12.7 C
București
miercuri, 24 aprilie 2024
AcasăInternaționalAlexandru Tomescu, în concert la Sala Radio

Alexandru Tomescu, în concert la Sala Radio

Vineri, 16 octombrie, la ora 19.00, cunoscutul violonist Alexandru Tomescu – solist al Orchestrelor şi Corurilor Radio, care se bucură de privilegiul de a cânta pe vioara Stradivarius Elder-Voicu – susţine primul său concert în noua stagiune a Sălii Radio.

De asemenea, evenimentul prezentat de Orchestra Națională Radio sub bagheta dirijorului Mihail Agafița – prim-dirijor şi director artistic al Orchestrei Simfonice a Filarmonicii Naţionale a Republicii Moldova – vă propune o întâlnire specială cu repertoriul simfonic ceh. Veţi asculta două partituri semnate de cei mai mari compozitori ai Cehiei: ”Vltava” – celebra compoziţie a lui Bedrich Smetana, ”părintele” muzicii cehe – şi Simfonia a VIII-a de Dvorak, considerat cel mai popular compozitor ceh.

Seara se va deschide cu ”Vltava” – cea mai cunoscută parte a suitei de şase poeme simfonice intitulate ”Má vlast ” („Țara mea natală”) de Bedrich Smetana. Fiecare poem este o descriere a locurilor, istoriei şi legendelor din regiunea Boemiei. Lucrarea pe care o veţi asculta la Sala Radio, cunoscută şi sub titlul său german ”Die Moldau”, este un superb tablou muzical al unuia dintre cele mai mari râuri din Boemia, urmând imaginar traseul de la izvoare spre vărsare, prilej de a evoca muzical scene de viaţă sătească, imaginea ruinelor şi castelelor din Boemia, obiceiuri populare din regiune şi imaginea oraşului Praga, prin care trece Vltava. 

În interpretarea lui Alexandru Tomescu veţi asculta apoi una dintre cele mai apreciate partituri pentru vioară: Concertul în mi minor pentru vioară şi orchestră semnat de Mendelssohn, o frumoasă lucrare a repertoriului romantic. Evenimentul se va încheia cu Simfonia a VIII-a, creaţie a celuilalt mare compozitor ceh – Antonin Dvořák, partitură dirijată la premiera absolută de la Praga, din 1890, chiar de Dvořák şi concepută cu prilejul alegerii sale în cadrul Academiei de Ştiinţă, Literatură şi Arte din Boemia.

Artiștii

Alexandru Tomescu a evoluat de nenumărate ori atât alături de Orchestra de Cameră Radio, cât şi alături de Orchestra Naţională Radio, pe scena Sălii Radio, dar şi peste hotare, în turnee în Europa şi Asia. Alexandru Tomescu a concertat în săli celebre ale principalelor metropole ale muzicii: Carnegie Hall (New York), Walt Disney Concert Hall (Los Angeles), Théâtre des Champs Elysées (Paris), Concertgebouw (Amsterdam) etc. Turneul Stradivarius, conceput în jurul viorii de colecţie pe care cântă, este un eveniment anual care l-a purtat pe tânărul violonist de nenumărate ori în întreaga ţară. A interpretat cele trei mari Integrale ale repertoriului pentru vioară solo – cele 24 de Capricii de Niccolò Paganini, cele Şase Sonate de Eugène Ysaÿe şi cele Şase Sonate şi Partite de Johann Sebastian Bach – turneele fiind  urmate de o lansare de DVD sau CD, produse discografice ce s-au bucurat de un mare succes.

Mihail Agafița a asigurat, în decursul a 20 de ani, conducerea muzicală pentru circa 500 de concerte simfonice şi spectacole de operă şi balet alături de orchestre din România şi din lume.   

Cele mai citite

De ce să montezi panouri fotovoltaice acasă?

În condițiile în care prețurile energiei electrice au crescut vertiginos în ultimii ani, fiind din ce în ce mai impredictibile, te întrebi justificat: ce...

Dosar de corupție la nivel înalt în Rusia: unul din adjuncții ministrului rus al apărării a fost arestat

Un adjunct al ministrului rus al apărării, Timur Ivanov, a fost arestat pentru presupusă corupţie, a anunţat marţi Comitetul de Anchetă rus, notează AFP,...

Inovație pe piața muncii: munca fără contract

Ministerul Muncii a anunţat că orice persoană cu vârsta de cel puţin 16 ani va putea să câştige bani în plus. Va putea face...
Ultima oră
Pe aceeași temă