12.2 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăSpecialScriitoarea Liliana Lazăr a primit Premiul celor cinci continente

Scriitoarea Liliana Lazăr a primit Premiul celor cinci continente

Scriitoarea Liliana Lazăr a primit Premiul celor cinci continente, pentru primul său roman, “Terre des affranchis”, care a fost publicat la editura Gaïa, anul trecut, informează letemps.ch, citata de Mediafax.

Prestigiosul premiu, acordat de Organizaţia Internaţională a Francofoniei (OIF), recompensează, din 2001, scriitori francofoni.

Festivitatea de decernare a premiului, în valoare de 10.000 de euro, a avut loc vineri, în Elveţia.

Potrivit Institutului Cultural Român de la Paris, OIF va promova romanul Lilianei Lazăr la nivel internaţional. Acţiunea cărţii are loc în România, în anul 1955, iar eroul principal este Victor Luca, din Slobozia. Pentru că a comis o crimă, el trebuie să trăiască ascuns, dar nevoia de mântuire îl duce până acolo încât va accepta o misiune secretă: să fie copist, pentru a salva scrierile sfinţilor, interzise în timpul regimului comunist. Juriul a considerat romanul Lilianei Lazăr ca fiind “o poveste crudă, politică şi metafizică, unde, în lupta dintre bine şi rău şi în faţa brutalităţii faptelor, nu există mântuire”.

Liliana Lazăr s-a născut în România, în 1972, iar în acest moment locuieşte în Franţa. Pentru romanul cu care a câştigat premiul Organizaţiei Internaţionale a Francofoniei, ea a mai fost recompensată, în luna martie a acestui an, cu premiul literar La Premiere, din Belgia.

Premiul OIF, în valoare de 10.000 de euro, i-a fost acordat scriitoarei vineri, la Château de Chillon, Montreux (din Elveţia). La eveniment a participat secretarul general al OIF, Abdou Diouf.

 

Cele mai citite

Sepsi-FCSB 2-2 și titlul se amână în SuperLiga I

Sepsi OSK Sfântu Gheorghe a terminat la egalitate cu FCSB, 2-2 (1-2), miercuri seara, pe teren propriu, într-o partidă din etapa a şasea a...

Cum se va desfășura prima competiție de frumusețe pentru AI din lume

Cu un singur click, lumea reală și cea virtuală se întâlnesc într-o competiție revoluționară de frumusețe. Primul concurs de frumusețe artificială din lume și-a...

Tânărul ce dispăruse acum zece zile în acumularea de la Sântămăria Orlea, de lângă Haţeg, a fost găsit și scos din apă

Tânărul dat dispărut, în urmă cu zece zile, în acumularea de la Sântămăria Orlea, de lângă Haţeg, a fost găsit şi extras din apă...
Ultima oră
Pe aceeași temă