15.3 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăInternaționalCând Pământul devine America, iar extratereștrii, Cristofor Columb

Când Pământul devine America, iar extratereștrii, Cristofor Columb

În curând, un nou film realizat pe  baza unei cărţi ce a făcut furori printre adolescenţi va intra pe ecrane. Este vorba de „Al 5-lea“ val, ecranizare a romanului omonim de succes al lui Rick Yancey.

Cartea lui Yancey a fost publicată în 2013, aflându-se timp de 20 de săptămâni pe lista de bestselleruri a New York Times  şi întrunind aprecierile criticilor şi ale publicului.  Cea de-a doua carte a trilogiei, „The Infinite Sea“, a fost întâmpinată cu acelaşi entuziasm şi cu succes, iar cea de-a treia, „The Last Star“, va fi pregătită pentru lansare în cursul acestui an.

„E greu să mai laşi cartea din mână odată ce ai început-o“, spune actorul Tobey Maguire, care   produce filmul împreună cu
Graham King, Matthew Plouffe şi Lynn Harris. “Stilul romancierului este extrem de cinematografic, iar el a reuşit să descrie o invazie extraterestră care atinge toate elementele unui science-fiction clasic, rămânând în acelaşi timp ancorat în real într-un fel care nu s-a mai văzut până acum pe ecran. Ideea că invazia se întâmplă în valuri pentru a distruge civilizaţia pare unică, dar şi universală, fapt care-i ajută pe spectatori să se raporteze la ea.  Căderile de curent electric, bolile, cutremurele de pământ, valurile tsunami sunt ameninţări care fac parte din viaţa noastră actuală. Aceste aspecte fac ca povestea filmului să se deosebească de fantezia altor producţii science-fiction.“

În „Al cincilea val“, leagănul omenirii este supus  unor atacuri teribile – cutremure de pământ, puls electromagnetic, boli şi epidemii –, spaime cu care trebuie să se confrunte mulţi dintre noi în viaţa de zi cu zi. 

Patru atacuri ucigaşe au decimat cea mai mare parte a planetei Pământ.  Cuprinsă de spaimă, Cassie (interpretată de Chloë Grace Moretz) fuge, încercând cu disperare să-şi salveze fratele mai mic.  În timp ce se pregăteşte pentru cel de-al 5-lea val, inevitabil şi letal, Cassie face echipă cu un tânăr care ar putea deveni ultima ei speranţă – şi asta dacă ar putea avea încredere în el.

„Cassie Sullivan este o adevărată eroină – dar ea n-ar folosi niciodată astfel de cuvinte pentru a se descrie.  Ea ar spune că e o fată obişnuită, care şi-a pierdut fratele şi care e capabilă de orice sacrificiu pentru a-l găsi“, explică Chloë Grace Moretz. „Cassie este o liceană obişnuită, care nu a făcut nici un antrenament special de supravieţuire.  Ea nu e înzestrată cu puteri speciale de cercetaşă sau de supereroină.  Este la fel ca mine.  Când vine primul val, reacţia ei este perfect reală.  Exact asta m-a făcut să-mi doresc s-o interpretez pe Cassie.  M-am simţit aproape de ea.“

„Mie îmi place să realizez filme ştiinţifico-fantastice pentru că ele îţi permit să  explorezi lucruri interesante pe care le poţi aborda mai subtil şi nu frontal“, afirmă J. Blakeson, regizorul filmului. „Poţi crea un concept sci-fi de anvergură, cum ar fi o invazie extraterestră, şi să-l foloseşti pentru a spune într-un mod mai interesant o poveste despre emoţiile şi problemele zilnice ale omului (…). Era important pentru mine faptul că filmul nu vorbeşte despre cât de groaznică este lumea, ci cât de frumoasă e lumea şi despre faptul că vrem să menţinem această frumuseţe“.

„Povestirea“, mai spune regizorul, „are toate aceste elemente incredibile, dar lucrul care m-a cucerit a fost acela că totul este plasat într-o realitate credibilă, care are în centru un personaj principal pe care-l cunoaştem cu toţii. La început, eroina noastră, Cassie Sullivan, este colega de clasă din liceu, care locuieşte în orice oraş al Americii.“

Producătorul Graham King spune că, deşi elementele fantastice ale filmului vor fi cele care vor atrage publicul, sentimentele vor fi cele care-l vor face să vibreze.  „Contextul  este cel al unei invazii extraterestre, al ameninţării că planeta va fi cucerită de forţe exterioare, dar punctul central va rămâne familia, care se luptă să se reîntregească şi să revină la normalitate“, spune el.

Autorul cărţii, Rick Yancey, spune că romanul se axează pe temele universale  ale omenirii. “Toate romanele mele, nu numai «Al 5-lea val», se ocupă de ceea ce ne face pe noi să fim oameni“, comentează autorul.

„Lucrul care m-a atras pe mine la această poveste a fost faptul că după ce îndepărtăm învelişurile, ne alegem totuşi cu ceva. Care sunt lucrurile importante?  În secolul XXI există atâta tehnologie şi automatizare încât omul simte că se îndepărtează oarecum de condiţia umană.  În «Al 5-lea val», toate aceste lucruri dispar, iar omul se confruntă cu întrebarea: cum să mă descurc în lumea aceasta nouă pentru mine?  Care sunt lucrurile care merită?  Ce sunt dispus să sacrific pentru a le obţine?  În plus, filmul este un thriller, o poveste despre supravieţuire, despre oamenii care încearcă să depăşească obstacole aparent imposibil de trecut, şi o poveste de dragoste, sau un expozeu despre dragostea sub toate formele sale.“

De altfel, autorul îşi începe cartea cu un citat din Stephen Hawking, care îşi imaginează că o astfel de invazie pe Pământ ar fi asemănătoare cu descoperirea Americii de către Cristofor Columb, despre care ştim că nu s-a terminat prea bine pentru pieile roşii.

Distribuţia

Lucru mai rar întâlnit, dar până şi autorul romanului a fost mulţumit de alegerea actorilor din rolurile principale. “Ca orice scriitor, am tendinţa de a mă implica emoţional prea mult în personajele mele. 

De aceea a fost important pentru  mine când am auzit că vor să facă un film după cartea mea şi că au găsit actorii potriviţi, iar aici nimeni nu poate să spună că nu sunt actorii potriviţi.  Nu-mi pot imagina pe nimeni alta decât Chloë în rolul titular.  De la primele secvenţe mi-am dat seama că am găsit-o pe adevărata Cassie.“

„Chloë a devenit sinonimă cu personajul pentru că i se potriveşte foarte bine personalitatea lui Cassie“, adaugă şi regizorul.  „Faptul că interpretează o persoană obişnuită în circumstanţe extraordinare, şi nu o persoană extraordinară în circumstanţe obişnuite, i-a dat lui Chloë posibilitatea de a-şi folosi propriile experienţe de viaţă în procesul de  construcţie a personajului. Asta se vede în interpretarea ei, iar spectatorul poate participa mai uşor la întâmplările prin care trece personajul şi poate suporta mai bine şocurile povestirii.  Să vezi cum lumea în care trăieşti se transformă treptat într-o lume a lui Orwell este mai terifiant decât să fii aruncat în ea chiar de la început.“

De fapt, în ciuda vârstei ei, Chloë Moretz a jucat în multe filme de acţiune, iar asta o ajută să-şi dea seama dacă poate să realizeze secvenţele de una singură. „Am jucat în filme de acţiune de când aveam 11 ani“, mărturiseşte Moretz.  „Acţiunea este o a doua natură pentru mine… mi se pare distractivă şi uşor de realizat.  De asemenea mi se pare mai simpatic când acţiunea e reală.  De exemplu, secvenţa de luptă din maşină a devenit favorita mea.  A fost grozavă şi mi se pare extraordinar să te lupţi într-un spaţiu atât de restrâns.“

Cel mai important lucru din viaţa lui Cassie este fratele ei, Sam – iar ea va face orice îi stă în putinţă pentru a-l proteja.  Pentru acest rol, realizatorii au căutat mult până l-au găsit pe Zackary Arthur.  „J a insistat pe faptul că îi trebuie un actor care să fie nici prea mic, nici prea mare ca vârstă şi care să nu fie deja blazat“, spune producătoarea Lynn Harris “Găsirea lui Zack a fost o reală victorie“, susţine Blakeson.
„Ne-am dat seama imediat  că poate să interpreteze rolul foarte bine, dar şi că e foarte potrivit pentru rol, din punct de vedere emoţional.  Având sesiuni scurte de filmare, era important pentru noi să ştim că el poate face ceea ce i se cerea. Între filmări, puştiul era foarte simpatic şi amuzant.“

Efecte speciale

Filmul conţine secvenţe cu efecte vizuale elaborate, dar, precizează coordonatorul de efecte vizuale Scott Stokdyk, ele sunt secvenţe imaginate la aceeaşi scară cu povestirea.  

„În ceea ce priveşte efectele din ziua de azi nu există limite, iar în timpul fazei de  pre-producţie am fost tentat să augmentez aceste efecte tot mai mult. Dar viziunea lui J este că povestea pe care o transpunem pe ecran este o poveste personală“, spune Stokdyk.  

„De aceea a trebuit să-mi ajustez efectele vizuale astfel încât să corespundă unui rol secundar. Avem spectacolul gigantic al unui tsunami şi prezentăm locaţii din toată lumea, dar filozofia efectelor este să-i arate pe actori în situaţii de risc personal.“   

Cele mai citite

Ministrul Transporturilor: „Contractul pentru încă un lot din secțiunea montană a Autostrăzii A8 intră în licitație”

Compania Naţională pentru Administrarea Infrastructurii Rutiere (CNAIR) a transmis joi spre validare la Agenţia Naţională pentru Achiziţii Publice documentaţia pentru contractul necesar construcţiei lotului...

Burse de reziliență pentru elevi. Condițiile în care se acordă

Ministerul Educației (ME) a lansat în consultare publică Metodologia de acordare a burselor pentru anul școlar 2024 – 2025. Principalele noutăți sunt: Bursele de merit și...

Guvernul ia noi măsuri privind sistemul electronic RO e-Factura

Guvernul ia joi noi măsuri privind sistemul electronic RO e-Factura, premierul Marcel Ciolacu anunţând că va fi prelungită cu două luni, până la 31...
Ultima oră
Pe aceeași temă