13.2 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăInternaționalCaramitru a câştigat un nou mandat de 5 ani în fruntea TNB

Caramitru a câştigat un nou mandat de 5 ani în fruntea TNB

Ion Caramitru se va afla şi pentru următorii cinci ani la conducerea Teatrului Naţional Bucureşti (TNB). Potrivit site-ului Ministerului Culturii, Ion Caramitru a obţinut, în urma evaluării finale a proiectului de management, nota 9,95. 
Acesta a declarat vineri, pentru AGERPRES, că printre priorităţile sale se numără organizarea unei licitaţii pentru amenajarea unor cafenele, a unei săli de expoziţii şi a unei librării în incinta noii clădiri TNB, dar şi iniţierea unui festival anual al teatrelor naţionale. 

Caramitru a spus că o preocupare pentru managementul TNB este dezvoltarea programului “9G”, dedicat tinerilor artişti. 

“Este al treilea an în care poate fi dezvoltat şi diversificat (programul – n.r.), astfel încât Teatrul Naţional să îşi onoreze vocaţia pe care şi-a descoperit-o – de a sprijini oamenii de teatru de mâine ca să-şi poată asigura, moral şi material, colectivul care va ocupa teatrele în următoarele decenii”, a arătat Ion Caramitru. 

El a dat asigurări că se vor face eforturi în ceea ce priveşte promovarea teatrului în rândul tinerilor. 

“Aşteptăm momentul în care să putem deschide teatrul de dimineaţa până seara, după ce se vor termina licitaţiile pe care le punem acum în circulaţie pentru spaţiile care pot fi închiriate, şi anume cele două restaurante – cel de la parter şi cel de pe acoperiş – cafeneaua din foaierul Sălii Mari, barurile de la parter, librăria şi folosinţa spaţiilor de expunere”, a adăugat Ion Caramitru. 

Caramitru a precizat că, în prezent, se fac lucrări pentru reamenajarea Muzeului şi a Bibliotecii TNB, care vor fi “spaţii deschise vizitării şi cercetării”. 

Potrivit lui Caramitru, reprezentanţii TNB aşteaptă decizia Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) privind “mărirea numărului de persoane” ce pot ocupa spaţiul de pe acoperişul Teatrului, unde, conform proiectului, ar trebui deschisă o cafenea. 

Ion Caramitru a adăugat că un proces complex a fost acela privind cadastrul noii clădiri a TNB după lucrările de reabilitare şi consolidare, care au modificat radical imobilul. 

“Am avut şi o problemă care a durat mult – din cauza suprafeţei enorme pe care o ocupă teatrul – de a încheia cadastrul pe întreaga clădire care s-a modificat în proporţie de 90%. (…) El s-a încheiat, mai este o singură poveste, care este legată de spaţiul exterior şi care va face obiectul unei hotărâri de guvern pe care noi am înaintat-o ministerului (Culturii – n.r.) care, la rândul lui, trebuie să facă proiectul de HG care să fie adjudecat de Guvern”, a mai spus Caramitru. 

De asemenea, Caramitru a amintit că doreşte să iniţieze atât un festival al teatrelor naţionale, care să aibă loc la Bucureşti, cât şi o asociaţie a acestor instituţii. 

“Avem în perspectivă, anual, un festival al teatrelor naţionale şi, în perspectiva acestui eveniment care să se petreacă la Bucureşti, avem în plan, împreună cu managerii celorlalte teatre naţionale, ideea de a constitui o Asociaţie a Teatrelor Naţionale care să îşi pună la bătaie calitatea, dar şi interesele specifice acestui tip de instituţii şi care să se materializeze într-un festival”, a susţinut Caramitru. 

Cele mai citite

Coreea de Nord l-a primit pe șeful spionajului rus

O delegație a Biroului de Informații Externe al Rusiei a vizitat capitala nord-coreeană Phenian între luni și miercuri și a discutat despre stimularea cooperării...

Atentat Moscova: bilanțul atacului a ajuns la 143 de morți

Bilanţul atentatului comis în suburbia Moscovei săptămâna trecută a urcat miercuri la 143 de morţi, potrivit unui nou raport comunicat de autorităţile ruse, atacul...

O femeie de 31 de ani a fost reținută pentru efectuarea repetată de intervenții chirurgicale estetice minim invazive

O femeie în vârstă de 31 de ani a fost reţinută pentru 24 de ore, urmând să fie prezentată magistraţilor cu propunere legală, pentru...
Ultima oră
Pe aceeași temă