16 C
București
miercuri, 27 martie 2024
AcasăInternaționalCoca Bloos primește cel mai valoros omuleţ Gopo

Coca Bloos primește cel mai valoros omuleţ Gopo

Premiile Gopo îi aduc un omagiu uneia dintre cele mai mari actriţe ale scenei şi filmului românesc. Este vorba de Coca Bloos, care va primi Premiul pentru întreaga carieră în cadrul Galei ce va avea loc pe 30 martie la Teatrul Naţional Bucureşti.

Născută pe 1 octombrie 1946, la Piatra Neamț, Coca Bloos este una dintre cele mai prolifice actrițe de film, teatru și televiziune din România, în ciuda unui debut întârziat. Înainte de a da la Actorie, Coca Bloos a făcut Facultatea de Filosofie și trei ani de Jurnalism.

Primele roluri în teatru i-au fost oferite de Alexandru Tocilescu, la Satu Mare, unde regizorul îşi dădea lucrarea de diplomă. După alte stagiuni petrecute pe la Brașov și Piatra Neamț, în 1987, Coca Bloos a început să facă naveta pentru un rol la Cătălina Buzoianu în „Uriaşii munţilor”, pus în scenă la Teatrul Bulandra. Și, grație intervenției lui Dinu Săraru (căci pe vremea aceea cam aşa se petreceau lucrurile), directorul Teatrului Mic, care a decis s-o detașeze la București, a rămas în Capitală.

Debutul în cinema a venit un an mai târziu, cu un rol în penultimul film al regretatului Alexandru Tatos, „Secretul armei secrete” (1988). Din acel moment, actrița a alternat teatrul – unde a jucat în piese montate de cei mai mari regizori români ai momentului (Alexandru Darie, Cătălina Buzoianu, Silviu Purcărete, Alexandru Tocilescu etc.) – cu cinematografia, unde, de asemenea, a avut partituri importante în câteva dintre filmele de căpătâi de după 1990, precum și în filmele Noului Val de după 2000.

Astfel, actrița are în filmografie, printre altele, roluri în filmele unor regizori legendari, ca Mircea Daneliuc („Patul conjugal”, „Această lehamite”, „Ambasadori, căutăm Patrie”) și Lucian Pintilie („Terminus paradis”, „După-amiaza unui torționar”, „Niki Ardelean, colonel în rezervă”), dar și roluri în filmele tinerilor Nae Caranfil („E pericoloso sporgersi”, 1993), Cristian Mungiu („Occident”, 2002), Titus Muntean („Examen”, 2004), Corneliu Porumboiu („A fost sau n-a fost?”, 2006) sau Gabriel Achim („Visul lui Adalbert”, 2011). În 2014, Coca Bloos a putut fi văzută pe marile ecrane în filmul lui Răzvan Săvescu, „America, venim!”, nominalizat la ediția din acest an a Premiilor Gopo la categoria Cel mai bun film de debut.

Cele mai citite

PNL l-a demis pe șeful filialei Timiș, Alin Nica, pe motiv că se opune alianței cu PSD

Alin Nica a fost demis din funcția de președinte al filialei PNL Timiș, în urma unei ședințe care s-a desfășurat în ziua de 26...

Șefa Administrației Spitalelor București, la DNA

Directorul general al Administrației Spitalelor și Serviciilor Medicale București (ASSMB), Oana Sivache, s-a prezentat la sediul Direcției Naționale Anticorupție (DNA) pentru a fi audiată...

Un judecător i-a impus restricții de comunicare lui Donald Trump

Judecătorul din procesul penal al lui Donald Trump la New York i-a impus marţi restricţii de comunicare, în special în ceea ce priveşte martorii,...
Ultima oră
Pe aceeași temă