17 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăInternaționalDocumentarul "Pixadores" a primit trofeul One World România 2015

Documentarul “Pixadores” a primit trofeul One World România 2015

Documentarul “Pixadores”, de Amir Escandari, a primit, duminică, la gala de premiere a Festivalului One World România, trofeul “Best Karma”, informează Mediafax.

“Documentarul pe care l-am ales este un film pe care îl poţi urî cu uşurinţă, deoarece pare o alegere previzibilă pentru nişte adolescenţi, prin prisma subiectului său. În acelaşi timp, este şi un film pe care e greu să nu-l iubeşti, pentru că ne reprezintă. Deşi subiectul pare foarte specific, în realitate nu este – este un film despre lucrurile în care cred adolescenţii şi în care adulţii ar trebui să nu uite să creadă. Ce ne-a învăţat pe noi filmul câştigător este că educaţia nu trebuie să înceapă neapărat din şcoli sau instituţii private şi că ea poate începe şi pe maidan”, au motivat cei cinci juraţi decizia.

Astfel, pentru al treilea an consecutiv, One World a acordat premiul “Best Karma” filmului declarat câştigător de cei cinci liceeni din juriul festivalului, aflat la cea de-a opta ediţie. Filmul premiat, care a primit drept trofeu o machetă a “kino-maidanului”, este “Pixadores”. Teodora, Ligia, Daniela, David şi Ionuţ au înmânat trofeul producătoarei filmului, Miia Haavisto.

 “Este primul premiu pe care îl primeşte filmul nostru şi e cu atât mai important pentru că vine din partea unui juriu atât de tânăr”,  a declarat Miia Haavisto, după primirea trofeului One World Romania 2015.

“Pixadores” sunt tineri care vin din zone marginale ale oraşului São Paulo. Arta lor e alimentată de furie, lipsuri şi disperare. Intervenţiile lor în spaţiul urban sunt independente de constrângerile derivate din apartenenţa instituţională. Când se intersectează punctual cu lumea artistică, cu prilejul unei invitaţii la Bienala de Artă Contemporană de la Berlin, reuşesc să îl scandalizeze pe curatorul german care i-a invitat, punându-şi tagurile pe pereţii unei clădiri de patrimoniu şi refuzând să atingă panourile care le-au fost puse la dispoziţie.

Imaginea fluidă, filmată cu camera din mână de operatorul Peter Flinckenberg, prinde acţiunile temerare ale “pixadores” pe înălţimile oraşelor São Paulo şi Berlin, dar şi viaţa cotidiană a celor patru, între muncă, surfing-ul trenurilor, colectarea de cupru şi lecturi ocazionale din Nietzsche.

Cea de-a opta ediţie a Festivalului internaţional de film documentar dedicat drepturilor omului One World România s-a desfăşurat între 16 şi 22 martie, în Bucureşti, evenimentul cinematografic derulându-se sub motto-ul “kino-maidan”. Festivalul a propus o privire asupra “maidanelor” de pe cinci continente şi i-a aşteptat pe bucureşteni la proiecţii şi evenimente conexe pentru a discuta despre câteva dintre cele mai presante probleme ale societăţii actuale.

 

Cele mai citite

Manchester City a făcut scor în restanța cu Brighton. „Cetățenii” s-au apropiat la un punct de primul loc

Manchester City a învins-o cu 4-0 pe Brighton, în deplasare, într-o partidă restantă contând pentru etapa a 29-a din Premier League. Internaţionalul englez Phil Foden...

Adrian Oianu, fost consilier local PNL, s-a înscris în PER și face echipă cu Dan Podaru

Fostul consilier local al sectorului 1 din partea PNL Adrian Oianu s-a înscris în Partidul Ecologist Român și va face echipă cu candidatul acestei...

Universitatea Craiova, primul eșec cu Gâlcă pe bancă! Oltenii au fost surclasați pe teren propriu de CFR Cluj

Universitatea Craiova a pierdut pe teren propriu în fața celor de la CFR Cluj cu scorul de 0-1, în etapa a șasea a play-off-ului...
Ultima oră
Pe aceeași temă