9.5 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăInternaționalVIDEO. Cum a reușit filmul Spotlight să învingă favoritul The Revenant, la...

VIDEO. Cum a reușit filmul Spotlight să învingă favoritul The Revenant, la Oscarurile din 2016

Filmul ”Spotlight”, premiat duminică noaptea cu premiul Oscar pentru cel mai bun film al anului, care spune povestea reală a unei echipe de jurnalişti de investigaţie de la Boston Globe care a denunţat scandalul de pedofilie din sânul Bisericii, a dat ”o voce supraviețuitorilor”, apreciază agenția France Presse, citată de Agerpres

În acest lungmetraj regizat de Thomas McCarthy – care a avut şase nominalizări la Oscar şi a învins la această categorie pelicula considerată favorită, ”The Revenant” a lui Alejandro Inarritu – actorii americani Michael Keaton şi Mark Ruffalo şi actriţa canadiană Rachel McAdams interpretează rolul unor jurnalişti ai ziarului Boston Globe a cărui echipă de investigaţie, Spotlight, a dezvăluit întreaga poveste în anul 2002. 

Citește și: FOTO: Câştigătorii premiilor Oscar 2016: Leonardo diCaprio, cel mai bun actor în rol principal

“Acest film a dat o voce supravieţuitorilor. Iar Oscarul amplifică această voce, în speranţa ca ea să devină una corală care se va auzi până la Vatican “, a declarat coproducatorul Michael Sugar la primirea premiului, înainte de a se adresa direct papei Francisc: ” Este timpul să ne protejăm copiii şi să restabilim credinţa”, relatează France Presse. 

Film independent cu un buget de 20 de milioane de dolari, “Spotlight” a colectat deja de două ori şi jumătate această sumă din proiecţiile în săli de cinema din întreaga lume. 

Investigaţia realizată de Boston Globe a dezvăluit modul în care ierarhia catolică locală, în frunte cu cardinalul Bernard Law, a muşamalizat în mod sistematic, şi adesea cinic, abuzurile sexuale comise de aproximativ 90 de preoţi din Boston şi din împrejurimi timp de mai multe decenii. 

Citește și:  VIDEO. Leonardo DiCaprio atrage atenția asupra schimbărilor climatice, în discursul său de Oscar

Pentru aceste dezvăluiri, echipa respectivă a obţinut prestigiosul premiu Pulitzer pentru jurnalism american. 

“Arătaţi-mi că a fost sistemic, că a venit din vârful ierarhiei”, sugerează în film redactorul-şef al ziarului, Marty Baron, interpretat de Liev Schreiber, echipei de investigaţie. Încăpăţânat şi determinat, el îi incită pe jurnalişti să aibă răbdare şi să ”sape” mai mult. 

Citește și: FOTO. Oscar 2016: Kate Winslet și Leonardo diCaprio, de nedespărțit pe covorul roșu

Întreaga distribuţie, din care face parte şi John Slattery ( “Mad Men”), adjunct al lui Baron, sau Stanley Tucci, în rolul unui avocat dezamăgit, a fost onorată cu premiul pentru “Cea mai bună distribuţie” acordat de Sindicatul Actorilor din SUA (Screen Actors Guild, SAG). 

Sute de victime au venit să depună mărturie iar acest scandal de pedofilie a fost urmat de numeroase alte dezvăluiri ce au implicat membri ai Bisericii din toată lumea, mai ales în Irlanda. 

“Biserica s-a făcut vinovată – şi continuă să fie într-o anumită măsură – de violenţă instituţională, nu doar prin violatorii de copii din rândurile sale, ci şi prin muşamalizarea crimelor acestora. Cum au putut aceste acte teribile să fie comise timp de zeci de ani fără ca cineva să protesteze?”, s-a întrebat regizorul Thomas McCarty. 

Dincolo de subiectul central al pedofiliei în interiorul Bisericii, ”Spotlight” se înscrie în tradiţia marilor filme care celebrează cea de-a patra putere în stat, la fel ca “All the President’s Men” (1976) , care a ecranizat povestea reală a anchetei efectuate de ziarişti de la Washington Post dezvăluind scandalul Watergate, care a dus la demisia preşedintelui Richard Nixon. 

“Datorită acestui film, m-am gândit că am putut arăta impactul activităţii de fond a jurnaliştilor de investigaţie experimentaţi”, a subliniat Thomas McCarthy. 

Cu toate acestea, el s-a declarat “îngrijorat” să vadă “că există foarte puţini reporteri de investigaţie astăzi comparativ cu cincisprezece ani în urmă” într-un sector al presei aflat în dificultate. “Tot ceea ce au anchetat ei a fost dureros şi oribil, dar (cu toate acestea) au mers mai departe, şi eu sper că publicul va înţelege că munca lor constă în a pune întrebările potrivite, chiar şi cele mai dificile”.

 

Cele mai citite

Fântânile arteziene din Sectorul 4, pregătite pentru zilele călduroase de vară

Sectorul 4 al Capitalei este o comoară ascunsă pentru cei care își doresc să exploreze frumusețea orașului. Printre numeroasele sale atracții, cum ar fi...
Ultima oră
Pe aceeași temă