16.6 C
București
sâmbătă, 4 mai 2024
AcasăInternaționalBertrand Tavernier, după 20 de ani, la București

Bertrand Tavernier, după 20 de ani, la București

Regizorul se întoarce în România la aproape 20 de ani după ce a filmat aici una dintre primele producții străine cu buget mare de după Revoluție, „Căpitanul Conan“, în care jucau mai mulți artiști români, printre care și Radu Duda, principele de azi, care pe atunci era actor. A câștigat premiul de regie la Cannes în 1984, cu „Un dimanche à la campagne“, și a obținut trofeul BAFTA pentru cel mai bun film străin cu „La Vie et rien d’autre“ (1990). „’Round Midnight“ (1986), despre saxofonistul Lester Young și pianistul Bud Powell, a câștigat Oscarul pentru muzica lui Herbie Hancock.

„Căpitanul Conan“

Bertrand Tavernier (73 de ani) se va reîntâlni cu publicul din București la aproape două decenii de când a filmat aici unul dintre cele mai cunoscute filme ale sale, drama de război „ Căpitanul Conan“.

În cei peste 40 de ani de carieră, Bertrand Tavernier a regizat peste 30 de lungmetraje, a fost  selecționat de cinci ori la Festivalul de la Cannes și nominalizat de circa 20 de ori la premiile César. Regizorul a alternat filmele pe subiecte contemporane cu cele de epocă, trecând prin drame de război, povești de dragoste, subiecte politice. Câteva dintre ele vor fi proiectate la „Les Films de Cannes à Bucarest“, în cadrul unei retrospective dedicate autorului. Printre acestea, „L’Appât“ (1995), „Căpitanul Conan“ (1996),  „Dans la brume electrique“ (2009), „La Princesse de Montpensier“ (2010),  „Quai d’Orsay “ (2013).

Pentru „Căpitanul Conan“, Tavernier a făcut prospecții în România în 1994 și a filmat în anul următor, cu o echipă parțial românească. O parte a eclipsei va fi prezentă la prima proiecție de gală a peliculei în România. Este o dramă plasată în Primul Război Mondial, despre un grup de soldați ieșiți din închisorile militare, condus de un căpitan care își duce propriul război, cu propriile reguli, pe frontul din Balcani, la București. În film apare și Principele Radu Duda, în rolul unui inspector. Filmul i-a adus lui Tavernier un César pentru regie, iar actorului Philippe Torreton, unul pentru interpretare.

„L’Appât“ (1995) a câștigat Ursul de Aur la Berlin și i-a adus actriței Marie Gillain o nominalizare la César pentru rolul unei tinere trimise în baruri de noapte ca „momeală” de către cei doi prieteni ai ei, deciși să procure bani în felul acesta. Ecranizare a unui roman de James Lee Burke, „ Dans la brume electrique“ (2009) îl are pe Tommy Lee Jones în rolul unui polițist din Louisiana aflat pe urmele unui criminal. „La Princesse de Montpensier“, prezentat în competiție la Cannes 2010, este o poveste de dragoste plasată la finalul perioadei Renașterii și inspirată parțial din biografia marchizei Marie de Mézières. Cel mai recent film al său, „Quai d’Orsay“ (2013), este o comedie despre lumea politicii, în care personaj principal este un ministru al Afacerilor Externe, inspirat de Dominique de Villepin. Actorul Niels Arestrup a câștigat un César pentru cel mai bun actor în rol secundar, interpretat în filmul lui Tavernier.

Regizor și teoretician al filmului

Cinefil împătimit, Bertrand Tavernier a început să scrie despre filme încă din adolescență, în special despre cele hollywoodiene, aducând în atenția publicului francez cinema-ul american. Scriind pentru publicații precum „Positif” sau „Cahiers du cinéma” și lucrând ca ofițer de presă pentru diverse filme, i-a întâlnit pe unii dintre marii regizori ai vremii. După un astfel de interviu a devenit asistentul lui Jean-Pierre Melville, la vârsta de 20 de ani.

Debutul în lungmetraj, „L’Horloger de Saint-Paul“ (1973), i-a adus Marele Premiu al Juriului la Berlin și a marcat începutul unei lungi colaborări cu actorul Philippe Noiret, care a jucat în opt dintre filmele sale, printre care și multipremiatul „Le Juge et l’assassin“. Bertrand Tavernier este președintele Institutului Lumière din Lyon, deține casa de producție Little Bear Production și este autorul unor cărți de referință despre cinematograful american.   

Cele mai citite

Sfânta Lumină, adusă de la Ierusalim pe Otopeni. Cum va fi împărțită

Sfânta Lumină va fi adusă de la Ierusalim în această seara de Superiorul Aşezămintelor Patriarhiei Române la Locurile Sfinte, părintele arhimandrit Teofil Anăstăsoaie, şi va fi...

Pastorala de Paște a patriarhului Daniel

În lucrarea Domnului Nostru Iisus Hristos, vindecarea de o boală trecătoare nu este totul şi nu este ultimul scop al venirii Lui în lume,...

Povestea șeicilor liberali veniți să se scalde în manelele din Dâmbovița

Ilustrație: Marian Avramescu Pentru ca oamenii de rând să nu poată fi invidioși pe călătoriile președintelui Klaus Iohannis și pe cele ale președdintelui Partidului...
Ultima oră
Pe aceeași temă