19.4 C
București
joi, 16 mai 2024
AcasăInternaționalDocumentarul "Bucureşti, unde eşti?", premiat la Festivalul Filmului European

Documentarul “Bucureşti, unde eşti?”, premiat la Festivalul Filmului European

Documentarul "Bucureşti, unde eşti?", regizat de Vlad Petri, a câştigat premiul publicului la Festivalul Filmului European (FFE), informează Mediafax.

Festivalul Filmului European s-a desfăşurat între 9 şi 15 mai, în Capitală, urmând ca, de vineri până duminică, acesta să aibă loc la Târgu-Mureş.

Ambasadorul onorific al evenimentului de anul acesta a fost regizorul Adrian Sitaru.

La gala de joi seară, Christophe Pomez a mulţumit publicului care a venit la proiecţiile programate în festival, apreciind că au fost peste 2.700 de spectatori care au participat la vizionările de la cinematograful Elvira Popescu din Capitală. "Este un formidabil cadou cel pe care l-aţi făcut, cinema-ul european este foarte viu, nu este ca cinema-ul american. (…) Vreau să vă mulţumesc pentru că voi faceţi ca cinema-ul european să fie viu", a declarat acesta.

Premiul publicului, care a fost înmânat de vicepreşedintele ICR Liviu Jicman, i-a revenit regizorului Vlad Petri, pentru documentarul "Bucureşti, unde eşti?", proiectat în avanpremieră la Festivalul Filmului European. Premiul publicului este unul onorific şi de popularitate decernat de organizatori peliculei cu cele mai multe voturi înregistrate pe site-ul www.ffe.ro.

"Vreau să mulţumesc tuturor susţinătorilor care au votat acest film. Mulţumesc şi Festivalului Filmului European, pentru că a găzduit o proiecţie importantă şi interesantă. (…) Filmul va avea premiera la TIFF (Festivalul Internaţional de Film Transilvania, n.r.), după care va intra în cinematografe, din 13 iunie", a declarat regizorul Vlad Petri.

Filmul realizat de Vlad Petri prezintă modul în care protestatarii români au ocupat străzile din Bucureşti în anul 2012. Ce au în comun un fost ofiţer de poliţie, un dresor de câini, fondatorul unui partid politic şi protestatarii antiguvern? Cu toţii s-au întâlnit pe străzile Bucureştiului, la 23 de ani de la Revoluţie, hotărâţi să recucerească spaţiul public.Vlad Petri le urmăreşte poveştile pentru o perioadă de un an, din primele zile ale protestelor până în zilele referendumului împotriva preşedintelui Traian Băsescu. "Bucureşti, unde eşti?" este un film despre o lume confuză, aflată într-o continuă tranziţie între un trecut comunist şi un viitor incert.

Vlad Petri este regizor şi fotograf, proiectele sale fiind axate pe probleme sociale şi politice, desfăşurate în România şi în ţările din Orientul Mijlociu. În prezent, acesta este masterand în antropologie vizuală şi media la Universitatea Freie din Berlin. "Bucureşti, unde eşti?" este primul său lungmetraj.

În ceea ce priveşte Festivalul Filmului European, vicepreşedintele ICR Liviu Jicman a spus că ediţia de anul viitor a evenimentului se doreşte a fi extinsă la nivelul mai multor oraşe din România. "Mi-aş dori de pe acum să mulţumesc anul viitor administraţiilor locale, unor primării pe care să le avem partenere", a menţionat acesta.

Festivalul Filmului European s-a încheiat, joi seară, cu proiecţia filmului austriac "Soldatul Jane". Prezentă la eveniment, Elisabeth Marinkovic, directoarea Forumului Cultural Austriac din România, a declarat că pelicula reprezintă debutul regizorului Daniel Hoesl şi că a fost realizată cu un buget de 65.000 de euro. "(…) vorbim de o certă producţie low-budget. Un buget redus generează marele avantaj de a putea crea liber, atât estetic, cât şi cu privire la conţinut", a spus aceasta.

De asemenea, ea a menţionat că filmul regizat de Daniel Hoesl nu a beneficiat de un scenariu, acesta fiind creat pe platoul de filmare. "Scenele au fost schiţate pentru filmări în propoziţii scurte, iar actorii, dintre care majoritatea amatori, au contribuit direct atât la realizarea dialogurilor, cât şi la alegerea costumelor şi a locurilor de filmare. Melanjul dintre abstracţia scenică şi improvizaţia lingvistică a funcţionat de minune. «Soldatul Jane» este prima producţie austriacă ce a fost invitată la festivalul de film american Sundance şi, ulterior, a participat la Festivalul de la Rotterdam, unde a primit unul dintre cele trei premii principale. Este unul dintre cele mai de succes filme austriece din ultimii ani", a spus aceasta.

În acest context, Elisabeth Marinkovic a precizat că, personal, apreciază foarte mult că în filmul "Soldatul Jane" femeile ocupă "locul central", fiind vorba de "femei care luptă într-o formă personală şi extrem de feminină pentru libertate".

Cea de-a 18-a ediţie a Festivalului Filmului European a adus cinefililor 42 de pelicule premiate din 25 de ţări.

Festivalul este organizat de Institutul Cultural Român (ICR), împreună cu Reprezentanţa Comisiei Europene în România, sub egida EUNIC, cu sprijinul ambasadelor şi centrelor culturale ale ţărilor europene.

Cele mai citite

Supremația germană în ingineria motoarelor – o privire asupra motoarelor Mercedes și BMW

Dacă discutăm despre excelența în automobilismul de lux, numele BMW și Mercedes-Benz își revendică neîncetat locuri de frunte. Renumite pentru combinația lor de inovație,...

PAOK Salonic poate fi din nou campioană! Trupa lui Răzvan Lucescu e la un meci de titlu

PAOK Salonic, formația antrenată de Răzvan Lucescu, a învins-o cu scorul de 4-1 pe Panathinaikos Atena și a trecut pe prima poziție în campionatul...

Presupusul autor al atacului împotriva premierului slovac a fost acuzat de tentativă de omor cu premeditare

Poliţia l-a acuzat joi pe presupusul autor al atacului armat asupra premierului slovac, populistul Robert Fico, de "tentativă de omor cu premeditare, din răzbunare",...
Ultima oră
Pe aceeași temă