17.8 C
București
marți, 14 mai 2024
AcasăInternaționalAntena 1, amendată cu 80.000 lei pentru scenele sexuale şi limbajul vulgar...

Antena 1, amendată cu 80.000 lei pentru scenele sexuale şi limbajul vulgar din emisiunea lui Bendeac

CNA a amendat, marţi, cu 80.000 de lei Antena 1, pentru mai multe ediţii ale emisiunii “În puii mei”, realizată de Mihai Bendeac, în care au fost difuzate scenete care au cuprins mimarea unor acte sexuale şi limbaj vulgar, fapt care încalcă legislaţia audiovizualului privind protecţia minorilor, informează Mediafax.

CNA a analizat, în şedinţa de marţi, emisiunea “În puii mei”, difuzată în perioada octombrie 2011 – ianuarie 2012. În urma difuzării acestor emisiuni, Consiliul a primit 21 de reclamaţii.

Antena 1 difuzează vinerea, cu începere în jurul orei 22.20, emisiunea “În puii mei! Xtra-show” şi duminica, cu începere în jurul orei 20.20, emisiunea “În puii mei!”, realizate şi prezentate de Mihai Bendeac. La începutul şi sfârşitul acestor programe este menţionat, în scris, “Această emisiune este un pamflet şi trebuie tratată ca atare”.

Printre ediţiile analizate de CNA s-a numărat una în care Daniela Crudu mima un act sexual. De asemenea, Consiliul a analizat o emisiune în care a apărut un copil.

“Somnul CNA-ului naşte monştri”, a spus Dan Grigore, membru al CNA, făcând referire la faptul că emisiunile lui Mihai Bendeac nu au fost analizate de Consiliu anul trecut. Antena 1 a fost sancţionată, în decembrie 2010, cu 40.000 de lei, din cauza emisiunii “În puii mei”.

Dan Grigore a catalogat emisiunea “În puii mei” ca fiind “atroce”. “CNA ar trebui să-şi dea singur nişte sancţiuni, când nu-şi face treaba”, a fost de părere Dan Grigore.

“Tipul ăsta a luat-o razna rău de tot. Noi nu avem legătură cu el, dar voi aveţi”, a spus şi Cristina Trepcea, membru al CNA, referindu-se la scenetele cu Mihai Bendeac analizate marţi în şedinţa CNA.

Trepcea a fost revoltată de faptul că un copil a apărut în emisiunea “În puii mei”, în contextul unor scenete care au cuprins limbaj vulgar şi mimarea unor acte sexuale. Totodată, Cristian Trepcea a propus sesizarea Autorităţii Naţionale de Protecţia Copilului în acest caz.

Pe de altă parte, Ioan Onisei, vicepreşedintele CNA, a spus că radiodifuzorul nu trebuia să încalce legea audiovizualului, chiar dacă CNA nu a mai aplicat o sancţiune în cazul “În puii mei” din decembrie 2010 până în prezent.

“Trebuie să vedem care emisiune încalcă legislaţia audiovizualului. Cea cu Daniela Crudu în pat este un caz flagrant. Chestiunile de limbaj, cred că pot să fie interpretate”, a spus Christian Mititelu, membru al CNA. El a mai spus că “În puii mei” este “o satiră care reflectă lucruri care se întâmplă în societate”. “Este nevoie de satiră. Fără satiră, nu ştiu unde am ajunge”, a spus Mititelu. “Trebuie să-i dăm o şansă să se reabiliteze”, a mai spus Christian Mititelu referindu-se la Mihai Bendeac.

“Este nevoie de satiră, nu de compromiterea ideii de satiră”, i-a răspuns însă Dan Grigore.

“Cred că se poate reţine (pentru sancţionarea Antena 1, n.r.) mimarea scenelor de sex şi limbajul vulgar”, a spus Răsvan Popescu.

Pe de altă parte, Mihai Mălaimare, membru al CNA, s-a întrebat cum este posibil ca actori foarte buni, precum Anca Alexandrescu, au acceptat să joace în scenetele difuzate în emisiunea “În puii mei”. “Sunt siderat că o actriţă atât de mare, Anca Alexandrescu, apare acolo. Cum a putut să fac aşa ceva?”, s-a întrebat Mălaimare.

“Probabil se plăteşte bine”, i-a răspuns Dan Grigore. “Şi George Ivaşcu, un actor foarte bun, a jucat (în scenetele difuzate la “În puii mei”, n.r.)”, a mai spus Dan Grigore.

În schimb, Mirela Bomboe, reprezentanta televiziunii Antena 1 la şedinţa CNA, a spus că, în ultimul an, emisiunea “În puii mei” nu a încălcat legislaţia audiovizualului, doar o emisiune punând probleme de limbaj vulgar. “Problemele de limbaj nu s-au repetat. Sunt doar câteva cuvinte aruncate într-un text”, a spus Mirela Bomboe. “Lucrurile sunt mai atent studiate şi din perspectiva noastră şi încercăm să preîntâmpinăm astfel de exagerări”, a mai spus Mirela Bomboe, referindu-se la emisiunea “În puii mei” în general.

În ceea ce priveşte prezenţa minorului în emisiune, Mirela Bomboe a spus că Antena 1 a primit acordul părinţilor copilului. “Este o punere în scenă. Copilul a interpretat un rol şi doar a prezentat, nu a jucat în scenete”, a mai spus reprezentanta Antena 1.

Ioan Onisei a propus amendarea televiziunii Antena 1 cu 100.000 de lei şi intrarea în legalitate. “După părerea mea, o asemenea emisiune poate fi difuzată numai după ora 23.00”, a spus Onisei.

“Într-o ţară civilizată şi europeană, o asemenea emisiune nu ar putea fi difuzată la nicio oră. Ne batem joc de noi înşine”, a spus, în schimb, Dan Grigore.

“Dacă vor fi atenţi şi nu vor mai permite emisiuni într-un hal sinistru ca aceasta, ele pot fi difuzate de la 20.30”, a spus Mihai Mălaimare. El a propus amendarea Antena 1 cu 50.000 de lei.

“Emisiunea este înregistrată, ea se poate peria, dacă aveţi interesul să o menţineţi în parametrii respectării interesului publicului”, i-a spus şi Ioan Onisei reprezentantei televiziunii Antena 1.

Pe de altă parte, Christian Mititelu a propus amendarea Antena 1 cu 40.000 de lei.

Întrucât niciuna dintre propuneri nu a înregistrat numărul minim necesar de voturi (şase), Mihai Mălaimare a propus o nouă sancţiune – o amendă de 80.000 de lei. Această propunere a fost adoptată de membrii CNA. Sancţiunea s-a aplicat în baza articolului 39, alineatul 2 din Legea audiovizualului – “Difuzarea în serviciile de televiziune şi de radiodifuziune a programelor care pot afecta dezvoltarea fizică, mentală sau morală a minorilor se poate face numai dacă, prin alegerea intervalului orar de difuzare, prin codare sau ca efect al altor sisteme de acces condiţionat, se asigură faptul că minorii din zona de transmisie, în situaţii normale, nu pot auzi sau vedea emisiunile respective” -, dar şi a articolului 19, alineatele 1 şi 2 din Codul audiovizualului – “(1) Criteriile în funcţie de care se clasifică programele difuzate au drept scop asigurarea protecţiei minorului şi informarea publicului cu privire la conţinutul acestora. (2) Responsabilitatea clasificării programelor revine radiodifuzorilor şi furnizorilor de servicii media la cerere, în conformitate cu următoarele criterii: e) numărul şi natura scenelor de nuditate, reprezentarea actului sexual; f) psihologia personajelor şi reperele morale pe care acestea le oferă copiilor sau adolescenţilor; k) calitatea şi tipologia limbajului; l) genul sau tema programului”.

Cele mai citite

ICR Paris susține prezența românească la Festivalul Internațional de Film de la Cannes

Institutul Cultural Român de la Paris susține participarea românească la cea de-a 77-a ediție a Festivalului Internațional de Film de la Cannes,unul dintre cele...

Trei sferturi dintre angajați vor folosi, în următorii ani, tehnologii care nu vor fi protejate de departamentele IT

Trei sferturi dintre angajați vor folosi, în următorii ani, tehnologii care care "nu vor fi vizibile departamentelor de IT", deci care nu vor fi...

Decizie radicală luată de soția lui Michael Schumacher. A scos la licitație o colecție rară de ceasuri

Soția lui Michael Schumacher, Corinna, se află într-o luptă continuă pentru a asigura resursele necesare pentru a-l ajuta pe celebrul pilot de Formula 1,...
Ultima oră
Pe aceeași temă