15 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăInternaționalCele mai frumoase amintiri ale unui filatelist

Cele mai frumoase amintiri ale unui filatelist

De peste 30 de ani, în spaţiul magic al vechii cetăţi de la Pontus Euxinus, Gabriel Octavian Nicolae ţine aprinsă flacăra filateliei. Încă din copilărie a fost atras de timbre, iar de Asociaţia Filateliştilor “Tomis” din Constanţa îl leagă amintiri puternice. “Ca orice copil din vremea aceea găseam cu destulă uşurinţă diverse modalităţi de a dezvolta o colecţie de timbre la nivelul vârstei şi preocupărilor de atunci. În felul acesta am început să frecventez mai târziu, prin anii ’80, Asociaţia Filateliştilor „Tomis” din Constanţa. Aveam o colecţie de filatelie obişnuită pe care mă străduiam să o dezvolt”, rememorează colecţionarul.

Legătura cu Asociaţia Filateliştilor a fost sudată imediat după 1990, când exista o mai multă libertate de exprimare. De atunci şi până în prezent participă în mod constant în fiecare duminică la întâlnirile de la Clubul Asociaţiei. Tot după Revoluţia din 1989 activitatea filateliştilor s-a intensificat. “Erau colecţionari care aveau mai multe exemplare, vindeau, se făcea schimb, exista şi un magazin filatelic care funcţiona la Poşta Mare din Constanţa unde găseai emisiuni filatelice româneşti, dar şi străine. Exista un circuit al filateliei destul de uşor de accesat”, povesteşte filatelistul. Primele sale achiziţii de filatelie după ’90 au fost mărcile poştale cu legionari, cu perioada regală.

Cartofilia – o pasiune fără vârstă

Pe neaşteptate însă, Gabriel Octavian Nicolae descoperă cartofilia, preocupare transformată rapid într-o pasiune care avea să aducă şi să păstreze în timp o imagine bună şi necesară Constanţei. După cum aflăm, cel care l-a animat pentru a colecţiona cărţi poştale vechi a fost Viorel Lipovan. “Pe fondul acestor evenimente, o să spun de fiecare dată cu mare plăcere şi bucurie, l-am întâlnit pe domnul Viorel Lipovan, de care m-am apropiat foarte repede. Dânsul colecţiona cărţi poştale ilustrate vechi şi tot încerca să ne iniţieze, să ne introducă în zona cartofiliei. La început nu prea am acordat aşa mare atenţie, eram toţi concentraţi pe clasoarele cu timbre, până într-o duminică, ziua noastră de întâlnire de la club, când a venit cu un album cu mai multe ilustrate. Acela a fost momentul în care m-am ataşat de cartofilie. Erau ilustrate vechi din Constanţa. Am început să îl întreb de unde le are, cum pot să am şi eu? Din acel moment domnul Lipovan a devenit cel mai apropiat prieten al meu colecţionar şi mentorul meu în cartofilie. Domnul Lipovan era în vremea aceea cel mai important şi mare colecţionar de cărţi poştale din Constanţa şi printre cei mai importanţi din România. Pe lângă faptul că avea această pasiune la cote foarte înalte era foarte profund şi meticulos. Mergea pe povestea pieselor, a imaginilor, la fiecare ilustrată în parte cunoştea câte o poveste legată de locurile respective. O zonă care m-a fascinat chiar de la început”, ne-a spus Gabriel Nicolae.

În acest context, colecţionarul începe să vândă din timbre pentru a achiziţiona ilustrate vechi. “Ca orice colecţie aflată la început, nu ai nişte repere foarte clare. Începi cu lucrurile care îţi sunt la îndemână. Adică locurile în care te-ai născut, de care eşti legat într-un anumit fel, unde locuieşti, unde îţi desfăşori activitatea. Ceea ce înseamnă cartofilie topografică. În felul acesta am început şi eu să colecţionez ilustrate vechi legate din Constanţa, Dobrogea sau din Ploieşti, oraşul meu natal. Aproape săptămânal petreceam câte o seară îndelungată împreună cu domnul Lipovan. Ne uitam pe albume şi el povestea. Eu încercam să intru cât mai în profunzimea hobby-ului”, completează acesta.

Ilustratele, cărţi de vizită ale Constanţei

Urmează, într-o nouă etapă, participarea reprezentantului Asociaţiei „Tomis” la zeci de expoziţii naţionale şi internaţionale. Oraşul-port de la Marea Neagră devine astfel cunoscut lumii întregi şi prin intermediul cartofiliei. Micuţele, însă preţioasele vederi de pe plan local şi nu numai, pot primi cu mândrie titlul de ambasadori ai culturii. “Pe măsură ce colecţia a avansat şi am înţeles mai multe despre cartofilie, am trecut la o etapă următoare. Am început să fiu atras de anumite subiecte, să intru în zona cartofiliei tematice. Acum colecţionam teme, subiecte. Îmi aduc aminte că primul subiect de impact de care am fost atras şi pe care ­l-am abordat prima dată a fost cel legat de vie şi vin. Am început să colecţionez ilustrate vechi cu acest subiect care reprezentau podgorii vechi, crame, momente legate de procesul de vinificare, o temă foarte spectaculoasă şi destul de rară. În felul acesta a apărut şi ideea primului exponat. Un colecţionar începe să evolueze şi să se dezvolte în momentul în care începe să şi expună, când nu colecţionează doar pentru el. Încearcă să prezinte şi unui public cât mai larg teme, subiecte din colecţia lui personală”, este de părere interlocutorul nostru.

Premii în ţară şi peste hotare

Aşadar, în 2003, acesta a realizat prima sa expoziţie, pe care în timp a dezvoltat-o. Se numea “Cântare viţei-de-vie” şi a participat cu aceasta la cel mai mare eveniment din vremea aceea, o expoziţie naţională de cartofilie organizată la Piatra Neamţ, unde constănţeanul a fost distins cu medalia de aur. Următoarea temă care l-a atras foarte mult a fost cea legată de musulmanii din Dobrogea. Cu acest exponat a participat pentru prima data în 2004 la o expoziţie internaţională care s-a desfăşurat la Palatul Parlamentului. România a fost atunci gazda Congresului Poştelor din toată lumea. “Salutări din Dobrogea”, povestea comunităţii musulmane din Dobrogea prezentată în ilustrate şi în versuri, dezvăluia astfel obiceiuri, tradiţii, ocupaţii. Şi de această dată, colecţionarul a obţinut medalie de aur. Peste ceva timp, în 2007, la Istanbul, Gabriel Octavian Nicolae avea să primească Premiul Academiei Europene de Filatelie pentru acelaşi exponat.

Dintre lansările importante de pe plan local amintim primul album de colecţie “Constanţa remember”, prezentat iubitorilor de cartofilie în 2010, la Muzeul de Artă, un eveniment care a reunit sute de oameni. Tot în 2010 a ieşit în lumina tiparului şi volumul „Marina română la 150 de ani de la înfiinţare”. Iar evenimentele culturale ce au ca protagoniste cărţile poştale nu se opresc aici. În această lună va fi lansat albumul aniversar „Mircea, voievodul velelor”, semnat de Gabriel Octavian Nicolae şi Marian Moşneagu.

COMPARAȚIE

Filatelia se comportă ca societatea

În alb-negru sau color, de la mare sau de la munte, fiecare timbru sau carte poştală veche ne aduce aminte de oameni şi locuri. “Filatelia se comportă ca societatea românească acum, adică este într-o cădere liberă. Au dispărut magazine, cluburi în toată ţara. Noi suntem printre puţinii care au mai rămas în picioare şi care avem activitate. Scoatem o revistă, facem expoziţii, lansăm câte o carte. Facem câte ceva în condiţiile acestea grele şi de vizibilitate din ce în ce mai puţină”, declară Gabriel Octavian Nicolae, președintele Asociaţiei Filateliştilor “Tomis”.

Gabriel Octavian Nicolae este președintele Asociaţiei Filateliştilor “Tomis”

Cele mai citite

Clotilde Armand s-a înscris pentru un nou mandat la Primăria Sectorului 1

Clotilde Armand și-a depus, joi, candidatura pentru un nou mandat la Primăria Sectorului 1, din partea Alianței Dreapta Unită, potrivit jurnalul.ro. „Am un mesaj pentru...

Pensionarii primesc cadou de Paști de la Guvern. Vor primi banii în avans

Guvernul a adoptat în şedinţa de joi hotărârea care permite plata pensiilor înaintea sărbătorilor de Paşti, a declarat prim-ministrul Marcel Ciolacu, subliniind că demersul...

Cum se va desfășura prima competiție de frumusețe pentru AI din lume

Cu un singur click, lumea reală și cea virtuală se întâlnesc într-o competiție revoluționară de frumusețe. Primul concurs de frumusețe artificială din lume și-a...
Ultima oră
Pe aceeași temă