11.3 C
București
sâmbătă, 18 mai 2024
AcasăSpecialScriitorii polonezi, prezenți la Bookfest

Scriitorii polonezi, prezenți la Bookfest

 

O serie întreagă de personalități culturale poloneze s-au perindat zilele acestea și o vor mai face, până duminică, la Bookfest. Standul Poloniei, țara invitată de onoare la ediția din acest an a Salonului de carte de la București, a fost deschis oficial de către ministrul polonez al Culturii și Patrimoniului Național, Bogdan Zdrojewski, care cu această ocazie a făcut prima sa vizită în România de la începutul mandatului său, acum 7 ani.

 

Reportajul literar este o adevărată specialitate poloneză, cunoscută încă din anii '60 și consacrată de creația lui Ryszard Kapuściński. Tânăra scriitoare Małgorzata Rejmer, autoarea reportajului “București. Praf și sânge”, pentru care a primit deja o serie de premii importante în Polonia, se află la Bookfest pentru a promova ediția română a acestei cărți.

Cititorii români au șansa de a se întâlni cu Paweł Huelle, unul dintre cei mai importanți prozatori contemporani din Polonia, căruia îi va fi publicat, după “Mercedes Benz”, un al doilea volum în limba română, culegerea de povestiri “Eram singur şi fericit”.

Janusz Leon Wiśniewski, al cărui roman “Singurătate pe net”, tradus deja în numeroase limbi şi ecranizat în Polonia, a fost recent publicat în România, este de asemenea oaspete al acestei ediții a Bookfest.

Dorota Masłowska, autoarea romanului postmodernist ”Albă ca Zăpada și roșu bolșevic”, a cărui  apariție, în anul 2002, a transformat literatura polonă, stârnind un scandal de proporții și devenind un bestseller, va promova ediția română a acestei cărți. De asemenea, ea participă la spectacolul-lectură cu piesa sa “Între noi e totu’ bine” și concertează împreună cu formația sa de electro-punk în clubul bucureștean „Eden”.

Poezia poloneză este reprezentată de către Ryszard Krynicki și Wojciech Bonowicz, cel din urmă fiind invitat și pentru a prezenta opera poetică a lui Tadeusz Różewicz, iar în calitatea sa de critic literar va susține azi o conferință despre proza contemporană din Polonia. Irena Koźmińska, activistă socială și inițiatoarea campaniei „Întreaga Polonie le citește copiilor”, care a avut un mare succes în promovarea lecturii în Polonia, a prezentat publicului de la Bookfest acest proiect.

Aleksandra Małecka, din cadrul Korporacja Ha!art, a vorbit despre literatura viitorului și, împreună cu publicul cititor, a încercat să prevadă viitorul literaturii în lumea internetului, tehnicilor multimedia și a crizei permanente de timp pentru citit.

Pe lângă scriitori şi profesionişti ai breslei din Polonia, Bookfest îl are ca oaspete pe editorul polonez Piotr Marciszuk, preşedintele Federaţiei Europene a Editorilor, cea mai importantă organizaţie patronală din domeniul editorial din Uniunea Europeană.

De asemenea, pe tot parcursul Salonului de carte au loc proiecţii de filme documentare despre cei patru laureaţi polonezi ai premiului Nobel pentru Literatură: Henryk Sienkiewicz (1905), Władysław Reymont (1924), Czesław Miłosz (1980) şi Wisława Szymborska (1996). Institutul Polonez a mai pregătit în preajma Bookfest-ului și o serie de evenimente conexe, precum proiecția unei serii de filme – ecranizări ale unor romane poloneze („Literatura în cinema”, în colaborare cu Club Control), spectacole-lectură („Literatura pe scenă”, în colaborare cu UNATC) și un joc urban („Literatura pe stradă”). Tot în perioada Bookfest, Grădina Verona găzduiește o expoziție de ilustrații pentru copii, intitulată „Faună, floră și pirați”.

 

Programul ţării invitate la Bookfest

Vineri

16.00 „Proza contemporană poloneză în căutarea personajului“ – prelegere susţinută de Wojciech Bonowicz.

Introducere: Constantin Geambașu

(SCENA AGORA, PAV. C4)

17.00 Lansare de carte: „Poem deschis. Antologie 1947-2013“, de Tadeusz Różewicz (Editura Humanitas).

Vor vorbi: Denisa Comănescu, Wojciech Bonowicz, Leszek Biały, Constantin Geambaşu.

Lectura versurilor: actorul Lari Giorgescu.

(STANDUL INVITATULUI DE ONOARE, PAV. C4)

18.00 Lansarea volumelor „Este Dumnezeu fericit?“ şi „Prezenţa mitului“, de Leszek Kołakowski (Curtea Veche Publishing).

Prezintă: Vladimir Tismăneanu, Horia-Roman Patapievici, Ioan Stanomir, Constantin Geambaşu.

(SCENA AGORA, PAV. C4)

Sâmbătă

11.00 Lansare de carte: „Ecouri şi alte poeme“, de Wojciech Bonowicz.

Vor vorbi: Cosmin Perța, Wojciech Bonowicz, Ciprian Măceșaru.

Lectura versurilor: Silvian Vâlcu.

(STANDUL INVITATULUI DE ONOARE, PAV. C4)

12.00 Întâlnire cu Dorota Masłowska, prezentarea cărţii „Albă ca Zăpada şi roşu bolşevic“ (Editura Trei) şi a dramaturgiei autoarei.

Vor vorbi: Virginia Costeschi, Constantin Geambașu, Ovidiu Șimonca.

Moderator: Cristian Neagoe.

(STANDUL INVITATULUI DE ONOARE, PAV. C4)

14.00 Lansare de carte: „Istoria Poloniei“, de Norman Davies (Editura Polirom).

Prezintă: E.S. Marek Szczygieł (ambasadorul Republicii Polone în România), Mihai Răzvan Ungureanu, Adrian Şerban.

Moderator: Codruț Constantinescu.

(STANDUL INVITATULUI DE ONOARE, PAV. C4)

15.00 Lansare de carte: „Eram singur şi fericit“, de Paweł Huelle (Editura Polirom).

Prezintă: Paweł Huelle, Bogdan-Alexandru Stănescu, T. O. Bobe.

Moderator: Ovidiu Șimonca.

(STANDUL INVITATULUI DE ONOARE, PAV. C4)

16.00 Întâlnire cu poetul și editorul Ryszard Krynicki, criticul și istoricul literar Aleksander Fiut și traducătorul Constantin Geambașu; prezentarea volumelor „Poeme alese“, de Ryszard Krynicki, și „Czesław Miłosz – un Gulliver al secolului al XX-lea“, de Aleksander Fiut.

Lectura versurilor: Silvian Vâlcu.

(STANDUL INVITATULUI DE ONOARE, PAV. C4)

17.00 Lansare de carte: „Solaris“, de Stanisław Lem (Editura Art).

Prezintă: Cristian Tudor Popescu, Constantin Geambașu.

Moderator: Michael Hăulică

(STANDUL INVITATULUI DE ONOARE, PAV. C4)

18.30 Lansare de carte: „Secolul meu. Confesiunile unui intelectual european. Convorbiri cu Czesław Miłosz“, de Aleksander Wat (Editura Humanitas).

Prezintă: Vladimir Tismăneanu, Horia-Roman Patapievici, Leszek Biały, Constantin Geambaşu.

(STANDUL EDITURII HUMANITAS, PAV. C2)

Duminică

11.00 Spectacol pentru copii: „Regele Mateiaş Întâiul“, de Janusz Korczak, pregătit de elevii claselor a VI-a și a VII-a de la Şcoala Americană Internaţională din Bucureşti, coordonatoare: Ioana Nanu

(CLUBUL ȘORICEILOR DE BIBLIOTECĂ, PAV. C1, BALCON)

12.00 Lansare de carte: „Regele Mateiaş Întâiul“ și „Regele Mateiaș pe insula pustie“, de Janusz Korczak (BCC Publishing)

Vor vorbi: Daniela Gheorghe, Mihaela Michailov.

(STANDUL INVITATULUI DE ONOARE, PAV. C4)

15.00 Lansarea volumelor: „Gottland“, de Mariusz Szczygieł (Editura Art) și „Bucureşti. Praf și sânge“, de Małgorzata Rejmer (Editura Polirom).

Invitați: E.S. Jiří Šitler (ambasadorul Republicii Cehe în România), E.S. Marek Szczygieł (ambasadorul Republicii Polone în România), Małgorzata Rejmer, Laura Albulescu, Adina Popescu, Adrian Șerban, Bogdan Ghiu.

Moderator: Matei Martin.

(SCENA AGORA, PAV. C4)

16.30 Lansare de carte: „Jurnal“ (vol. 2, 1957-1966), de Witold Gombrowicz (Editura Rao)

Prezintă: Simona Popescu, Ovidiu Enculescu.

(STANDUL INVITATULUI DE ONOARE, PAV. C4)

17.00 Lansare de carte: „Djermania“, de Andrzej Stasiuk (Editura Rao)

Prezintă: Ion Bogdan Lefter, Ovidiu Enculescu.

(STANDUL INVITATULUI DE ONOARE, PAV. C4)  

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă