15 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăInternaționalConcert special de Ziua Europei, cu o stea a muzicii clasice moldovenești

Concert special de Ziua Europei, cu o stea a muzicii clasice moldovenești

 

Un concert de excepție va marca la Cluj Ziua Europei. Ilian Gârneț, unul dintre cei mai titrați violoniști ai Republicii Moldova, vine la Cluj pentru a susține un recital de excepție alături de dirijorul clujean Vlad Agachi și Young Famous Orchestra.

Sub numele „Eu sunt Europa“, acesta este cel de-al treilea concert Young Famous Orchestra și va avea loc la Cluj pe 9 și 11 mai, de la ora 20:00, în sala Auditorium Maximum de pe strada Mihail Kogălniceanu. Ilian Gârneț s-a născut în anul 1983, la Leningrad, într-o familie de muzicieni moldoveni. Mama sa este pianistă, iar tatăl său este artist liric. Ilian Gârneț a studiat la Chișinău și la Academia Sibelius din Finlanda.

Dirijorul Vlad Agachi se întoarce pentru aceste concerte din Peru, unde a devenit din 2014 unul dintre cei mai apreciați dirijori. Tot în Peru, Vlad Agachi a învățat limba spaniolă, astfel că în prezent tânărul dirijor clujean vorbește șapte limbi. El s-a remarcat drept unul dintre cei mai buni tineri dirijori români și s-a format muzical în Cluj-Napoca și în Berlin, însă a beneficiat de o bursă și peste ocean. Este vorba de bursa Seiji Ozawa la prestigiosul festival Tanglewood din SUA. Vlad Agachi s-a implicat deja în numeroase proiecte artistice mai puțin convenționale, inclusiv în evenimente precum Festivalul Internațional de Film Transilvania sau Electric Castle. Cele două concerte de la Cluj marchează, totodată, și Jubileul Regal de 150 de ani de la fondarea Dinastiei Române.

Limbajul universal

„Muzica este limbajul universal care aduce oamenii împreună, indiferent de zonă, apartenență socială sau religie. Muzica este cea care mobilizează, relaxează și oferă încredere. Tot muzica este cea care ne poate induce o stare de spirit atât de puternică, încât ne schimbă percepția asupra felului în care vedem lumea.

Iar dacă lumea care ne înconjoară ar putea fi percepută în mod ideal ca un lanț continuu de trăiri pozitive, atunci cu siguranță acest concept va mișca și va schimba ceva în felul în care tu o simți.

În spațiul cultural european descoperim cei mai mari compozitori și interpreți de muzica clasică, fiecare dintre ei punându-și amprenta și aducând un plus de valoare în istoria muzicii. Muzica are capacitate de a imbina armonios elementele de artă cu emoțiile și valorile unui popor. Muzica creează relații puternice și noi legături între diferite țări europene“, spun organizatorii evenimentului.

De ce fel de muzică se vor bucura spectatorii clujeni

„«Eu sunt Europa» este concertul care aduce în fața publicului o mică enciclopedie a compozitorilor europeni. Concertul este format din două părți, reprezentând influențe vestice și estice“, mai spun organizatorii. Printre acești compozitori se numără Beethoven, Mozart, Ravel sau Verdi, dar și Strauss, Ceaikovski, Bartok sau Enescu.  

TRADIŢIE

O familie de excepție

Tânărul dirijor clujean s-a format într-o reputată familie de intelectuali. Tatăl său, profesorul universitar Șerban Agachi, este un reputat cercetător în domeniul ingineriei chimice. Profesorul Șerban Agachi s-a remarcat drept unul dintre liderii PNȚCD. El a fost prorector și președinte al Universității „Babeș-Bolyai“. De asemenea, s-a implicat în reformarea sistemului de educație din Irak, după înlăturarea lui Saddam Hussein. Profesorul Șerban Agachi a coordonat diferite proiecte academice și de cercetare în Asia și în Africa. Mama lui Vlad Agachi este arhitect și profesor la Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca.

 

 

Cele mai citite

FINS: numărul tinerilor participanți la IUF, interesați de finanțarea studiilor, a crescut anul acesta cu 30%

FINS a înregistrat anul acesta o creștere de 30% în rândul tinerilor interesați de finanțare pentru studiile în străinătate, în cadrul participării la IUF...

CSM a respins suspendarea judecătoarei Ancuța Popoviciu din funcție

Consiliul Superior al Magistraturii(CSM) a respins suspendarea Ancuței Popoviciu din funcţie, asa cum ceruse Inspecția Judiciară, potrivit europafm.ro. Săptămâna trecută, chiar judecătoarea ceruse să se...

Sărbătoare în inima Bărăganului! Unirea Slobozia, prima promovată în Liga 1

Unirea Slobozia s-a impus cu scorul de 1-0 în deplasarea de la CS Mioveni, în etapa a șasea a play-off-ului Ligii a 2-a, și...
Ultima oră
Pe aceeași temă