12.9 C
București
sâmbătă, 27 aprilie 2024
AcasăInternaționalCum pot fi salvate de distrugere Cheile Turzii și Cheile Tureniului

Cum pot fi salvate de distrugere Cheile Turzii și Cheile Tureniului

 

Una dintre cele mai importante rezervații naturale din România, cea de la Cheile Turzii, poate fi salvată cu ajutorul unui proiect european. Ajutorul vine exact la timp, pentru că studiile realizate de cercetătorii științifici au arătat că în ultimii ani au dispărut din această rezervație șase specii. Rezervația este deosebit de importantă deoarece acolo își au habitatele unele soiuri de plante sau tipuri de fluturi unici în România. Proiectul finanțat de Uniunea Europeană include și rezervația învecinată, Cheile Tureniului. Împreună, cele două rezervații compun una dintre cele mai importante arii naturale protejate din Munții Carpați.

Între piatra romanilor și peștera haiducului Balica

Autoritățile județene au reușit să obțină o finanțare de 1,1 milioane de euro din partea Uniunii Europene pentru a alcătui un plan de management pentru cele două rezervații, spune șefa servicului de specialitate din cadrul Consiliului Județean Cluj, Diana Coman. Unul dintre specialiștii angajați în cadrul proiectului, Bogdan Păcurar, spune că o mare provocare este reprezentată de păstrarea sub control a modului în care oamenii interacționează cu natura din aceste arii protejate. ”O mare provocare este gestionarea numărului de turiști. Deși mulți spun că nu merge nimeni în Cheile Turzii, numărul de turiști a crescut constant”, a spus Bogdan Păcurar. Mulți dintre acești turiști vin pentru a participa la diferite competiții de alpinism și escaladă. În Cheile Turzii există peste 200 de trasee care pot fi străbătute de pasionații acestor sporturi.

De asemenea, în mod surprinzător, mulți dintre turiști vin din străinătate, din țări precum Ungaria, Polonia sau Germania, atrași de frumusețea unor fotografii sau videoclipuri postate pe rețelele de socializare. Pentru a reduce la minimum impactul activităților umane asupra acestei arii naturale protejate, autoritățile au decis să ia măsuri mai energice în privința defrișărilor ilegale. Bogdan Păcurar spune că tot lemnul mort va fi lăsat la fața locului, mai cu seamă cel din zona mlaștinilor și a turbăriilor. Autoritățile vor încerca să prevină tăierile ilegale de lemn comise de turiștii care campează în zona Cheilor Turzii. De asemenea, adunatul fânului va fi realizat doar manual. O altă măsură este interzicerea construirii de noi drumuri. Vor fi păstrate și modernizate doar cele care există în prezent. Proiectul mai prevede și reconstrucția ecologică a vechii cariere de calcar din zona Piatra Tăiată, de lângă Iz. Este vorba de o carieră de unde a fost extrasă piatra utilizată în Antichitate pentru construirea castrului Legiunii a V-a Macedonica și a orașului roman Potaissa. Pentru a realiza aceste măsuri, autoritățile județene intenționează să atragă noi fonduri europene.

Interesul turiștilor pentru Cheile Turzii este generat de piesajele spectaculoase, de vestigiile istorice și de posibilitatea de a admira adevărate minuni ale naturii, precum acvila de stâncă sau garofița albă. Un element atractiv este reprezentată de complexul carstic, adică de peșterile și de grotele din zonă. Cea mai faimoasă este Peștera lui Balica. Legenda spune că aici s-ar fi adăpostit haiducul Nichita Balica din Petreștii de Jos. La fel ca și Pintea Viteazul, acesta ar fi luat parte la Războiul Curuților. O altă legendă spune că el și-ar fi îngropat comoara undeva într-o pădure lângă Cheile Turzii, spre Săndulești. Cheile Turzii au o lungime de 1.300 de metri, iar pereții canionului ating înălțimea de 200 de metri.

Una dintre cele mai frumoase zone protejate din județul Cluj este reprezentantă de Cheile Tureniului. Este vorba de un defileu spectaculos, cu stânci care domină valea de lângă orașul Turda. Cheile Tureniului sunt cunoscute pentru oportunitățile pe care le oferă amatorilor de escaladă. De asemenea, zona este foarte apreciată de amatorii de fotografie. Iar cele mai apreciate fotografii sunt cele care surprind acvilele care își au cuibul în zonă. O legendă spune că aceste acvile au fost aduse de romanii care au cucerit Dacia. Și asta cu atât mai mult cu cât în apropiere se află și castrul roman. 

 

Cele mai citite

Conducerile școlilor, umplute de activiști de partid, din timp pentru alegeri

Cred că în acest moment a devenit clar pentru toată lumea că Ligia Deca nu este un ministru al Educației, deși ocupă această funcție,...

Pachetul de 61 de miliarde pentru Ucraina sau despre cum “era păcii s-a încheiat în Europa”

Congresul american a adoptat un pachet de 90 de miliarde de dolari pentru acordarea de ajutor militar Ucrainei, Israelului și Taiwanului. Fiindcă o reacție...

Sorina Pintea, condamnată la închisoare

Sorina Pintea, fost ministru al Sănătăţii, a fost condamnată la 3 ani şi 6 luni cu executare, printr-o sentinţă pronunţată, astăzi, de Tribunalul Cluj."În...
Ultima oră
Pe aceeași temă