13.7 C
București
duminică, 19 mai 2024
AcasăInternaționalCând șahul devine istorie. Cea mai interesantă colecție de jocuri de șah,...

Când șahul devine istorie. Cea mai interesantă colecție de jocuri de șah, expusă la muzeu

Unele dintre jocurile de șah care vor fi expuse la Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei ­ilustrează bătăliile dintre Napoleon Bonaparte și austrieci, altele sunt făcute din aur de Toledo.

Muzeul Național de Istorie a Transil­vaniei din Cluj găzduiește una dintre cele mai interesante expoziții dedicate sportului minții. Este vorba de ”Ocolul Pământului în 80+ de șahuri”, care reunește jocuri de șah din toate colțurile lumii, colecționate de cunoscutul profesor clujean Emil Sitaru. Unele dintre aceste jocuri au piese confecționate din marmură de Carrara, din aur de Toledo sau din cristal de Boemia. Altele sunt interesante deoarece fac trimitere la istoria războaielor dintre împăratul francez Napoleon Bonaparte și austrici.

”Expoziţia aduce în atenţia publicului 88 de jocuri de şah, piese care fac parte din colecţia particulară Emil Sitaru. Piesele sunt aduse de profesorul Sitaru din zeci de ţări vizitate de domnia sa de-a lungul turneelor la care a participat împreună cu jucătorii Academiei SITAS şi reprezintă, fiecare, o parte din tradiţiile sau specificul  ţării respective, fie prin materialul din care sunt confecţionate (de ex: piese de şah din marmură de Carrara, din cristal de Boemia placat cu aur şi argint, din aur de Toledo etc.) sau prin motivele tradiţionale ale tablei sau ale pieselor (cu motive maure din Alhambra sau incaşe din Peru). O altă caracteristică o reprezintă tematica istorică a pieselor (piese şi tabla cu motive din Egiptul antic, cu motive mitologice greceşti, sau ilustrând bătăliile dintre Napoleon şi austrieci sau cea de la Grunwald dintre polonezi şi cavalerii teutoni. O altă sursă de inspiraţie pentru jocul de şah o reprezintă litera­tura, astfel că avem tabla şi piesele reprezentându-i pe Robin Hood, Don Quijote de la Mancha, etc. sau tabla şi piese inspirate din filme (Star Trek, Familia Simpson, etc). O altă categorie o reprezintă piesele ce folosesc “simboluri” de epocă modernă (ale clubului Real Madrid, piese de la Muzeul Mercedes din Stuttgart). Din colecţie nu lipsesc nici şahurile cu tematică specifică pentru copii (şah cu păpuşi Matrioshka, şah din Lego)”, spun reprezentanții muzeului clujean.

Pledoarie pentru învățarea ­jocului de șah

Expoziţia aduce în atenţia publicului şi o colecţie de ceasuri de şah, de la cele mai vechi până la cele digitale, precum şi cărţi de şah deosebite.

”Evenimentul se doreşte a fi şi o pledoarie pentru învăţarea şi practicarea jocului de şah, cunoscute fiind beneficiile pe care acest sport al minţii le are în dezvoltarea personalităţii copiilor şi în îmbunătăţirea performanţelor şcolare. În acest scop, exponatele vor fi însoţite şi de postere care să prezinte beneficiile învăţării şi practicării şahului, povestea şahului, proiecţii cu micuţii jucători de şah la competiţiile Academiei SITAS sau în taberele internaţionale organizate de aceasta”, spun organizatorii.

Expoziţia este deschisă publi­cului în perioada 17 septembrie – 16 octombrie 2015. 

Cine este Emil Sitaru

Cunoscutul profesor Emil Sitaru este cadru didactic la Liceul Nicolae Bălcescu din Cluj-Napoca. El a mai predat în trecut la licee din Franța și din Statele Unite ale Americii. Pentru a-i stimula pe elevii săi să învețe tainele jocului de șah, el a înființat Academia SITAS. Unul dintre elevii săi, din perioada în care preda în Statele Unite ale Americii, a câștigat campionatul de șah al statului Carolina de Sud.

Cele mai citite

Starea de sănătate a lui Robert Fico este una “pozitivă”

Prognoza referitoare la evoluția stării de sănătate a premierului slovac Robert Fico după tentativa de asasinat "este încurajatoare", a declarat sâmbătă ministrul slovac al...

O bonă din București a lovit copilul pe care îl avea în grijă. Femeia a fost reținută

Vineri, polițiștii Direcției Generale de Poliție a Municipiului București – Secția 22 Poliție au pus în aplicare un mandat de aducere emis pe numele...

Comisar acuzat de relații sexuale cu o minoră de 13 ani

Un scandal de proporții a izbucnit la Poliția de Frontieră Galați, unde comisarul șef Aurel Mihail Topciu, în vârstă de 47 de ani,...
Ultima oră
Pe aceeași temă