13.2 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSpecialRomanciera britanică P.D. James a murit

Romanciera britanică P.D. James a murit

Scriitoarea britanică P.D. James, autoarea unor cunoscute romane poliţiste, a murit joi la vârsta de 94 de ani, informează Mediafax.

"Vă informăm cu mare tristeţe că familia scriitoarei P.D. James ne-a anunţat că romanciera a murit în reşedinţa ei din Oxford, în dimineaţa zilei de 27 noiembrie 2014, la vârsta de 94 de ani", a anunţat editura Faber&Faber.

Născută pe 3 august 1920, la Oxford, Phyllis Dorothy James a debutat în universul literar în 1962 şi a publicat 20 de romane.

Ea este creatoarea personajului Adam Dalgliesh, celebrul inspector de la Scotland Yard care deţine rolul principal în toate romanele sale.

Printre cele mai cunoscute volume lansate de romanciera britanică se numără romane precum "Păcatul originar", "Fiul omului", "O meserie nepotrivită pentru o femeie", "Farul", "Gustul morţii" şi "Sala crimelor".

Tradusă în numeroase limbi, romanciera britanică a publicat ultimul ei volum, "Death Comes to Pemberley", în 2011. Multe dintre romanele sale au fost adaptate în filme şi seriale de televiziune, produse în Marea Britanie şi Statele Unite.

Laureată a numeroase premii literare, P.D. James a fost înnobilată de regina Elizabeth a II-a în 1983 şi a primit titlul de baroneasă în 1991.

Cele mai citite

Proiect de pace durabilă

Anulată de două războaie în curs, Ucraina și Gaza, și umbrită de conflicte potențiale, precum cel din jurul Taiwanului, pacea este din nou tematizată....

A venit nota de plată pentru incidentele din 8 martie. Sancțiuni fără precedent pentru Dinamo și UTA

Dinamo și UTA au fost amendate cu câte 100.000 de lei și vor disputa următoarele patru meciuri de pe teren propriu fără spectatori, în...

Trafic blocat pe DN 6, în Bragadiru. Un motociclist a accidentat mortal un pieton

Centrul Infotrafic al Poliţiei Române informează că, joi seara, pe DN 6, în localitatea Bragadiru din judeţul Ilfov, un motociclist a accidentat mortal un...
Ultima oră
Pe aceeași temă