16.4 C
București
vineri, 3 mai 2024
AcasăInternaționalBob Dylan, profetul generației hippie

Bob Dylan, profetul generației hippie

 

Astăzi, muzicianul iconic Bob Dylan se reîntâlnește cu publicul bucureștean la Sala Palatului. Pe numele lui adevărat Robert Allen Zimmerman, născut pe 24 mai 1941 în Duluth, Minnesota, Bob Dylan este de cinci decenii încoace una dintre cele mai mari personalități ale muzicii contemporane, fiind unul dintre artiștii care au influențat decisiv arta secolului XX.

Muzica sa a jucat un rol esențial în anii ‘60, când, prin hiturile „Blowin’ in the Wind” și “The Times They Are a-Changin “, a devenit o autentică portavoce a tineretului american pacifist care dorea retragerea trupelor din Vietnam. Cântecele sale din acea perioadă s-au transformat în veritabile imnuri antirăzboi.

De-a lungul timpului, discurile sale au obținut cele mai prestigioase premii: Oscar, Grammy, Globurile de Aur. Muzica sa este inclusă în Rock and Roll Hall of Fame, Nashville Songwriters Hall of Fame și Songwriters Hall of Fame.

Revista Time l-a inclus pe lista celor 100 de personalități care au influențat secolul XX, iar revista “Rolling Stones” l-a situat pe locul 2, după Beatles, în topul celor mai mari artiști ai tuturor timpurilor.

Se află de multă vreme pe lista nominalizaților la Premiul Nobel pentru Literatură, iar în 2008 a primit un premiu Pulitzer onorific.

Biografie de superstar

Bob Dylan s-a născut în Duluth, într-o familie de evrei. La 3 ani se mută cu familia în apropiere de Hibbing, unde tatăl sau are o afacere cu electrocasnice, dar viața de comerciant nu era visul tânărului Bob .

Dylan descoperă de foarte timpuriu muzica. La 8 ani învață să cânte la pian și, cu doar 10 dolari, să cânte la chitară prin corespondență. Ascultă mereu la radio muzică și așa îl descoperă pe Hank Williams și grupul său de culoare. Atunci capătă contur ideea de a fi un erou al rock’n’roll-ului, idee care a făcut mulți adepți în rândul tinerilor în acea perioadă, datorită figurilor consacrate ca Elvis Presley, Carl Perkins sau Jerry Lee Lewis.

Când mai crește, simte nevoia să plece din Hibbing. In 1959 intră la Universitatea din Minneapolis. Materiile sale favorite sunt: limba spaniola și istoria SUA. Aici începe să asculte country, rock și își petrece timpul ascultând folk, uitând pentru moment de marea sa pasiune pentru rock’n’roll.

Este o perioadă foarte intensă pentru Dylan, care citește multe cărți, în special poezie, participă la mitinguri, unde ascultă discursurile înflăcărate ale pacifiștilor. Își schimbă numele în Bob Dylan, în onoarea poetului său favorit, Dylan Thomas, în ale cărui versuri simte că se regăsește.

Își începe cariera ca solist în localuri de noapte, acompaniat doar de chitară și muzicuță, cântând cu vocea lui inconfundabilă. Va fi nevoit să plece, însă, din cluburi, spunându-i-se că muzica lui tristă alungă clienții. La mijlocul anilor ‘60 obține primul său contract într-un bar de striptease din Central City, în Colorado.

Dylan descoperă lucrarea “Bound for Glory”, biografia marelui muzician Woody Guthrie și lectura l-a pasionat atât de mult încât se hotărăște să devină discipolul acestuia. Când Dylan citește într-un ziar că Guthrie este internat într-un spital din New York, se hotărăște să meargă să-l cunoască și, cu această ocazie, să cunoască și New York-ul.

Bob Dylan ajunge în New York și intră în mișcarea “trubadurilor folk“, reușind destul de repede să-și facă un nume în lumea muzicală new-yorkeză.

Este descoperit de John Hammond de la CBS, care îi oferă imediat un contract. Primul lui disc apare în februarie 1962 cu numele de Bob Dylan.

In 1962 apar “Blowin’ in the Wind”, “Masters of War”, “Talkin’ World War III Blues” și “Oxford Town”, care ajung să fie, după cum spuneam, veritabile imnuri ale mișcării pacifiste.

În mai 1963 se lansează “The Freewheelinț Bob Dylan”, al doilea și atât de așteptatul său album. Două luni mai târziu de la lansare, Dylan apare la Festivalul de Folk din Newport, unde este întâmpinat ca un profet al revoluției tineretului. Aici cântă “Blowin’ in the Wind” în fața a 46.000 de persoane, fiind acompaniat de Joan Baez și Pete Seeger.

Așa începe povestea unui adevărat guru al muzicii și activismului, o emblemă a tulburatului secol XX, un simbol al luptei pentru pace, al toleranței și al respectului față de semeni.   

Cele mai citite

România, debut de vis la Campionatul European de Culturism şi Fitness! Sportivii noștri au cucerit 21 de medalii în prima zi

Lotul național al României a câștigat un număr record de 21 de medalii (11 de aur, 6 de argint și 4 de bronz) în...

Astăzi este Vinerea Mare, ziua în care Iisus Hristos a fost răstignit. Tradiții și obiceiuri

Astăzi este Vinerea Mare, ziua în care Fiul lui Dumnezeu, Iisus Hristos, a fost răstingnit pe cruce și a fost dus în mormânt. Conform...

Sub-ocuparea, noul șomaj

În 2023, aproape 100.000 de români erau „sub-ocupați". Intră în această categorie persoane disponibile să lucreze mai multe ore decât o cere locul de muncă...
Ultima oră
Pe aceeași temă