12.2 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăSpecialSabina Fati lansează volumul ”Singură pe Drumul Mătăsii: 80 de zile, 15.000...

Sabina Fati lansează volumul ”Singură pe Drumul Mătăsii: 80 de zile, 15.000 km, 2.500 de ani de istorie”

Jurnalista Sabina Fati își va lansa cartea ”Singură pe Drumul Mătăsii. 80 de zile, 15.000 km, 2.500 de ani de istorie”, joi, la ora 19.00 la Librăria Humanitas de la Cișmigiu. 

Alături de cunoscuta jurnalistă, la eveniment vor vorbi și Tania Radu, critic literar, Alina Inayeh, director Black Sea Trust for Regional Cooperation, Cristian Leonte, jurnalist şi realizator TV şi Lidia Bodea, director general Editura Humanitas.

Jurnalista Sabina Fati a călătorit aproape 15.000 de kilometri, în care a traversat marginea Deșertului Gobi, Munții Pamir și Thian Shan, Asia Centrală și Deșertul Karakum, Iran, Azerbaidjan până la Marea Neagră, călătorie pe care a documentat-o pe blogul ”Pe drumul mătăsii”. Fati a călătorit în zece țări, timp de 80 de zile. 

De la Beijing la București, Sabina Fati a mers ”deghizată” în turist, de una singură, pe jos sau în mașini de ocazie, în trenuri de noapte sau în autobuze bune de casat, se arată în prefața cărții, semnată de Tania Radu. 

„La început am crezut că sunt singură cu muntele, dar l-am zărit imediat pe soldatul tadjic, paznicul barierei din faţa mea. Un uriaş încremenit, îmbrăcat în manta lungă de postav şi purtând căciulă tradiţională rusească revărsată peste urechi. Se uită la mine ca la ceva bizar. Îi întind paşaportul, dar omul nu schiţează nici un gest, se uită de departe şi pe urmă îmi întoarce spatele. E 1 iunie 2014 şi sunt plecată de 45 de zile în căutarea mea şi a Noilor Drumuri ale Mătăsii. Cele cinci sau zece minute petrecute în faţa barierei mi s-au părut ore şi mi-am dat brusc seama că sunt în faţa unei garnizoane de militari sălbăticiţi de şederea în Pamir. Am văzut că în jurul meu se strâng toţi băieţii din garnizoană. Îmbrăcaţi lejer şi ieşiţi din cealaltă baracă, bine încălzită, poartă şlapi, pantaloni de trening cu genunchi lăbărţaţi şi bluze groase de bumbac. Se uită la mine ca la ceva bun de mâncat şi am senzaţia că rânjesc unul la altul. Începe să-mi fie frică. Ce pot face singură împotriva acestor zdrahoni? N-am nici o şansă, îmi zic, şi le zâmbesc ca unor oameni care m-ar putea ajuta”, a scris Sabina Fati în volum. 

Criticul literar Tania Radu a spus că volumul semnat de jurnalistă este o călătorie ”excitantă pentru minte”. 

”Priviți cu atenție mai întâi harta prietenoasă a acestei călătorii, așa cum a desenat-o Mihai Coșulețu. Abia apoi parcurgeți, împreună cu autoarea, o experiență pe cât de palpitantă, pe atât de excitantă pentru minte și pentru neprețuita endorfină a libertății. Trei fire sunt de urmărit și, la nevoie, puteți alege între ele. Unul e cel al notelor de călătorie la cald și la persoana întâi acut, ca să zic așa. Sunt marcate în italice. Să nu ratați zig-zagul fin al neliniștilor Sabinei Fati, lăsat la vedere cu parcimonie. Al doilea este șirul de excursuri istorice despre fiecare dintre cele zece țări și care, nu vă temeți, revine întotdeauna la zi, exact în punctul de intersecție cu prezentul. Al treilea înșiră pe ață vreo sută de ”personaje” episodice, oameni cu care Sabina Fati a stat, într-un fel sau altul, față în față.  Or să vă urmărească în grup, ca o altăarmată de teracotă care s-ar fi decis brusc să o ia înapoi, tăcut, către Apus. Adică spre noi”, a spus criticul literal. 

Sabina Fati este redactor șef adjunct la România Liberă. 

Cele mai citite

Ministrul Apărării Naționale, Angel Tîlvăr, a avut o convorbire cu secretarul american al apărării Lloyd Austin

Ministrul apărării naționale, Angel Tîlvăr, a avut miercuri o convorbire cu secretarul american al apărării Lloyd Austin, anunțul fiind făcut imediat după ce președintele...

CSM a respins suspendarea judecătoarei Ancuța Popoviciu din funcție

Consiliul Superior al Magistraturii(CSM) a respins suspendarea Ancuței Popoviciu din funcţie, asa cum ceruse Inspecția Judiciară, potrivit europafm.ro. Săptămâna trecută, chiar judecătoarea ceruse să se...

Marcel Ciolacu vrea să găsească o soluție cu ministrul Finanțelor pentru plata pensiilor înainte de Paști

Premierul Marcel Ciolacu a declarat că, lunea viitoare, va avea o întâlnire cu ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, şi cu alţi miniştri pentru a discuta...
Ultima oră
Pe aceeași temă