15.6 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăInternaționalDespre discursul politic al zilelor noastre

Despre discursul politic al zilelor noastre

Duminică, 1 noiembrie, de la ora 11.00, la Sala Mică, în cadrul programului Conferinţele Teatrului Naţional, prof. dr. Rodica Zafiu prezintă conferinţa cu tema „Discursul politic actual“.

„Omniprezent în spaţiul public românesc, discursul politic – preluat şi dezvoltat de presă, mai ales de televiziune, amplificat de internet, invadând oraşul prin sloganuri şi afişe electorale – este o realitate contemporană de care nu putem să nu ţinem cont, în primul rând pentru că influenţează profund, prin deciziile către care conduce, viaţa tuturor”, spune Rodica Zafiu.

„Din păcate, dezbaterea politică, forma cea mai familiară de retorică şi o necesitate absolută a democraţiei, riscă tot mai mult să fie percepută negativ, să fie privită cu neîncredere de publicul larg:  ca simplă vorbărie, dacă nu chiar ca discurs inevitabil mincinos. 

Democratizarea şi circulaţia informaţiei au transformat pretutindeni discursul politic, făcându-l tot mai accesibil, concret, polemic şi emoţional. În spaţiul românesc, aceste trăsături au fost iniţial valorizate pozitiv, pentru că diferenţiau limbajul politic democratic de vechea limbă de lemn, dominantă timp de decenii, până în 1989. Calităţile se transformă însă uşor, prin exces, în defecte: limbajul politicii actuale, obsedat de plierea pe aşteptările destinatarului şi adesea lipsit de standarde intelectuale proprii, ajunge să fie rudimentar, simplificator, clişeizat, lipsit de idei şi ideologii, violent, iraţional, contradictoriu.

Vom examina şi vom exemplifica unele dintre principalele defecte retorice şi stilistice ale discursului politic românesc din ultimii 25 de ani.”

Despre Rodica Zafiu

Absolventă, în 1981, a Facultății de Limba și Literatura Română a Universității din București, secția româno-franceză. Din 1998, doctor în filologie al Universității din București, cu teza „Narativul ca mijloc de poetizare”.

Din 2007 este profesor la Departamentul de Lingvistică al Facultăţii de Litere din București, iar din 2010 – conducător de doctorat.

Are o vastă activitate didactică și științifică, colaborări la reviste de cultură şi  la emisiuni de specialitate la radio şi la televiziune.

Volume publicate: „Poezia simbolistă românească”, Editura Humanitas, 1996; „Naraţiune şi poezie”, Bucureşti, Editura All, 2000; „Diversitate stilistică în româna actuală”, Bucureşti, Editura Universităţii din Bucureşti, 2001; „Limbaj şi politică”, Bucureşti, Editura Universităţii din Bucureşti, 2007; „101 cuvinte argotice”, Bucureşti, Humanitas, 2010. Este autor al mai multor studii de lingvistică, editor coordonator al unor manuale școlare, autor de articole și recenzii în reviste de specialitate, în volume colective, prefețe şi comunicări.

Cele mai citite

Vopsirea auto profesională. Etapele procesului de vopsire pas cu pas

Vopsirea auto profesională este un proces complex și meticulos, care implică mai multe etape distincte pentru a obține un finisaj impecabil și durabil. În...

Astăzi începe vacanța de Paște. Când se întorc la școală elevii

Elevii vor intra de vineri în vacanţă, după finalizarea cursurilor, şi se vor întoarce în şcoli miercuri, 8 mai, potrivit calendarului aprobat de Ministerul...

Sorina Pintea, condamnată la închisoare

Sorina Pintea, fost ministru al Sănătăţii, a fost condamnată la 3 ani şi 6 luni cu executare, printr-o sentinţă pronunţată, astăzi, de Tribunalul Cluj."În...
Ultima oră
Pe aceeași temă