15.3 C
București
luni, 13 mai 2024
AcasăInternaționalDe la Jon Snow la Neluţu Omăt. Cine se află în spatele...

De la Jon Snow la Neluţu Omăt. Cine se află în spatele “Game of Thrones România”

Fanii “Game of Thrones” aşteaptă cu nerăbdare apariţia ultimului episod din acest sezon al serialului. Aşteptarea este cu atât mai mare cu cât sezonul 5 al serialului nu a urmărit acţiunea din carte şi a introdus poveşti diferite. 

Personajele și situaţiile în care se află, controversele şi teoriile din jurul lor provoacă discuţii aprinse între fani. Cine va cuceri tronul? Cine va deveni regele sau regina din Westeros? Fiecare fan cu teoria lui, dar şi cu doza lui de scepticism, întrucât George R.R Martin este maestrul răsturnărilor de situaţie.

Comunitatea de fani care s-a format în jurul serialului-fenomen se manifestă cel mai activ pe reţelele de socializare. În țara noastră, pagina de Facebook “Game of Thrones Romania” se remarcă prin modul în care se foloseşte de anumite scene din serial pentru a da naştere unor glume româneşti. Astfel, Jon Snow a devenit Neluţu Omăt, iar momente din serial au devenit ilustraţii ale politicii româneşti. Am stat de vorbă cu Mihnea Gheorghiţă, autorul glumelor şi cel care administrează această pagină. 

Pagina a fost fondată de comediantul Andrei Ciobanu şi în februarie 2013 s-a alăturat echipei Mihnea. „El a dat drumul unei pagini pentru că nu exista o comunitate strânsă într-un loc în România. Când am preluat-o avea puţin peste 1000 de like-uri. Eu m-am gândit ce i-ar putea face pe oamenii să interacţioneze mai bine cu noi? Umor românesc combinat cu momente din serial. Şi aşa a crescut. Nu ne aşteptam să ajungem atât de departe”, mi-a explicat Mihnea.

În acest moment pagina are 9.821 de like-uri şi creşte de la o zi la alta. Întrucât serialul rulează anual timp de 10 săptămâni tot atunci pagina este cel mai activă şi strânge cele mai multe like-uri. Totuşi, Mihnea încearcă să ţină cont mereu de fanii lui şi când serialul nu este la TV postând în mod constant. 

Ce se întâmplă în King’s Landing rămâne în King’s Landing

Glumele pe care le face Mihnea sunt foarte actuale. Iohannis, Ponta, dar și alți politicieni au fost satirizaţi pe pagina de Facebook “Game of Thrones Romania”. Poantele nu sunt extrem de elaborate, dar sunt apreciate de fanii paginii. Postările au mii de like-uri, sute de distribuiri şi la fel de multe comentarii.

„Am încercat să ne bazăm pe evenimente curente ca să mărim relevanţa postărilor. Dacă au fost alegeri am încercat să dăm drumul alegerilor. Şi am luat fiecare candidat. Noi nu avem preferinţe politice. Ştiu oameni care sunt foarte convinşi că Game of Thrones ar putea fi o alegorie la politica românească. Mai puţin partea cu sângele şi săbiile”, mi-a povestit Mihnea.

Comentariile care însoţesc postările dau de gol latura de fan al lui Mihnea. Fiecare postare dezvăluie faptul că şi el trăieşte cu aceeaşi intensitate fiecare episod. Acesta mi-a explicat în ce constă procesul lui de creaţie.

„Iau un episod. Mă uit la el mai întâi la el ca fan care a aşteptat în disperare să apară şi pe urmă mă uit din nou la el, ca un om care caută ceva anume. Dacă găsesc un moment mai interesant, sau mi se pare că expresia unui personaj se potriveşte cu o anumită replică, sau li se întâmplă ceva celor mai iubite personaje…. De exemplu, o postare cu Jon Snow ar merge mai bine decât oricine altcineva. I-am dat identitatea de Neluţu Omăt ca să îl românizăm un pic, dar orice postare cu Jon Snow ar fi foarte apreciată. Pe locul II este Daeneris şi pe locul III Tyrion. Încerc să mă orientez după genul acesta de personaje. Dacă li se întâmplă ceva, pun pauză, fac screenshot, şi pun pe hârtie. Iau ceva cu potenţial viral deja, îl amestec cu Game of Thrones şi trecem prin filtrul de românizare ca să înţeleagă toată lumea şi îi dăm drumul. GoT a reuşit să facă o chestie pe care nimeni nu a făcut-o în ultima vreme: A oferit oamenilor un loc unde să evadeze. Românizând personajele şi situaţiile le dăm relevanţă pentru toată lumea de pe pagină”, a explicat Mihnea. 

Valar Morghulis, piraţi ai Westerosului

Fanii sunt receptivi, nu există nicio postare fără zeci de comentarii sau sute de like-uri. Pe Game of Thrones Romania îşi spun şi of-urile, dar îi şi critică pe administratori când este cazul. Până acum s-a întâmplat doar o dată, când din prea multă nerăbdare pentru a posta momentul pe care fanii Game of Thrones din toată lumea îl aşteptau de patru ani, a dat un spoiler.

„S-a întâmplat la moartea lui Joffrey să dăm prea repede, deoarece şi eu eram foarte extaziat de faptul că în sfârşit se întâmplă. A fost o explozie de oameni care ne-au criticat. Dar a fost totul bine până la urmă”, mi-a povestit râzând Mihnea.

Game of Thrones Romania este  99 % satiră, iar restul de 1 % sunt ştiri care sunt foarte importante pentru fani. Fanii îi mai confundă uneori cu pagina oficială administrată de HBO şi întreabă când va apărea serialul şi alte detalii pe care Mihnea şi-ar dori şi el, ca fan, să le ştie.

Serialul sau cărţile?

Un moment care a devenit viral pe Facebook a fost episodul în care a murit Rob Stark. Cei care au citit cărţile şi ştiau ce urmează i-au filmat pe cei care habar nu aveau şi au postat pe internet reacţiile lor şocate şi şocante. Astfel, comunitatea de fani se împarte în două tabere: cei care au citit şi cărţile şi cei care se uită doar la serial fără a fi citit romanele.

Fanii cu care am discutat au fost de acord cu un lucru: personajele lui George R.R Martin par atât de reale întocmai pentru că nu sunt 100% bune sau 100% rele. Chiar şi în cel mai rău personaj poţi găsi o calitate, sau poţi constata că ceea ce îl motivează sunt de fapt sentimente care prin natura lor sunt bune.

Fanii GoT sunt de toate vârstele, de la liceeni la adulţi care devorează cărţile în metrou, în drum spre muncă. Dorina, în vârstă de 40 de ani, mi-a povestit că preferă cărţile, deşi urmăreşte şi serialul cu foarte mult interes.

„Cărţile sunt mai amănunţite, au mai multă acţiune. Peronajul meu preferat este Arya deoarece are cele mai multe aventuri, e hotărâtă, vitează, sper să i se întâmple ceva important”, mi-a spus Dorina.

Cătălin ar vorbi toată ziua despre Game of Thrones dacă ar putea. A citit toate cărţile din scoarţă în scoarţă şi îl deranjează când producătorii serialului modifică anumite lucruri sau ignoră momente şi personaje interesante. Este la curent cu toate teoriile din jurul cărţii şi, în timp ce alţii numără zilele până la următorul episod GoT, el le numără până la momentul în care George R.R Martin va publica volumul 6 din serie.

Fanii serialului îi trimit des lui George R.R Martin pe site-ul lui părerile lor despre cum ar trebui să se termine cărţile, cine ar trebui să ajungă pe tron, îl roagă să nu ucidă un anume personaj. De asemenea, de foarte mult ori Martin primeşte acasă şi scrisori care cuprind desene cu diferite personaje realizate de fani. Pe site-ul www.georgerrmartin.com, desenele realizate de fani sunt însoţite de un mic comentariu din partea autorului. 

Cântec de Gheaţă şi Foc

George R. R. Martin a început să lucreze la această serie în 1991, primul volum fiind publicat în 1996.  Deşi initial, autorul plănuia să scrie o trilogie seria cuprinde până în prezent cinci romane publicate şi încă două se află în stadiul de proiect. Romanele din această serie au fost traduse în peste 20 de limbi şi s-au vândut în peste 15 milioane de exemplare pe plan mondial.

Acţiunea din Game of Thrones are loc într-un regat fictiv, numit Westeros. Magia, aventurile eroice şi elementele fantastice definesc acţiunea din GoT. 

Cele mai citite

Vasile Bănescu (BOR): “Victoria lui Nemo (Nimeni), zdrobitoare asupra firescului și insultătoare la adresa Muzicii”

Purtătorul de cuvânt al Bisericii Ortdoxe Române (BOR), Vasile Bănescu, comentează în termeni duri finala concursului Eurovision, susținând că ea a reprezentat "Victoria lui...

Asociaţia Energia Inteligentă: Furtuna geomagnetică sau solară poate avea consecinţe dezastruoase pentru reţelele electrice

O furtună geomagnetică sau solară poate avea consecinţe dezastruoase pentru reţelele electrice sau chiar pentru comunităţile care s-ar baza exclusiv pe energie electrică, arată...

Secta Nicușor Dan e bântuită de sindromul cartofului de pe canapea

Cel mai recent sondaj de opinie din București, realizat de Sociopol, arată o constantă a ultimelor cercetări sociale: Nicușor Dan se menține la cota...
Ultima oră
Pe aceeași temă