12.2 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăInternaționalCreate.Act.Enjoy sau povestea unui experiment cultural reușit

Create.Act.Enjoy sau povestea unui experiment cultural reușit

Unul dintre cele mai interesante experimente culturale s-a născut la Cluj. Create.Act.Enjoy este un grup de tineri care nu se sfiește să experimenteze și să inoveze în cultură. În prezent, acest grup îi reunește pe Diana Buluga și Raluca Lupan, două tinere actrițe care au dovedit un talent real, pe Alexandra Felseghi, regizor de teatru, și pe Cristian Pascariu, regizor de film, și pe Alin Barbir, fotograf.

”De la teatru neconvențional și până la terapie prin artă, proiectele acestui grup au stârnit apreciere și entuziasm, chiar dacă la început tinerii clujeni s-au lovit de neîncredere și reticeță”, spune Andreea Popescu, președintele ONG-ului ”Dispersie – Răspândim idei”.

La rândul său, ­Alexandra Felseghi, membră a grupului Create.Act.Enjoy spune că a avut nevoie de o doză mare de curaj pentru a începe acest proiect. ”Ca orice poveste bună, naşterea Create.Act.Enjoy are şi o doză de hazard, după vorba românului, „aşa a fost să fie…”. Ne-am întâlnit pe holurile facultăţii, ne-am admirat de la distanţă şi n-am lucrat împreună decât după absolvire. Cu Raluca am început să lucrez acum şase ani, făcând nişte „experimente” teatrale, care ne-au ajutat să creştem împreună. Fericite sau mai puţin fericite, aceste amintiri ne sunt foarte dragi, pentru că reprezintă o perioadă de formare şi de autoexplorare la care ne-am înhămat din proprie iniţiativă. Cam în aceeaşi perioadă, Diana şi Cristian aveau parte de experimentele lor artistice, cu Irma Greese şi multe alte filmuleţe experimentale, pe care cei curioşi le mai pot găsi pe Youtube. Şansa de a lucra pentru prima dată împreună s-a numit This is my body. Come into my mind, un spectacol de teatru dans, care a fost posibil datorită unui grant al Administrației Fondului Cultural Național. Toţi patru intraserăm într-o zonă nouă pentru noi, aşa că pe parcursul a trei luni de lucru, pe lângă descoperirea profesională am reuşit să ne descoperim unii pe alţii. Situaţiile stresante adună oamenii. Da, This is my body se poate încadra într-o categorie de „experienţă la marginea prăpastiei”, pe care am dus-o la capăt împreună.Apoi a venit primul proiect de terapie prin artă, unde am înţeles din nou alte lucruri esenţiale despre meseria noastră, cum ar fi răspunsul la întrebarea „De ce facem asta?”. Apoi a venit Alin – „Ochiul” – „Lentila” Create, mereu acolo, privindu-ne prin obiectiv. Important e să crezi, să te înconjori de acei oameni şi să mergi mai departe, asumându-vă împreună eşecuri şi succese. Cred că toate lucrurile importante pornesc la început dintr-o joacă”.

Un proiect-alternativă

O altă membră a Create.Act.Enjoy, Diana Buluga, spune că începutul a fost unul dificil. ”Create.Act.Enjoy s-a născut în 2012, ca alternativă la situația locurilor de muncă în domeniul cultural – foarte puține posturi, casting-uri sau posibilități de colaborare pentru tinerii absolvenți. Însă din momentul în care am început să lucrăm împreună, ne-am dat seama că cel mai important aspect atunci când lucrezi independent este libertatea de a trata subiectele care te interesează direct. Am început să concepem spectacole de teatru pentru spații neconvenționale, am inițiat primul proiect de terapie prin artă din zona de Nord-Vest, prima campanie de crowdfunding din România pentru un spectacol de teatru independent și multe altele”. Alexandra Felseghi adaugă că ”Nu cred că există o reţetă a «chimiei» dintre oameni. Ea se întâmplă sau nu şi trebuie să o accepţi ca atare. Nu cred că deţinem un secret al «bunei conduite». Până la urmă, lucrurile stau cât se poate de simplu şi contează foarte mult modul în care te raportezi la celălalt. Dacă sunteţi sinceri, generoşi, atenţi şi aveţi şi curajul şi energia să faceţi împreună haz de necaz, s-ar putea să funcţioneze. E o relaţie de iubire, ne construim şi ne distrugem, dar ne ţinem spatele. Orice relaţie are nevoie de timp, oamenii nu vin de acasă cu instrucţiuni de folosire. Mai sunt şi anumite idealuri şi valori pe care le avem în comun…”

Clujul, o piață culturală dinamică

Actrița Diana Buluga spune că acest proiect a implicat o cantitate enormă de muncă. Tinerii artiști și-au asumat și sarcini pe care, în mod obișnuit, le îndeplinesc persoane care nu au nici o calificare în domeniu. ”Eu, personal, consider că atunci când îți dorești cu adevărat și muncești zi de zi, drumurile te vor duce acolo unde trebuie. Să ai o companie independentă de teatru și film implică multe alte lucruri pe lângă profesiile pentru care am fost formați. Practic, facem de toate – concepem scenarii, organizăm evenimente, ne ocupăm de promovare, căutăm finanțări, scriem proiecte, lipim afișe, vindem bilete, plasăm spectatori etc. Devine un pic mai greu atunci când știi că ai un proiect foarte bun, dar nu ai și posibilități de finanțare. Însă cu puțină inventivitate, se rezolvă cumva”.

Munca lor a fost răsplătită de faptul că piața culturală a Clujului i-a acceptat cu entuziasm. Și asta în contextul în care Clujul s-a transformat în ultimul deceniu dintr-un oraș profund conservator într-unul deschis inovației și experimentelor.

”În ultima vreme, interesul publicului clujean pentru evenimente culturale în afara unor săli elegante este tot mai mare. Şi pentru că există cerere, există şi ofertă. Ceea ce ar trebui să conştientizeze acest public este nevoia artiştilor de un feedback real. Acestuia n-ar trebui să-i fie frică să-şi expună sincer părerea despre ce a văzut/auzit. Altfel, ne aflăm într-un basm frumos, de genul Hainele cele noi ale împăratului: ridicăm în slăvi ceva care nu există”, spune regizorul Alexandra Felseghi. 

Părerea ei este întărită și de Diana Buluga. ”Din câte văd în media, da pot spune că în Cluj e o paletă mai diversificată de evenimente culturale (nu neapărat teatrale). În același timp, de fiecare dată când am vizitat Sibiul pentru 2-3 zile, am găsit evenimente de calitate la care să particip”, spune tânăra actriță. Alexandra Felseghi își dorește ca și autoritățile să urmeze tendința comunității clujene și să se deschidă față de asemenea proiecte. ”Teatrul independent s-a dezvoltat extrem de mult în ultimii ani la Cluj. E o comunitate foarte vie, în care începe să funcţioneze competiţia într-un mod fericit. Un prim pas pentru ca autorităţile locale să ne susţină eficient ar fi să ne cunoască, să fie mai deschise solicitărilor noastre şi să ofere şanse egale proiectelor pe care le propunem pentru finanţare (şi asta nu doar în acte!). Pentru că nu se ştie niciodată de unde sare iepurele!”.   

Echipa Create.Act.Enjoy este una dintre cele mai apreciate în mediul cultural clujean

Cele mai citite

Marcel Ciolacu vrea să-i recompenseze pe elevii români care au performat la Concursul Internaţional “National Space Society – NASA Space Settlement Contest”

Premierul Marcel Ciolacu i-a felicitat pe elevii români premiaţi la Concursul Internaţional "National Space Society - NASA Space Settlement Contest", el afirmând că aceştia...

Ocolul Bucureștiului în 30 de zile

Coaliția PSD-PSD a făcut un ocol de treizeci de zile pentru a ajunge de unde a plecat. “Și mă ocoli...” – vorba bancului. Dar...

CSM a respins suspendarea judecătoarei Ancuța Popoviciu din funcție

Consiliul Superior al Magistraturii(CSM) a respins suspendarea Ancuței Popoviciu din funcţie, asa cum ceruse Inspecția Judiciară, potrivit europafm.ro. Săptămâna trecută, chiar judecătoarea ceruse să se...
Ultima oră
Pe aceeași temă