12.2 C
București
luni, 20 mai 2024
AcasăSpecialPolonia, special guest star la Bookfest

Polonia, special guest star la Bookfest

 

Miercuri începe cea de-a IX-a ediție a Salonului Internațional de Carte Bookfest, care va dura până pe 1 iunie. La ora 12.00 se va tăia panglica la intrarea principală în pavilionul C1 al Complexului Expozițional Romexpo, în prezența unor personalități culturale și politice din România și Polonia, țara invitată a acestei ediții.

La ora 12.30, în standul invitatului de onoare, Polonia va prezenta strategiile prin care este promovată lectura în rândul copiilor și tinerilor în conferința „Supporting Readership in Poland”, iar de la ora 15.00 se vor prezenta activităţile şi programele Institutului Cărţii pentru editorii şi traducătorii din străinătate.

Apoi, de la ora 16.00 se va lansa „Portret din memorie. Antologie“ (Editura Lider), volum al laureatei la Premiului Nobel pentru Literatură în 1996, Wisława Szymborska.

Iar de la ora 17.00 autorul polonez Janusz Leon Wiśniewski va fi prezent la lansarea romanului său „Singurătate pe net“ (BCC Publishing), tradus deja în numeroase limbi şi ecranizat în Polonia.

Printre evenimentele primei zile se numără și lansarea volumului „Atlasul electoral al României: 1990-2009“ , alcătuit de Corneliu Iaţu (coord.), Ionel Boamfă, Ciprian Alupului, Sebastian Năstuţă, Silviu Petru Grecu, Romeo Asiminei, Raluca Ioana Horea-Şerban, Voicu Bodocan, Aurelian Giugăl, Cătălin Timofciuc. Volumul a primit premiul pentru Cea mai bună carte a anului – Carte de Știință la Gala Bun de Tipar 2014 și a apărut la Editura Universității „Al. I Cuza” din Iași. La eveniment vor vorbi Gheorghe Teodorescu, Vasile Dâncu, Emil Hurezeanu, Luca Niculescu, Cristian Pîrvulescu. Lansarea va avea loc la Scena Arena (Pavilionul C1), la ora 14.00.

De la ora 14.30, la standul Institutului Polonez din București din Pavilionul C4), va avea loc o intervenţie pe tema „Traducerea şi interpretarea filosofilor. Întrebări metodologice”, urmată de o discuţie cu Vlad Alexandrescu pe tema lansării primului volum al „Corespondenţei lui Descartes“ în limba română, coordonat de Vlad Alexandrescu la Editura Polirom. Alături de acesta va vorbi și Paolo Quintili.

Apoi, de la ora 15.00, la standul Editurii Polirom, cu ocazia Centenarului Maria Banuș, se vor lansa volumele Însemnările mele. Vor participa Nora Iuga, Ovidiu Şimonca, George Neagoe și Tudor Banuş. Evenimentul va fi moderat de Daniel Cristea-Enache.

De la ora 16.00 la standul Editurii Vinea va avea loc un moment Tudor Banuş – Șerban Foarţă: lansarea volumelor ABECEDAUR (ediţie bibliofilă), de Şerban Foarţă și Tudor Banuş și „Ofranda muzicală“, de Şerban Foarţă (ediție bilingvă; traducere în franceză de Benoît-Joseph Courvoisier).

Tot începând cu ora 16.00, la Scena Arena, Institutul Eudoxiu Hurmuzachi pentru Românii de Pretutindeni va lansa cartea „Basm românesc“, scrisă de copiii români din țară și din afara granițelor actuale ale României.

Clubul Șoriceilor de Bibliotecă

De la ora 17.00, Editura Herald invită părinții în standul propriu pentru lansarea volumului „Copii grozavi“, de Stanley Greenspan.

În cadrul Bookfest Junior, de la ora 14.00, la standul Editurii Humanitas se vor prezenta noutăţile editoriale pentru copii şi adolescenţi ale editurii. Iar de la ora 16.00, la standul Editurii Vellant va avea loc „Atelierul de continuat poveşti”, având ca protagoniste cărţile de poveşti Vellant.

Iar la Clubul Șoriceilor de Bibliotecă activitățile vor începe dis-de dimineață, chiar de la ora 10.00, copiii având ocazia să participe la ateliere de lectură, spectacole de teatru pentru păpuși, ateliere și concursuri de integrame, karaoke și pantomimă, ateliere de creativitate și scriere creativă și multe altele.

Pe toată perioada salonului, vizitatorii vor avea acces gratuit la cinematograful de artă Bookfest, în cadrul căria vor rula filme premiate la festivaluri internaționale oferite de Institutul Maghiar din București, Ambasada Norvegiei, Institutul Francez din București și Institutul Polonez. Printre cele mai importante pelicule sunt filmele documentare despre doi dintre cei patru laureaţi polonezi ai Premiului Nobel pentru literatură, Czesław Miłosz (1980) şi Wisława Szymborska (1996), care vor putea fi vizionate în prima zi a salonului la orele 13.00, respectiv 16.30. Iar de la ora 18.00 va rula filmul Nu sunt prietenul tău (Nem vagyok a barátod, dramă, Ungaria, 2009, regia: György Pálfi).

Omagiu lui Jan Karski

Tot azi ministrul polonez al Culturii și Patrimoniului Național, Bogdan Zdrojewski, alături de omologul său român, Kelemen Hunor, vor dezveli placa memorială dedicată lui Jan Karski, omul care a încercat să oprească Holocaustul. Ceremonia va avea loc la ora 11.15, pe Insula Trandafirilor din Parcul Herăstrău din București.

Vizita ministrului polonez Bogdan Zdrojewski la București se desfășoară în contextul deschiderii Salonului Internațional de Carte Bookfest, la care Polonia este, după cum am mai menționat, țară invitată.

Placa memorială, alături de copacul plantat în Parcul Herăstrău, din inițiativa Institutului Polonez și cu sprijinul Primăriei Municipiului București, sunt menite să marcheze 100 de ani de la nașterea lui Jan Karski (1914-2000).

Născut în aprilie 1914, Jan Karski a fost diplomatul polonez care, în 1942, în încercarea de a trezi conștiința lumii, și-a riscat viața pentru a informa despre exterminarea evreilor de către Hitler în Europa ocupată de naziști. În timpul războiului, Karski a îndeplinit rolul de emisar al guvernului polonez cu sediul la Londra. Aceasta a însemnat deplasări frecvente între Marea Britanie și teritoriul Poloniei ocupate, efectuate într-un pericol extrem.

În anul 1942, Jan Karski s-a întâlnit la Varșovia cu reprezentanții mișcării evreiești de rezistență. Aceştia l-au rugat să transmită lumii informații despre exterminarea evreilor, subliniind faptul că poporul evreu era amenințat de o epurare totală. Pregătindu-şi raportul pentru Aliați, Jan Karski a ajuns de două ori în secret în ghetoul Varșoviei. Raportul lui Karski a fost prezentat guvernelor Marii Britanii și Statelor Unite, Karski însuşi s-a întâlnit personal cu mai mulți politicieni – printre care și cu președintele Statelor Unite, F. D. Roosevelt – dar și cu mulți reprezentanți ai bisericilor, media şi culturii, făcând apel pentru salvarea evreilor; totuși, nu a reuşit să-i determine pe Aliați să ia măsuri în vederea stopării Holocaustului, care se înfăptuia atunci.

Împlinirea a 100 de ani de la nașterea lui Jan Karski constituie un prilej de a face cunoscute lumii personalitatea și misiunea acestuia. În acest scop, anul 2014 a fost declarat de Parlamentul Poloniei „Anul Jan Karski”. Pentru cinstirea persoanei, concepţiilor și realizărilor lui Jan Karski, diplomația polonă a luat inițiativa de finanţare a unor monumente dedicate acestuia (așa-numite „băncuţele lui Karski”) sau a plantării în diferite oraşe din lume a copacilor dedicați lui Jan Karski. După New York, Washington, Tel-Aviv, Milano, Padova, Łódź, Varșovia și Kielce, Bucureștiul este următorul oraș care aduce un omagiu acestui martor-erou al istoriei celui de-al doilea război mondial. Cariera lui a fost omagiată și de către alte state: încă din anul 1994 i s-a acordat titlul de Cetățean Onorific al Statului Israel iar în anul 2012 președintele SUA Barack Obama l-a distins cu Medalia Prezidențială a Libertății.

Există și o legătură directă între emisarul polonez și Bucu­rești: înainte de război, pregătindu-se pentru cariera diplomatică, Jan Karski a efectuat un stagiu consular la Ambasada Poloniei din București.   

Cele mai citite

Un iranian cu mandat de arestare în Emiratele Arabe Unite este protejat de …DIICOT

La ora actuală, serviciile de informații de la noi sunt în alertă pentru că un cetățean iranian care a escrocat băncile din Emiratele...

Minciuna care scoate Generația Z în stradă

Tămbălăul generației Z de la Tbilisi, capitala statului Georgia din Caucaz, e un caz-școală despre cum acționează serviciile secrete străine într-o țară cu democrație...

Președintele Iranului și ministrul de Externe sunt morți. Epava elicopterului a fost găsită

Președintele Iranului și ministrul de Externe al Iranului sunt morți, acest lucru fiind constatat oficial după ce a fost găsită epava elicopterului în care...
Ultima oră
Pe aceeași temă