11.1 C
București
marți, 23 aprilie 2024
AcasăInternaționalCapitala României, în pericol de DISTRUGERE. Anunțul este făcut de un ONG...

Capitala României, în pericol de DISTRUGERE. Anunțul este făcut de un ONG internațional

Capitala României se află pe lista internaţională a siturilor istorice ameninţate de distrugere întocmită de World Monuments Fund, informează Mediafax.

“Bucureştiul are distincţia de a fi singura capitală europeană nominalizată pentru situaţia dezastruoasă în care se află patrimoniul arhitectural şi peisajele culturale”, declară Roxana Wring, reprezentant al Asociaţiei Pro.Do.Mo.

Nominalizarea Bucureştiului vine ca urmare a iniţiativei Asociaţiei Pro.Do.Mo, sprijinită de Fundaţia Pro Patrimonio. Începând cu 2008, Asociaţia Pro.Do.Mo a început să inventarieze cauzele distrugerii patrimoniului bucureştean – demolarea imobilelor istorice cu valoare arhitecturală, restaurări care încalcă principiile de conservare a patrimoniului, intervenţii urbanistice, care afectează valoarea ambientală şi culturală a zonelor construite protejate.

Pe parcursul timpului, atât Pro.Do.Mo, cât şi Pro Patrimonio au sesizat instituţiile publice centrale şi locale asupra situaţiei disperate a patrimoniului istoric al Bucureştiului, însă fără rezultat.

Anunţul vine la scurt timp după ce Preşedinţia României a inclus conservarea şi valorificarea patrimoniului cultural ca obiectiv naţional de securitate în Strategia Naţionala de Apărare a României pentru perioada 2015 – 2019.

Înfiinţată în 1965, World Monuments Fund este cea mai prestigioasă organizaţie internaţională dedicată protejării patrimoniului arhitectural şi a peisajelor culturale. Pe lista denumită 2016 Watch apar 50 de obiective istorice socotite cele mai ameninţate la nivel mondial.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Aerisirea în baie și reguli generale pentru a funcționa optim

Umiditatea excesivă din baie poate dăuna atmosferei generale, dar și nivelului de confort resimțit. Așadar, aerisirea corespunzătoare este obligatorie - atât pentru a asigura...

Coaliția ar fi decis să meargă cu candidați separați pentru Primăria Capitalei

Coaliţia PSD - PNL a decis să meargă cu candidaturi separate la funcţia de primar general al Capitalei, respectiv Gabriela Firea (PSD) şi Sebastian...

Dan Podaru: După destrămarea coaliției PSD – PNL la nivel de Capitală, trebuie retras și candidatul pentru Primăria Sectorului 1

Destrămarea coaliției PSD – PNL pentru Primăria Capitalei ar trebui să atragă după sine și schimbarea candidatului pentru Primăria Sectorului 1 din partea celor...
Ultima oră
Pe aceeași temă