13.3 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăSpecialSuperbul Dorian Gray și creatorul său

Superbul Dorian Gray și creatorul său

În această seară, de la ora 19.00, Librăria Humanitas de la Cişmigiu va fi gazda unui eveniment dedicat ediţiei de colecţie a romanului „Portretul lui Dorian Gray“ de Oscar Wilde, opera-cult apărută la Humanitas Fiction într-o nouă traducere semnată de Antoaneta Ralian.

În momentul apariţiei (1890), “Portretul lui Dorian Gray“ a fost un succes însoţit de un uriaş scandal. Scopul romanului, un strălucit puzzle, era să epateze minţile convenţionale prin explorarea infinitelor relaţii dintre viaţă şi artă. Analiză subtilă a societăţii victoriene târzii, dublată de o afirmare a principiilor estetismului şi a teoriei frumosului ca valoare absolută, combinând elementele gotice cu cele ale prozei franceze decadente, “Portretul lui Dorian Gray“ este unul dintre marile romane ale lumii, care a însemnat un punct de cotitură în istoria literaturii.

„Romanul meu e otrăvitor, dacă vreţi, dar nu puteţi nega că este perfect, iar perfecţiunea este ceea ce căutăm noi, artiştii“, declara mândru Oscar Wilde. Subjugat de farmecul propriului portret, pictat de prietenul său Basil Hallward, Dorian Gray face un pact faustic, vânzându-şi sufletul în schimbul frumuseţii şi tinereţii veşnice. Sub influenţa lui Lord Henry Wotton, el ajunge să ducă o viaţă dublă, dedicându-se tuturor plăcerilor interzise, dar păstrând aparenţele unei vieţi respectabile.

În timp ce se afundă în această existenţă promiscuă, Dorian rămâne neatins de semnele degradării fizice şi morale, care însă încep să se ivească pe chipul său zugrăvit în tabloul lui Basil.

O viață de roman

Oscar Fingal O’Flahertie Wills Wilde (16 octombrie 1854–30 noiembrie 1900) a fost  prozator, poet şi dramaturg de origine irlandeză. În timpul studiilor la Magdalen College, Oxford, a început deja să scrie şi s-a arătat interesat de principiile estetismului, sub influenţa mentorilor săi John Ruskin şi Walter Pater. În anii 1880 a oscilat între diferite formule artistice, pentru a deveni cunoscut, un deceniu mai târziu, graţie pieselor sale de teatru. În anul 1884 s-a căsătorit cu Constance Lloyd, cu care a avut doi fii. Cu personalitatea sa efervescentă, ţinutele spectaculoase şi conversaţia sclipitoare, a devenit un obişnuit al cercurilor literare la modă în Londra, susţinându-şi financiar familia prin diferitele conferinţe despre estetism şi supremaţia artei, dar şi prin activitatea de jurnalist.

 Apărut mai întâi în “Lippincott’s Monthly Magazine“, în iulie 1890, apoi, revizuit, în 1891, în volum, “Portretul lui Dorian Gray“ este un roman în care îşi adună şi rafinează ideile filozofice şi care a stârnit un adevărat scandal, fiind folosit, în procesul intentat mai târziu, ca dovadă a homosexualităţii sale. În 1895 a fost arestat şi condamnat pentru „crimă de sodomie“ la doi ani de închisoare. A murit în anul 1900, la Paris.

Posteritatea consideră „Portetul lui Dorian Gray“ un manifest al estetismului şi una dintre cele mai importante cărţi ale literaturii din toate timpurile.

Invitaţii evenimentului din această seară vor fi Antoaneta Ralian, marea doamnă a traducerilor din literatura engleză, Răzvan Mazilu (foto), celebrul balerin, coregraf, regizor şi actor, protagonistul spectacolului „Portretul lui Dorian Gray“ pus în scenă la Teatrul Odeon, Mihaela Irimia, doctor în filologie, profesor la Catedra de Limba și Literatura engleza și director de studii al Centrului de Studii Culturale Britanice, criticii literari şi scriitorii Andreea Răsuceanu şi Marius Chivu. Moderatorul întâlnirii este Denisa Comănescu, director general al Editurii Humanitas Fiction.   

Cele mai citite

Petre Roman, la Parchetul General, în Dosarul Mineriada. FOTO

Fostul premier Petre Roman, s-a prezentat, astăzi, la sediul Parchetului General, pentru a lua la cunoştinţă că a fost pus din nou sub acuzare...

Marcel Ciolacu vrea să găsească o soluție cu ministrul Finanțelor pentru plata pensiilor înainte de Paști

Premierul Marcel Ciolacu a declarat că, lunea viitoare, va avea o întâlnire cu ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, şi cu alţi miniştri pentru a discuta...

Cine nu este eligibil pentru Start-up Nation

Ediția din anul 2024 a programului Start-up Nation aduce modificări semnificative față de edițiile anterioare, inclusiv în ceea ce privește potențialii beneficiari, anunță o...
Ultima oră
Pe aceeași temă