11.5 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăInternaționalA început la Cluj Photo Romania Festival

A început la Cluj Photo Romania Festival

Photo Romania Festival este cel mai mare festival de fotografie din Europa de Est și aduce la Cluj peste 100 de evenimente dedicate fotografiei, între 15 și 24 mai. 70 de expoziții ale unor artiști români și străini de renume internațional pot fi văzute începând de astăzi în oraș, în locații care includ Casa Photo Romania din Piața Ștefan cel Mare, nr. 18, Muzeul de Artă, Casinoul din Parcul Central, Bastionul Croitorilor, Casa Tranzit, Iulius Mall, restaurante și cafenele din oraș.

Photo Romania Festival se alătură instituțiilor care vor marca Noaptea Europeană a Muzeelor prin deschiderea unui Muzeu temporar al Fotografiei, la Casa Photo România. Vernisajele care marchează evenimentul sunt Henri Cartier-Bresson în România, o dublă expoziție a fotografilor Victor Boldâr și Andrei Pandele, Pe urmele lui Costică Acsinte și Dancing with Costică (foto), serie fotografică a artistei australience Jane Long. Cunoscutul fotograf Andrei Pandele va fi prezent la Cluj și va susține o conferință despre întâlnirea sa cu Henri Cartier-Bresson.

Tot în cadrul Nopții Europene a Muzeelor se va desfășura și vernisajul expoziției Romanian Actors a lui Simion Buia, o serie de portrete de mari dimensiuni ale celor mai iubiți actori români, prezentate în avanpremieră la Cluj. Lucrările vor fi expuse pe coloanele din curtea Muzeului de Artă și vor fi dublate de o serie de testimoniale video ale actorilor români, care vor fi proiectate într-una dintre încăperile Muzeului.

Tot azi a început și seria de workshop-uri din cadrul festivalului, printr-un atelier de fotografie de arhitectură cu Vlad Eftenie, unul de fotografie pe lemn, coordonat de Daniel Loagăr și Andrei Cornea, unul de fotografie urbană, susținut de Andrei Mărgulescu și unul de fotografiere a copiilor, cu Narcis Tarcea, precum și lansări de carte și alte evenimente speciale. În Turda, la Muzeul de Istorie, a avut vernisajul expoziției Victor Boldâr – Portretul fotografului de cursă lungă.
A doua zi de Photo Romania Festival se va încheia printr-o conferință despre Carol Popp de Szathmári susținută Molnár Attila la Casa Photo Romania și un concert Digital Love, la Muzeul de Artă Cluj Napoca.

Creat în 2010, sub titulatura FIAF, Festivalul Photo Romania a adus fotografia în prim-planul vieţii culturale româneşti şi a reuşit să înscrie Clujul în reţeaua mondială a festivalurilor de fotografie de înaltă ţinută. De altfel, prestigioasa publicaţie britanică „The Telegraph” a inclus Photo Romania în lista celor mai importante festivaluri de profil din lume.
 

Cele mai citite

Tendințe de Culori și Materiale pentru 2024: O Privire Asupra Designului Interior

Anul 2024 aduce o schimbare notabilă în preferințele de culori și materiale în lumea designului interior, reflectând o nevoie crescândă de confort, sustenabilitate și...

Cum hidroizolația poate face diferența între o iarnă sigură și o primăvară ușoară pentru locuința ta

O dată cu trecerea iernii și venirea primăverii, proprietarii de case și constructorii se gândesc la moduri de a proteja locuințele de umiditate și...

Tendințe de Culori și Materiale pentru 2024: O Privire Asupra Designului Interior

Anul 2024 aduce o schimbare notabilă în preferințele de culori și materiale în lumea designului interior, reflectând o nevoie crescândă de confort, sustenabilitate și...
Ultima oră
Pe aceeași temă