15.3 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăInternaționalCultura se restructurează

Cultura se restructurează

Ministrul Culturii, Corina Şuteu, a anunţat joi că va continua procesul de restructurare în domeniile cinematografie, patrimoniu şi arheologie, în ciuda respingerii de către Camera Deputaţilor a propunerilor de modificări legislative făcute de instituţia pe care o reprezintă, incluse în legea de abilitare a Guvernului de a emite ordonanţe simple pe durata vacanţei parlamentare. 

“Eu am să continui procesul de restructurare pe domeniile prioritare pe care mi le-am stabilit, am să folosesc toate instrumentele care sunt la dispoziţia mea pentru a o face şi am s-o fac în felul meu, atâta vreme cât am să fiu în acord, fireşte, cu acţiunea Guvernului”, a accentuat ministrul într-o conferinţă de presă desfăşurată la Grădina Verona, preluată de Agerpres

Potrivit ministrului, în cinematografie, redeclarat “domeniu prioritar”, printre modificările principale propuse se regăseau desecretizarea concursului de proiecte cinematografice, îmbunătăţirea surselor de finanţare ale Fondului Cinematografic şi susţinerea tinerilor producători şi experimentului artistic în cinema, prin înfiinţarea secţiunii micro-buget. 

“Dacă până acum sistemul ăsta familial de mică înţelegere, de mică complicitate, aşa de bine descris de filmul lui Cristian Mungiu, a funcţionat într-o industrie în care un grup de creatori au explodat pe piaţa internaţională şi au reuşit să convingă pe toată lumea că avem o cinematografie extrem de puternică, de-acum înainte, dacă vrem ca acest sistem să se perenizeze, să se dezvolte, el trebuie transformat dintr-o familie într-o industrie. Iar o industrie presupune rigori, instrumente legislative, administrative, un sistem”, a punctat Corina Şuteu. 

Ea a pledat pentru începerea unei avansări sistemice în privinţa cinematografiei, ca acest domeniu “să aibă sprijinul unui sistem, nu să lucreze în ciuda lui”. 

“Adică, existenţa sălilor de cinema care trebuie reabilitate, combinate cu o revitalizare a Arhivei, cu redeschiderea unei Cinemateci, care să aibă o programare convingătoare pe plan european, combinate cu ‘tax-sensitive’, care să producă o ofertă suficient de interesantă pentru producătorii străini, care vin să producă aici, dar şi pentru cei români, combinată cu sisteme de încurajare a celor care sunt noi producători, o diversificare a surselor, lansarea unui parteneriat cu băncile şi cu alţi producători privaţi, toate acestea vor construi până la capăt o industrie care va fi la nivelul creativităţii”, a spus Şuteu. 

În acelaşi cadru, ministrul Culturii a afirmat că va fi drastică în reformarea Consiliului Naţional al Cinematografiei (CNC), nedorind să detalieze măsurile pe care le va lua în perioada următoare. “Am impresia că acolo, cu toate afirmaţiile de bună credinţă, nu există o bună credinţă, nu există o dorinţă reală de reglementare şi am să acţionez în consecinţă”, a accentuat ministrul. 

Şuteu îşi doreşte să “construiască” şi Institutul Filmului, “o instituţie dedicată educaţiei pentru imagine şi educaţiei pentru film” şi, împreună cu noul consiliu de administraţie al RADEF şi cu primăriile, un sistem de săli de cinema de artă. 

Totodată, Corina Şuteu a deplâns întârzierile din domeniul reformei Patrimoniului prin blocarea iniţiativei privind introducerea categoriei de “bunuri ale memoriei comunităţii” printr-o legislaţie specifică simplificată care să protejeze construcţiile şi locurile reprezentative pentru comunităţile locale, dar şi găsirea de noi surse de finanţare pentru restaurarea monumentelor istorice. Totodată, Şuteu a remarcat faptul că prin respingerea propunerilor de modificări legislative făcute de Ministerul Culturii nu se poate încuraja acţiunea de voluntariat, necesară în special în activităţile de restaurare. 

“Comisia Naţională de Arheologie s-ar reuni mai des pentru a lua decizii”, a punctat ministrul, amintind că în arheologie au fost respinse modificări ce aveau ca scop soluţionarea rapidă privind investiţiile strategice, care afectează domeniul şi clarificarea cadrului legislativ. 

Potrivit Ministerului Culturii, Comisia juridică şi plenul Camerei Deputaţilor au respins toate propunerile de modificări legislative făcute de minister, incluse pe legea de abilitare a Guvernului de a emite ordonanţe simple pe durata vacanţei parlamentare. Modificările vizau domeniile cinematografie, patrimoniu şi arheologie. 

Cele mai citite

Despăgubiri record după prăbușirea podului Francis Scott Key din Baltimore

Despăgubirile pe care le vor plăti companiile de asigurări în urma prăbușirii podului Francis Scott Key din Baltimore ar putea să fie cele mai...

Un bărbat din Harghita a găsit un proiectil și două cartușe în curtea casei

Un bărbat dintr-un sat din Harghita a sunat miercuri seara la 112 și a anunțat că a găsit în curte în urma unor săpături,...

Încercare disperată a avocaților lui Mario Iorgulescu de a-l scăpa de închisoare: „Suferă de leziuni cerebrale încă din copilărie”

Avocaţii lui Mario Iorgulescu încearcă să-l scape pe tânăr de condamnarea de 13 ani şi 8 luni de închisoare pentru omor, susţinând că are...
Ultima oră
Pe aceeași temă