16 C
București
miercuri, 27 martie 2024
AcasăInternațional70.000 de spectatori la Astra Film

70.000 de spectatori la Astra Film

Cea de-a XII-a ediție a Festivalului Internațional de Film de la Sibiu – Astra Film Festival, care a avut loc între 5 și 11 octombrie 2015, a transformat Sibiul în capitala filmului de nonficțiune. Centrul Sibiului a redevenit, timp de șapte zile, locul unde s-a putut lua pulsul lumii doar prin vizionarea filmelor din selecția Astra Film.

Sala Thalia, Teatrul Gong, Astra Film Cinema, Aula Magna ULB, Sala Studio și Librăria Habitus au fost transformate în săli profesioniste de cinema, concentrând un număr-record de 350 de evenimente cinematografice pentru peste 70.000 de spectatori. În zona istorică a orașului, atmosfera de festival s-a simțit zi și noapte. Zeci de steaguri au împânzit străzile centrale, au fost amplasate ecrane outdoor pe care au rulat nonstop preview-uri din filme, iar în premieră, în Piața Mică a fost amenajată o scenă unde seară de seară a răsunat doar muzică live de calitate.

Dumitru Budrala, director fondator al Astra Film Festival, a declarat: ”A fost o ediție spectaculoasă, de răsunet mondial. 7 zile la Astra Film Sibiu echivalează cu o experiență unică, o ocazie de a ne conecta la realitățile lumii pe undele filmului documentar”.

În cei 22 de ani de existență, Astra Film Festival a reușit să aducă prestigiu filmului de nonficțiune în țară și dincolo de granițele ei și a deschis apetitul publicului pentru vizionarea de film documentar. Prin selecția diversă și inedită de filme și programe speciale, sesiuni de discuție și masterclass-uri, Astra Film Festival a devenit un spațiu viu în care se schimbă în mod continuu idei și emoții, toate izvorând din realitate și modul în care aceasta este transpusă în filme.

”Astra Film Festival este unul dintre cele mai importante festivaluri de film din lume, iar de-a lungul anilor a coagulat o comunitate de profesioniști în țară”, a spus regizorul Cristi Puiu.

La rândul lui, artistul plastic Dan Perjovschi remarca: ”Acesta este un festival extrem de important pentru Europa. Documentarele sunt ca arta, iar aici pot fi văzute cele mai senzaționale documentare de pretutindeni. Faptul că se întâmplă de 22 de ani la Sibiu spune ceva”. În 2015, numărul de filme înscrise în competiție a depășit toate așteptările: peste 1.500 de filme din 90 de țări, unul singur a obținut însă Marele Premiu AFF 2015: ”Spartacus & Cassandra”, în regia lui Ioannis Nuguet. ”The Wolfpack”, ”The Look of Silence”, ”The Alphabet of Fear” au fost doar câteva dintre cele mai așteptate filme din program, toate fiind proiectate în premieră națională la Astra Film Sibiu.

Pentru al 7-lea an consecutiv, elevii și profesorii din Sibiu și din județ au revenit cu entuziasm și bucurie la cel mai îndrăgit festival de film al ­copiilor: ­Astra Film Junior. 15.000 de spectatori au beneficiat de un program educativ de top menținut la standarde europene, Astra Film Junior însemnând nu doar vizionări de filme, ci și dezbateri la orele de curs plecând de la materialele didactice incluse în program, concursuri și un workshop dedicat liceenilor sibieni, care funcționează ca o platformă de inițiere și lansare în film documentar.

Ca în fiecare an, la Sibiu au fost invitați regizori de renume internațional, producători, profesioniști din domeniul cinematografiei, jurnaliști, artiști, tineri pasionați de film, reprezentanți ai instituțiilor de cultură din România și din lume, toți prieteni mai noi sau mai vechi ai festivalului.

Pe scurt, Astra Film Festival 2015 în cifre înseamnă: peste 70.000 de spectatori, 15.000 de elevi și profesori participanți la Astra Film Junior, peste 1.500 de filme înscrise din 90 de țări, 130 de filme în programul oficial AFF 2015, 90 de filme prezentate în premieră națională sau absolută, 350 de evenimente cinematografice în 6 săli, 30 de concerte și spectacole outdoor, 150 de voluntari din Sibiu și din țară, peste 3.000 de apariții în presa națională și internațională care au strâns peste 2 milioane de vizualizări, site-ul www.astrafilm.ro a înregistrat 200.000 de afișări, iar postările distribuite pe pagina de Facebook a festivalului au fost citite, apreciate, dezbătute sau redistribuite de 2 milioane de utilizatori din toată lumea.    

Cele mai citite

SUA „vor continua” să parașuteze ajutor umanitar în Gaza

Statele Unite(SUA) "vor continua" să paraşuteze ajutor umanitar în Fâşia Gaza, a afirmat marţi un purtător de cuvânt al Consiliului de Securitate Naţională al...

Ce negoț ascund sondajele paralele din București?

Să fie oare Cristian Popescu Piedone doar iepurele lui Dom’ Profesor? În clar obscurul mediatic, strategia de atac a stăpânului antenelor devine tot mai...

Șefa Administrației Spitalelor București, la DNA

Directorul general al Administrației Spitalelor și Serviciilor Medicale București (ASSMB), Oana Sivache, s-a prezentat la sediul Direcției Naționale Anticorupție (DNA) pentru a fi audiată...
Ultima oră
Pe aceeași temă