12.8 C
București
duminică, 21 aprilie 2024
AcasăSpecialSugestii de lectură pentru copii

Sugestii de lectură pentru copii

Editura Pandora M le propune copiilor care vor intra în curând în vacanță o serie de lecturi foarte instructive despre oameni faimoși care au schimbat omenirea. În ciclul „Cine este“ copiii vor afla despre viața și opera lui William Shakespeare, despre descoperirile științifice ale lui Albert Einstein sau despre personalitatea plurivalentă a lui Leonardo da Vinci.

Copiilor li se prezintă în aceste cărți niște portrete foarte atrăgătoare ale savanților sau artiștilor de geniu, menite să le stârnească interesul.

“Ştiaţi că Albert Einstein a fost un student foarte sărac şi că a fost exmatriculat? Ei, bine, e adevărat. Şi cu toate astea, a fost una dintre cele mai strălucite minţi care au existat vreodată pe planeta noastră.

Ştiaţi că Albert era un pacifist care ura războiul? Ei, bine, e adevărat. Şi, cu toate astea,
opera lui a dus la crearea celei mai distructive bombe din lume. Ştiaţi că Albert era timid, detesta publicitatea şi atenţia publică? Şi, cu toate astea, mass-media l-a tratat ca pe un superstar. Chiar şi acum, după cinci­zeci de ani de la moartea lui, la Hollywood încă se fac filme despre el – precum şi tricouri, căni şi postere decorate cu celebrul lui chip.

«Cine a fost Albert Einstein»? Sunteţi pe cale să aflaţi în această biografie amuzantă şi minunat ilustrată!

Unii oameni sunt extraordinar de talentaţi… iar unul dintre ei a fost Leonardo da Vinci. A trăit într-o vreme în care peste tot în jurul lui existau mulţi oameni extrem de talentaţi. Chiar şi aşa, el ieşea în relief.

Leonardo ştia să deseneze şi să picteze mai bine decât toţi ceilalţi. Unul dintre tablourile lui, Mona Lisa, este cel mai faimos tablou din lume.

Leonardo a fost un om de ştiinţă care spera să descifreze secretele lumii naturale. A fost inginer şi inventator. A proiectat o bicicletă care era funcţională — cu 300 de ani înainte de construirea primei biciclete utilitare.

A fost un excelent atlet. Un muzician foarte bun. Şi mai era şi arătos. (Deşi nu se cunoaşte existenţa vreunui tablou cu el, de fiecare dată când oamenii acelei epoci îl descriau, nu uitau să amintească de frumuseţea lui.)«Vreau să fac minuni», a afirmat Leonardo. Însă de multe ori a avut parte de eşec. Şi, cu toate că putea fi fermecător, nu avea încredere aproape în ni­meni. Era un singuratic. Nu avea o familie a lui.

Cele mai m[reţe opere ale sale au rămas neterminate.

Cu toate acestea, ceea ce a reuşit el să realizeze în 67 de ani continuă să constituie un standard al excelenţei umane.

E greu de imaginat că cineva ar putea face mai mult.

Lui William Shakespeare  probabil că îi cunoaşteţi numele chiar dacă nu aţi citit deocamdată nimic din opera lui. A trăit acum 450 de ani, a scris cel puţin 35 de piese de teatru şi peste 150 de poezii.

Mulţi oameni consideră că Shakespeare este cel mai mare dramaturg care a trăit vreodată. Toată opera lui Shakespeare a fost tradusă în zeci de limbi, de la spaniolă şi japoneză la swahili. Peste tot în lume, iubitorii de teatru merg şi azi la spectacole realizate după piesele sale. Multe filme şi musicaluri de pe Broadway se bazează pe acestea, cum ar fi Romeo şi Julieta, Macbeth şi Hamlet. Sute de cuvinte şi fraze pe care le folosim în fiecare zi au fost inventate de el — expresii precum «cu sânge rece», «îndărătnic» şi «scrisoare de dragoste». Peste tot în jurul nostru regăsim limbajul, ideile şi poveştile sale.

Deşi William Shakespeare este extrem de faimos, nu ştim foarte multe lucruri despre el. Mare parte a vieţii sale private rămâne un mister. În anii 1500, pentru cei din clasa mijlocie nu existau prea multe registre de natalitate. Ştim că Shakespeare a fost fiul unui fabricant de mănuşi din orăşelul Stratford-upon-Avon. Când a închis ochii era un bogat şi celebru dramaturg din Londra. Dar ce s-a întâmplat între timp? Ştim când s-a căsătorit şi când a avut copii. Ştim că nu a trăit alături de familia sa timp de mulţi ani. În schimb, mutându-se la Londra, devine actor, dramaturg şi regizor de teatru. A construit şi a cumpărat teatre. A scris şi a jucat în piese pentru Regina Angliei. S-a împrietenit cu nobili foarte influenţi. Dar ce ştim despre viaţa de zi cu zi a lui Shakespeare? Ce fel de om şi ce fel de tată a fost? Ce l-a inspirat să scrie piese de teatru?“  

Cele mai citite

Rectorul Universității din București limitează numărul notelor de 9 și 10 ce pot fi acordate studenților

În facultățile Universității din București (UB), la programele de studii de nivel licență, nu se vor putea acorda mai puțin de 5% și nu...

Max Verstappen, de neoprit! Olandezul s-a impus în Marele Premiu al Chinei

Pilotul olandez Max Verstappen (Red Bull) a câştigat Marele Premiu al Chinei, desfășurat duminică la Shanghai, a cincea etapă a Campionatului mondial de Formula...

Jurnalismul european reflectă provocările societății contemporane: Abuzuri, Traume și Sănătate Mentală

În cadrul celei de-a 12-a ediții a European Press Prize, 25 de povești din cinci categorii au fost nominalizate, din care mai mult de...
Ultima oră
Pe aceeași temă