19.6 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăSpecialVIDEO. Sabina Fati și-a lansat, la malul Mării Negre, volumul ”Ocolul Mării...

VIDEO. Sabina Fati și-a lansat, la malul Mării Negre, volumul ”Ocolul Mării Negre în 90 de zile. Șapte țări, opt granițe și o lovitură de stat în prime-time”

Volumul redactorului șef adjunct al României libere, Sabina Fati, ”Ocolul Mării Negre în 90 de zile. Șapte țări, opt granițe și o lovitură de stat în prime-time”, a fost lansat oficial chiar la malul Mării Negre, în Constanța. Sala Senatului Universității Ovidius, care a găzduit evenimentul organizat vineri, a fost arhiplină. Au vorbit despre carte prodecanul Facultății de Istorie și Științe Politice, lect. univ. dr. Daniel Citirigă, redactorul-șef al revistei Ligii Navale Române „Marea Noastră“, dr. Carmen Atanasiu, precum și prof. univ. dr. Angelo Mitchievici, care este și președinte al filialei Dobrogea a Uniunii Scriitorilor din România.

Carmen Atanasiu a punctat ”combinația fericită între istoric și jurnalistic” de care a dat dovadă Sabina Fati. ”Cartea vine cu o realitate trăită. O realitate trăită la propriu de autoare, interpretată de un om foarte deștept, rafinat, un fin psiholog și un foarte bun analist politic. O să vedeți că nu este nicio exagerare ce spun atunci când veți citi această carte”, a spus ea. Poate cel mai frumos compliment pe care i-l putea face, dar și cel mai sincer, este acesta: ”Dacă pe mine m-ar întreba cineva acum: «Cum ți-ar fi plăcut să scrii?», eu aș răspunde: «Aș vrea să scriu precum Sabina Fati»“.

Această mare capricioasă, aflată între lumi, parcă mereu nervoasă și greu de stăpânit, este un loc al nesfârșitelor dispute, al nemulțumirilor ascunse și al strategiilor războinice. Rușii visează să o cucerească încă din 1695, anul în care Petru cel Mare a anunțat că vrea să ia Cetatea Azovului din mâinile turcilor, scrie jurnalista Sabina Fati în deschiderea cărții sale „Ocolul Mării Negre în 90 de zile.

Angelo Mitchievici consideră că, folosindu-se de mijloacele istoricului, antropologului, politologului, jurnalistului, inclusiv ale literatului, Sabina Fati reușește să dea profunzime volumului apropiindu-l de marile cărți ale literaturii. „Avem una dintre cărțile de călătorie care pot să stea pe primul raft în literatura română, și, aș îndrăzni să spun, și în literatura universală. Dacă ar fi să o compar pe Sabina Fati cu un astfel de jurnalist atât de bine informat cultural și cu o acuitate atât de deosebită, l-aș numi pe Robert Kaplan, care a făcut un serviciu imens țărilor din Balcani, așa cum Sabina Fati îl face țărilor din arealul Mării Negre“, a punctat acesta.

Daniel Citirigă a spus că volumul Sabinei Fati poate fi receptat în mai multe moduri. „Poate fi o carte de istorie, o carte de călătorie, poate fi cartea unui jurnalist, o carte de geopolitică sau de relații internaționale. Însă, în același timp, vestea proastă pentru noi, istoricii, analiștii, geopoliticienii, este că această carte le are pe toate la un loc. Este o carte care-ți poate provoca depresie intelectuală”, a declarat el.

Sabina Fati le-a dezvăluit celor prezenți câteva dintre momentele pe care le pot citi în carte și a vorbit despre patriotism, așa cum l-a întâlnit în țările vizitate.

Despre cele mai importante momente din carte a vorbit și într-o emisiune la Dobrogea TV, pe care o puteți urmări mai jos.

Cele mai citite

Maestrul Victor Rebengiuc și actrița Mariana Mihuț au primit titlul de „ Cetățean de Onoare” al Ploieștiului

Actorii Mariana Mihuţ şi Victor Rebengiuc au primit, miercuri, titlul de cetăţean de onoare al municipiului Ploieşti, în cadrul unei şedinţe extraordinare a Consiliului...

Tarifele polițelor de asigurare obligatorie rămân plafonate până la 30 iunie 2024

Executivul a aprobat actul normativ promovat de Ministerul Finanțelor și elaborat de Autoritatea de Supraveghere Financiară prin care prelungește cu trei luni perioada de...

Șeful armatei estone vrea dublarea bugetului apărării de 3% din PIB

Comandantul armatei estone, generalul Martin Herem, a susţinut joi că ţara sa, ce deja are un buget al apărării de circa 3% din PIB,...
Ultima oră
Pe aceeași temă