13.1 C
București
luni, 6 mai 2024
AcasăInternaționalBelfastul și criminalii lui, subiect de serial

Belfastul și criminalii lui, subiect de serial

Un nou serial ce va face deliciul împătimiților de filme polițiste va debuta pe 23 august pe ­canalul Paramount: ”Crimele din Belfast”. Avându-i în distribuție pe Gillian Anderson, celebră încă de pe ­vremea ”Dosarelor X”, și pe Jamie Dornan, serialul spune povestea a doi vânători: un criminal în serie care îşi alege victimele la întâmplare şi celălalt, un detectiv talentat care ajută la prinderea lui.

Scris de Allan Cubitt și regizat de Jakob Verbruggen, filmul spune povestea unui bărbat cu o viață dublă. În timp ce se ascunde în spatele imaginii de soț și tată ideal, Paul Spector face victime în Belfast și în jurul orașului. Poliţia nu găsește elemente comune ale crimelor, iar Stella Gibson este detașată pe o perioadă de 28 de zile de la Poliția Metropolitană din Londra pentru a revizui investigația. Detectivul își dă imediat seama că toate crimele sunt realizate de aceeași persoană și pornește în căutarea ucigașului. Doi vânători, cine va câștiga?

Povestea din spatele filmului

Prima dată s-a discutat despre ”Crimele din Belfast” în cadrul unei întâlniri dintre Allan Cubitt și producătorii Gub Neal și Julian Stevens la începutul anului 2009. Allan a scris o idee având sloganul „Când vânătorul devine vânat” și de la această premisă s-a dezvoltat un proiect complex, de care producătorii Gub și Julian au fost foarte încântaţi.

Allan explică: “Am fost de multe ori dezamăgit de filmele care se concentrează doar pe capturarea criminalilor, ignorând psihologia lor, și de eșecul în ceea ce privește ilustrarea corectă a femeilor care ajung victime”. Gub și Julian au fost de acord și l-au încurajat pe Allan să dezvolte ideea în continuare și să găsească o formulă prin care povestea poate fi transpusă într-o serie.

Echipa a transmis ideea către BBC Irlanda de Nord, iar propunerea lor a fost primită cu entuziasm. “Deşi au existat mai mulți criminali în Belfast nu am mai întâlnit unul care să corespundă ideii lui Allan”, spune Julian. „Belfast este o lume insuficient expusă pe ecran, care însă transmite o mulţime de emoții și lucruri interesante care l-au inspirat pe Allan să scrie.” Gub continuă: “Secţiile de poliţie fortificate, vehiculele, armele deţinute de poliţişti pe străzi, altarele, picturile murale, căsuțele poştale cu steagurile lor, regiunile rurale, munţii, lacurile ne-au oferit excelente oportunităţi pentru filmări”.

Munca de dezvoltare iniţială a implicat o echipă de cercetare care s-a asigurat de reprezentarea corectă a unei anchete. În timpul etapei de dezvoltare, echipa a vorbit despre ce nu ar trebui să fie această serie, aproape la fel de mult ca despre ce ar trebui. Toată lumea a împărtăşit dorinţa lui Allan de a înfăţişa realitatea unei investigaţii şi de a o ilustra totodată într-un mod care este văzut rar în televiziune şi cinematografie. S-a lucrat îndeaproape cu un fost detectiv PSNI, Nigel Stockdale, care l-a ajutat pe scriitorul Allan Cubbit să pătrundă în lumea investigațiilor.

“Trebuie să spun că nu ­m-am concentrat pe senzaţional. ­Intenţia mea a fost aceea de a demonstra, prin seriozitatea cu care am abordat acest subiect, că obiectivele mele sunt pertinente”, explică Allan.

BBC a aprobat proiectul în noiembrie 2011. În ceea ce privește castingul, o singură actriţă a putut fi văzută în această ipostază – Gillian Anderson. O actriţă foarte apreciată, care a câştigat mulți fani în televiziune, teatru şi film, a fost alegerea perfectă pentru un personaj inteligent şi autoritar, creat de Allan. 

“Întotdeauna am iubit munca lui Gillian”, spune Allan. ”E sinceră, muncitoare, cu foarte multă carismă în faţa camerelor, plus că am ştiut că ea era stabilită în Marea Britanie şi mi s-a părut evident să merg direct spre ea şi să îi propun o ofertă.”

În întâlnirile iniţiale cu BBC, echipa a fost încurajată să caute un regizor vizionar care să completeze activitatea lui  Allan. Așa a apărut Jakob Verbruggen, un director belgian care a regizat ”Codul 37”.  ”Pentru a intra în legătură cu Jakob am apelat la o intervenţie modernă, Facebook. Jacob nu părea să aibă un agent sau vreun manager cu care să intrăm în contact”, explică Julian. “Din fericire, nu sunt atât de multe persoane pe Facebook cu acelaşi nume. I-am trimis un mesaj pe Facebook, mi-a răspuns foarte rapid, iar apoi am vorbit la telefon. După ce s-a asigurat că abordarea mea a fost legitimă, a fost de acord să citească scenariul şi să ajungă cât mai curând la Londra.”

Castingul dedicat lui Spector a fost un proces mai laborios, echipa căutând pe cineva care ar putea portretiza acest criminal cu toate complexitatea descrisă de Allan. “Cred că e clară importanța unor nume precum Tony Soprano sau chiar Don Draper, aceşti psihopaţi care fac drama fascinantă”, spune Allan. Echipa căuta pe cineva care să fie dispus să accepte această mare provocare, care să capteze spectatorul atunci când Gillian Anderson nu este prezentă pe ecran.  Descoperirea a avut loc atunci când Jamie Dornan s-a prezentat la casting pentru rolul lui Olson.

Cum spune Julian: “Jamie a fost o revelaţie. Este luminos şi are o combinaţie rară de subtilitate şi putere în acţiunile sale. A fost încurajator pentru producţie să găsim pe cineva născut  aproape de locul în care s-a născut povestea”.

Actrița și personajul ei

Câștigătoare a unui premiu Emmy şi a unui Glob de Aur, Gillian Anderson joacă în acest thriller psihologic care urmăreşte vieţile a doi vânători: un criminal în serie care îşi alege victimele la întâmplare şi celălalt, un detectiv talentat care ajută la prinderea lui.

La fel ca în primul ei rol principal din faimosul ”Dosarele X”, Anderson aduce inteligenţă şi profunzime personajului Stella Gibson, un detectiv de succes, expert în omucideri. Jamie Dornan (Once Upon A Time, Marie Antoinette, 50 Shades of Grey) îl întruchipează pe Paul Spector, nemilosul criminal în serie pe care ea îl urmăreşte.

Gibson înțelege psihologia criminalilor în serie și ştie cum să îi găsească. Sub conducerea ei, echipa, printre care se află și patologul Reed Smith, interpretat de Archie Panjabi (Good Wife), investighează cazul din toate unghiurile, descoperind o rețea complexă de crime.

Dezvăluind cum funcționează o echipă modernă de investi­gație, acest thriller are mai puține elemente specifice unui film tipic polițist, punând accent pe jocul de tip șoarecele și pisica și pe tensiunea dintre vânător și cel vânat.   

Cele mai citite

Doi turiști din Australia și unul din SUA au fost găsiți în Mexic, împușcați în cap

Trupurile neînsuflețite a trei turiști, doi din Australia și unul din SUA, au fost găsite în Mexic, fiecare dintre ei având câte un glonț...
Ultima oră
Pe aceeași temă