Agerpres

Cărțile spun povestea lui Katniss Everdeen, o adolescentă în vârstă de 16 ani, care locuiește în Panem, o localitate săracă aflată sub tirania Capitoliului, într-un viitor îndepărtat al omenirii. În fiecare an, două dintre cele douăsprezece districte care formează Panemul sunt obligate să trimită câte un reprezentant care va participa la o întâlnire sângeroasă. Când vine rândul surorii sale să participe la acest carnagiu, Katniss este obligată să ia o decizie capitală.

Scriitoarea Suzanne Collins s-a născut la 10 august 1962 în Connecticut, SUA, și și-a început cariera în 1991, ca scenaristă. A lucrat la câteva emisiuni ale postului de televiziune pentru copii Nickelodeon, printre care ”Clarissa Explains it All”, nominalizat la premiul Emmy și ”The Mystery Files of Shelby Woo”.

În 2003, Suzanne Collins a debutat cu romanul pentru copii ”Gregor the Overlander”, primul volum al seriei de mare succes ”Underland Chronicles”. Cartea a fost bine primită de public și de critici și a fost distinsă cu numeroase premii în Statele Unite și în Marea Britanie.

A devenit cunoscută la nivel internațional după distopia ”The Hunger Games”. 

Scriitoarea a primit o serie de premii pentru trilogia sa, printre care: premiul Cybils la categoria fantasy și science fiction (2008), Georgia Peach Book Award for Teen Readers (2010), California Young Reader Medal (2011).

Până în prezent, trilogia a fost publicată în 51 de limbi străine, iar cărțile s-au vândut în peste 85 de milioane de exemplare în lumea întreagă.

Trilogia “The Hunger Games” a fost transpusă pe marele ecran începând cu 2012. Prima ecranizare, în regia lui Gary Ross, avându-i în distribuție pe actorii Jennifer Lawrence (Katniss Everdeen), Josh Hutcherson (Peeta Mellark), Liam Hemsworth (Gale Hawthorne), Donald Sutherland (președintele Snow), Woody Harrelson (Haymitch Abernathy) a avut cel mai bun debut în box office-ul nord-american cu încasări de 155 de milioane de dolari.

Au urmat ”The Hunger Games: Catching Fire” în 2013 și ”The Hunger Games: Mockingjay Part I” în 2014, ambele în regia lui Francis Lawrence, potrivit cinemagia.ro. Filmul ”The Hunger Games: Mockingjay Part II”, în regia aceluiași Francis Lawrence, urmează să fie lansat în noiembrie 2015.

Cele mai citite

Dan Șucu, prima reacție după ce Rapidul a ratat toate obiectivele în acest sezon

După ce Rapidul a ratat toate obiectivele în acest sezon, Dan Şucu se declară dezamăgit și afirmă că managerii nu au apărat interesele clubului...

Nașterile și căsătoriile în Germania au ajuns la cele mai scăzute niveluri în 2023 din ultimul deceniu

Naşterile şi căsătoriile în Germania au atins în 2023 cele mai scăzute niveluri din ultimul deceniu, conform rezultatelor preliminare date publicităţii de Biroul Federal...

Grupul România Liberă se alătură boicotului împotriva ”Clubului de Presă”

Recent, Grupul România Liberă, care cuprinde atât ziarul România Liberă cât și Academia Cațavencu, a decis să se distanțeze de controversatul ”Club de Presă”...
Ultima oră
Pe aceeași temă