10 C
București
miercuri, 24 aprilie 2024
AcasăInternaționalDreptul la fericire, tema Berlinalei 2016. Festivalul va pune accent pe criza...

Dreptul la fericire, tema Berlinalei 2016. Festivalul va pune accent pe criza globală a refugiaţilor

Festivalul de Film de la Berlin îşi va deschide porţile săptămâna viitoare cu pelicule care tratează diferitele modalităţi prin care oamenii caută fericirea într-o lume plină de tensiuni politice şi incertitudini economice, scrie agenţia DPA, citată de Agerpres

“Dreptul oamenilor din întreaga lume de a fi fericiţi este tema festivalului din acest an”, a declarat marţi directorul Berlinalei, Dieter Kosslick, cu prilejul prezentării programului festivalului. “Nu este vorba doar despre dreptul la fericire, ci şi despre dreptul de a găsi un loc de muncă, dragoste şi de a găsi un loc pe care să îl numeşti acasă”, a adăugat Dieter Kosslick. 

Pornind de la această ideea centrală, în toate secţiunile festivalului vor fi prezentate filme care tratează criza globală a refugiaţilor. În competiţia principală a festivalului va intra un documentar despre insula italiană Lampedusa, care este deseori primul loc unde ajung mulţi refugiaţi în drumul lor plin de pericole spre Europa. De asemenea, filmul ”Fire at Sea” al regizorului italian Gianfranco Rosi este unul din cele 18 filme în competiţia pentru premiul cel mare al festivalului, Ursul de Aur. 

Noua comedie a fraţilor Coen, ”Hail Caesar!”, despre Hollywoodul anilor ’50, va deschide festivalul şi le propune cinefililor o distribuţie de marcă, din care fac parte Josh Brolin, George Clooney, Ralph Fiennes, Scarlett Johansson, Frances McDermand, Tilda Swinton, Chaning Tatum, Jonah Hill, Dolph Lundgren şi Christopher Lambert. 

Din cele 18 filme care participă în competiţia principală pentru Ursul de Aur, 15 sunt premiere mondiale iar printre ele se numără producţii din SUA, Franţa, Bosnia-Herţegovina, Marea Britanie, China şi Vietnam. 

Cunoscutul regizor de documentare Michael Moore va fi de asemenea prezent la festival cu cea mai recentă realizare a sa, un film satiră despre viaţa în America, intitulat ”Where to Invade”. 

Românca Cosmina Stratan face parte din distribuţia producţiei danezo-suedeze Shelley, a regizorului Ali Abbasi, filmul participând în selecţia Panorama a festivalului, în care sunt înscrise 51 de filme din 33 de ţări. 

Organizatorii aşteaptă în acest an la Berlinală, care are loc în perioada 11-21 februarie, vedete ale cinematografiei mondiale precum Spike Lee, Tim Robbins, Colin Firth, Jude Law, Kirsten Dunst, Alexander Skarsgard, Nicole Kidman şi Julianne Moore.

Cele mai citite

Protejarea pădurilor din Ilfov este piatra de temelie a viitoarei Centuri Verzi București-Ilfov

Înscrisă ca amendamente la noul Cod Silvic, protejarea pădurilor din Ilfov împotriva exploatărilor comerciale, piatra de temelie a viitoarei Centuri Verzi București-Ilfov, a fost...

De ce să montezi panouri fotovoltaice acasă?

În condițiile în care prețurile energiei electrice au crescut vertiginos în ultimii ani, fiind din ce în ce mai impredictibile, te întrebi justificat: ce...

Protejarea pădurilor din Ilfov este piatra de temelie a viitoarei Centuri Verzi București-Ilfov

Înscrisă ca amendamente la noul Cod Silvic, protejarea pădurilor din Ilfov împotriva exploatărilor comerciale, piatra de temelie a viitoarei Centuri Verzi București-Ilfov, a fost...
Ultima oră
Pe aceeași temă