5.4 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăInternaționalBarock ia locul Electric Castle

Barock ia locul Electric Castle

După isteria creată de Electric Castle, în Bonțida va fi organizat un nou festival de anvergură. Castelul Banffy, cunoscut sub numele de Versailles-ul Transilvaniei, este locul în care muzica rock, jazz și folclorul transilvănean se vor întâlni cu produsele tradiționale locale, de la cojoace sau piese de sticlărie la turta dulce de Bonțida.

Festivalul Barock va fi organizat la finalul lunii august în castelul Banffy din Bonțida, care și-a câștigat o celebritate mondială datorită sprijinului oferit restauratorilor acestui edificiu nobiliar de către Alteța Sa Regală Principele Charles al Țării Galilor, moștenitorul Coroanei Regatului Unit. De asemenea, castelul este celebru și în rândul iubitorilor de muzică datorită festivalului Electric Castle, organizat chiar în curtea castelului. ”Cea de-a XIV-a ediţie a Barock. Zilele Castelului Bánffy, eveniment organizat de Fundaţia Transylvania Trust și Uniunea Cercetașilor Maghiari din România (UCMR), se va desfăşura la Bonţida în perioada 29-30 august 2015. 

Pentru al paisprezecelea an consecutiv, Castelul Bánffy va redeveni epicentrul activității artistice și cultural-educative a comunității locale și nu numai, în cadrul sărbătorii care îi este dedicată”, spun organizatorii evenimentului.

Ei mai afirmă că au pregătit un program extrem de diversificat, în care se împletesc armonios activitățile deja tradiționale: atelierele de meşteşuguri tradiţionale, de la pietrărie, lut, cusut, pictat și mărgelat, expozițiile de pictură și fotografie, concertele, piesele de teatru și proiecțiile de film, demonstrațiile hipice și jocurile pentru copii, târgurile de carte, de antichități sau de adopții animale și degustările de vin.

Nu vor lipsi nici tururile ghidate ale castelului (în limba română și în maghiară). Trupele care vor concerta  sunt The Lemon Bucket Orchestra, Travka, Alexandrina, Koszika and the Hotshots, The Best of Me, Bagossy Brothers Company, Péterfy Bori & The Love Band, The Beatalls: The Abbey Road Show (a tribute to The Beatles).

O istorie fascinantă

Construcția castelului a început în 1437. Edificiul a fost mărit și înfrumusețat de mai multe ori. Dacă stilul celor mai vechi clădiri este cel renascentist, noile corpuri de clădiri au fost ridicate în stil baroc. Treptat, acest castel a devenit unul dintre cele mai frumoase din Europa Centrală. El însă a fost distrus parțial în anul 1944, în timpul celui de-al doilea război mondial, de către trupele germane și ungare, în retragere. Părțile rămase intacte ale castelului au fost incendiate în timpul filmărilor la pelicula ”Pădurea spânzuraților”, în regia lui Liviu Ciulei, apoi ansamblul arhitectural a fost lăsat în paragină. Restaurarea castelului a început după anul 1989, prin eforturile fundației Transilvania Trust, condusă de fostul vicepremier Csilla Hegedus. Aceste demersuri au fost sprijinite de membri ai Familiilor Regale din România și din Marea Britanie.   

Regii care au încurajat construcția

Istoria castelului și a domeniului Bonțida poate fi urmărită până în anul 1387, când Regele Ungariei, Sigismund de Luxemburg, cel care avea să devină și împărat romano-german, a donat domeniul familiei nobiliare Ban, care a fost maghiarizată sub numele Banffy. Regele Albert al Ungariei a acordat membrilor acestei familii permisiunea de a-și ridica o cetate, în anul 1437. Cetatea a fost finalizată în anul 1543, potrivit documentelor păstrate în arhive.

Cele mai citite

Urzicile: Delicii Verzi Pline de Nutrienți și Beneficii pentru Sănătate

Urzicile, deși adesea evitate din cauza proprietăților lor iritante la contactul cu pielea, sunt o sursă valoroasă de nutrienți și au numeroase beneficii pentru...

Urzicile: Delicii Verzi Pline de Nutrienți și Beneficii pentru Sănătate

Urzicile, deși adesea evitate din cauza proprietăților lor iritante la contactul cu pielea, sunt o sursă valoroasă de nutrienți și au numeroase beneficii pentru...
Ultima oră
Pe aceeași temă